5 tips: Ge julgranen ett långt liv – slipp alla barr
Knappt hinner man klä granen förrän golvet är fullt av barr. Har du gjort fel i alla år? Här är 5 viktiga tips du inte får missa för att julgranen ska trivas och överleva tjugondedag Knut!
Text: Pär Brandt
1. Forma julgranens stam
För att julgranen ska trivas måste den kunna ta upp vatten. Och det är här som många gör sitt första misstag.
En julgran ”dricker” merparten av vattnet mellan barken och vedstammen. Därför måste stammen komma tillräckligt långt ner i julgransfoten och vattnet nå upp över barken.
Av samma anledning ska man inte ha en spetsig ände på granstammen, eftersom barken då kan hamna ovanför vattenlinjen. Däremot kan man såga av 2–3 centimeter, vid rotänden, för att få ett fräscht snitt för att underlätta granens förmåga att ta upp vatten. Att skala av barken längst ner är inte nödvändigt.
Har du inga verktyg för att justera änden på stammen, eller är osäker om den plats, så ta med julgransfoten till försäljaren. I värsta fall behöver du skaffa en större och rymligare julgransfot – men det är i så fall en bra investering för att julgranen ska leva längre.
2. Vattna granen ofta
Det räcker med att titta på julgranens storlek så inser du att den behöver mycket vatten. Vattnet avdunstas genom barren.
När du fått hem granen får den gärna stå i en hink med ljummet vatten första dygnet, då tar den upp som mest vatten. Det är speciellt viktigt om det var minusgrader där granen förvarades. Låt granen "vakna" försiktigt från sitt frusna tillstånd.
Kontrollera vattennivån i julgransfoten regelbundet. I många fall behöver granen vattnas två gånger per dag.
De här granarna står väldigt tätt, men de ska aldrig bli högre än 2 meter. Julgransodling!
3. Inga mirakelkurer
Det finns många gamla skrönor om att en julgran lever längre om man blandar i magnecyl i vattnet, eller socker, eller vodka, eller … Ja, det finns många tokiga förslag. Bättre då att dricka vodkan själv och ha magnecylen redo till nästa morgon!
Vanligt, ljummet kranvatten duger alldeles utmärkt till julgranen.
Att tillföra socker i vattnet – för att kompensera för låg fotosyntes (för lite ljus) – täpper till kapillärvägarna för vattnet. Socker i vattnet kan alltså få granen att torka ut i förtid.
4. Placera julgranen svalt
Att snabbt komma in i stugvärmen kan låta som en bra idé, men inte för julgranar. De får gärna stå svalt första dygnet, till exempel i garaget eller på balkongen (i en stor hink med ljummet vatten).
Det är ju inte alltid så lätt, men försök hitta en placering i hemmet för julgranen där det inte är som varmast. Intill en öppen spis eller radiatorer är mindre bra, då riskerar granen att torka ut i förtid.
Känn på barren, sitter de fast? Trillar barren av är julgranen redan på väg att torka.
5. Köp rätt julgran
En julgran ska huggas några veckor innan den ska börja användas. Vissa stora odlare börjar hugga julgranarna redan i oktober, i varmt väder, och det är för tidigt. Merparten av alla julgranar odlas i Skåne och Danmark.
Har granen stått för länge börjar den tappa barr. När du känner på grentopparna ska barren sitta kvar, annars är granen för gammal.
Våra traditionella rödgranar – egentligen heter de bara gran – är vanligast både i skogen och bland försäljare. Det vetenskapliga namnet är Picea abies.
Kungsgran, eller Nordmannsgran (Abies nordmanniana) har tätare grenverk och uppfattas av många som vackrare. Den är dyrare än rödgran men har en stor fördel: kungsgranen barrar mycket mindre. Skulle en kungsgran torka så vitnar barren, men faller inte av i alls samma utsträckning som på rödgranen.
En annan fördel med kungsgranen är att den inte doftar lika intensivt som rödgranen, bra om det finns allergiker i familjen.
En del älskar doften av gran, för andra blir det för mycket. Kungsgran har en mindre påträngande doft, lite mer som citrus.
Avdelningen för onödigt vetande:
När började vi använda julgran? Traditionen med en dekorerad gran går att härleda ända tillbaka till 1400-talets Tyskland. Det skulle dock dröja till mitten av 1800-talet innan julgranen blev vanlig i högreståndshem.
I Sverige dekorerade man tidigt med granris för att hålla onda makter borta. Inomhusgran kom först mot slutet av 1800-talet och då som små bordsgranar.
Julgranarna dekorerades med mestadels hemgjort pynt. En tradition som nästan försvunnit är att använda girlanger med svenska flaggan – ursprungligen en idé från Danmark.
Vem var Knut, och varför just 20 dagar? Tjugondedag Knut markerar slutet på julen, men både Knut och det här med 20 dagar är lite dunkelt.
Knut åsyftar egentligen två danska personer, Knut den helige och Knut Lavard. Båda mördades (1086, respektive 1131) av rivaler i kamp om makten. Knut Lavard dödades 7 januari och hans minnesdag blev också slutdatum för julfirandet.
Av någon outgrundlig anledning sträcktes dock julfirandet ut till 13 januari (visst är det skönt med helg?) i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Detta skifte skedde i slutet av 1600-talet. De flesta andra länder avslutar julfirandet på trettondedagen, alltså 6 januari.