Bjud på traditionellt julgodis med twist
Smaktipset PUBLICERAD 5/12/2025

Bjud på traditionellt julgodis med twist

Julen är inte riktigt komplett utan något sött att plocka från fatet. Knäck, kola och ischoklad hör till favoriterna, men varför inte förnya traditionen lite i år? Med små justeringar kan du ge julgodiset en modern känsla utan att förlora den nostalgiska smaken.

Här bjuder vi på idéer som kombinerar det bästa från förr med smartare ingredienser, nya smakkombinationer och lite mer wow-faktor. Perfekta som presenter, bjudgodis eller bara något extra gott till kvällskaffet.

Salt karamellknäck med flingsalt

En vuxnare, fylligare variant av klassisk knäck, med mjuk sälta som lyfter smaken.

Du behöver:

  • 2 dl grädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 msk smör
  • Flingsalt

Så gör du:

  1. Koka grädde, socker och sirap till 122 °C.
  2. Rör i smöret och häll upp i knäckformar.
  3. Strö ett par korn flingsalt över varje medan de är varma.

För ännu mer djup, tillsätt en skvätt espresso i smeten.


Vit ischoklad med citron och rostad kokos

En fräschare, eleganta och betydligt mindre mäktig ischoklad.

Du behöver:

  • 200 g vit choklad
  • 50 g kokosfett
  • Rivet skal från 1 citron
  • 1 dl rostade kokosflingor

Så gör du:

  1. Smält choklad och kokosfett ihop på låg värme.
  2. Rör i citronskal och kokos.
  3. Häll upp i små formar, låt stelna kallt.

Variera med lime, ingefära eller torkade bär för olika smaker.


Lakritskola med havssalt

Mjuk, mörk kola med lakritssmak – för alla som gillar vuxengodis.

Du behöver: 

  • 3 dl grädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk lakritspulver
  • 25 g smör
  • Havssalt att strö över

Så gör du:

  1. Blanda allt utom smöret och havssaltet i en kastrull.
  2. Koka till 124 °C (eller gör kulprovet).
  3. Rör i smöret, häll i bakpappersklädd form.
  4. Strö över havssalt, låt stelna och skär i bitar.

Tips för servering och förvaring

  • Förvara godiset svalt och lufttätt (gärna i burk med smörpapper mellan lagren).
  • Gör ett fat med flera sorter och olika färg och form.
  • Skriv ut små etiketter med smakbeskrivningar.
  • Ge bort som julklapp i cellofanpåsar med rosett.

Ny smak med tradition i botten

Att göra eget julgodis är både roligt, kreativt och ofta enklare än man tror. Och när du ger klassikerna en modern tvist får du både julstämning och överraskning i samma tugga. Kanske blir det här året då ischokladen får ett nytt liv, med citron och kokos? 

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Rotfrukter i rampljuset för kalla dagar

Det finns många sätt att värma sig på när kylan knackar på dörren. Ett av dem är att servera en rykande ugnsplåt med karamelliserade rotfrukter. Billigt...

Smaktipset

Bjud på adventsfika med klass

När novembermörkret sänker sig och adventsstjärnan tänds i fönstret, då vet vi att det är dags för adventsfika. Ett av årets mest älskade tillfällen att...

Smaktipset

Enkla och värmande soppor och bröd

När temperaturen sjunker och kvällarna blir mörkare, finns det få saker som slår en rykande skål soppa tillsammans med ett nybakat bröd. Det är billigt...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...