Ät smart och spara pengar
Inspiration PUBLICERAD 20/3/2021

Ät smart och spara pengar

Varje år åker 35 kilo mat per hushåll i soporna. Det är dåligt för din ekonomi och det är dåligt för miljön. Men det finns sätt att vara snäll mot både plånbok och vår jord.

Matavfallet kan delas upp i två delar. Det nödvändiga avfallet som består av kärnor, ben och skal och det onödiga svinnet som utgörs av fullt ätbar mat.

I snitt slänger vi 19 kilo ätlig mat per person och år. Dessutom häller vi ut 26 liter dryck i vasken. Enligt Livsmedelsverket innebär det växtgasutsläpp på 442 000 ton – alltså vad 360 000 bilar ger ifrån sig.

Så vad göra?

Eftersom den mesta av maten som kastas går alldeles utmärkt att äta är det bara att tänka till för att spara rejäla summor. Att det är bra för miljö och samvete är en bonus. Och du behöver knappt gnugga geniknölarna.

Planera

Köp inte det du redan har hemma i kyl och skafferi. Gör dessutom en gammal hederlig veckomatsedel så du har kontroll över inköpen. Handla inte mer än du behöver och tänk på att frukt och grönt snabbt blir gammalt.

Förvara rätt

Kylvaror ska vara i kylen. Så in med dem så fort som möjligt. Se till att använda förpackningar som går att stänga ordentligt och datummärk. Då får du örnkoll på vad du har och hur länge det håller.

Använd dina sinnen

Lita på din näsa, syn och känsel och gå inte bara på bäst före-datumet. Maten håller ofta längre än vad som anges och verkar den ok så är den sannolikt det. Om du är osäker finns råd på Livsmedelsverkets hemsida.

Släng inte när det blir över

Frys in och spara maten i portionsförpackningar istället. Det kan vara bra att ha för lata dagar eller lunchlådan på jobbet. Titta i frysen då och då och försäkra dig om att det som finns äts upp i tid.

Ta vara på resterna

Det finns mer du kan göra än att bara kasta in resterna i mikron. Använd dem istället till att reda nya rätter. Risotto, omelett, wok och pyttipanna är säkra kort. Eller varför inte pizza? Av frukt och grönt gör du dessutom lika goda som hälsosamma smooties. Möjligheterna är oändliga och matsvinnssäkra recept finns på mängder av matsajter.

Bon appetit!

KÄLLOR: LIVSMEDELSVERKET, SVT, VILLALIVET

Mer om Inspiration
Inspiration

Förvandla ditt hem med somriga detaljer

Sommaren är inte bara en årstid, det är en känsla. Och precis som vi byter till sandaler och svala kläder när solen värmer, kan också hemmet få en lättare...

Inspiration

Satsa på loppislycka och återbruk

Inget doftar sommar så mycket som en dammig lada med prislappar i blyerts och porslin staplat på rangliga bord. Loppisar, bakluckemarknader och secon...

Inspiration

Sommar i miniatyr – små hem med stor charm

Tänk dig att öppna en dörr till 25 kvadratmeter som rymmer allt du behöver, och inget du inte vill ha. Ljuset strömmar in genom stora fönster, kaffet puttrar...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...