5 tips för att spara el i vinterkylan
Nu har vi gått över till vintertid och temperaturen kryper långsamt nedåt. Vintern är också årstiden då priset på el blir dyrare och elräkningen högre och vi uppskattar mer än någonsin att ha ett varmt hus att komma hem till. Här är några saker du kan göra för att sänka din energiförbrukning under vinterhalvåret – utan att inverka på bekvämligheten.
Rätt inomhustemperatur
Inomhustemperaturen är en av de saker som påverkar din elräkning allra mest. När du sänker den med bara 1 grad kan du till exempel sänka energiförbrukningen för uppvärmning med hela 5 procent.
Om ditt värmesystem tillåter kan du spara ytterligare slantar på att sänka temperaturen under nätterna, eller när du reser bort. Rum som används mera sällan får gärna ha en sänkt temperatur. Och i sovrummet bör du ha "bara" 16 grader, då sover du bäst!
Möblera bättre
Eftersom uppvärmning står för en stor de av din elräkning är det också effektivt att undvika att möblera framför dina radiatorer. Många är vana att möblera längs väggarna – men när du ställer din soffa framför värmekällan blockerar du värmen som kommer därifrån och förhindrar energin från att cirkulera i rummet. Låt istället soffa, fåtöljer eller stolar stå en bit in i rummet.
Diska smartare
Ibland känns det som om diskmaskinen går för jämnan, speciellt i ett större hushåll med många hungriga familjemedlemmar. Men genom att ansluta diskmaskinen till kallvattnet värmer den själv upp vattnet, men sköljer i kallt vatten – allt för att spara energi. (Har du bergvärme med jordvärmepump som producerar varmvatten bör du däremot ansluta till varmvattnet.)
Byt till LED
Du har väl bytt dina glödlampor mot lågenergilampor eller LED? En lågenergilampa drar runt 80% mindre el än en vanlig glödlampa, vilket gör det snabbt och enkelt att spara ytterligare energi genom att se över din belysning.
Termografering - vad är det?
En termografering beställer du av en energiexpert som kommer och undersöker din bostad med värmekamera för att ta reda på var eventuella energiförluster finns. Det kan vara en vindslucka eller ett otätat fönster som släpper ut värme på ett ställe du inte visste om. Genom att täta energitjuven kan du spara pengar och behålla den sköna värmen inomhus istället.
Källa: Vattenfall, Aftonbladet