Dags att så chili och paprika
Trädgård PUBLICERAD 16/1/2024

Dags att så chili och paprika

Om du vill odla egen chili och paprika så finns det massor med spännande sorter att utforska. Men förutom värme behöver de tid för att hinna utvecklas och du behöver därför så redan nu i början på året. Särskilt chili behöver längre tid på sig för att hinna mogna.

Text & foto: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Paprika och chili har sitt ursprung i områdena kring ekvatorn i Sydamerika och vill ha mycket värme för att bli välutvecklade. Men det får inte bli FÖR varmt. Särskilt om du odlar i växthus är det bra att veta att befruktningen blir dålig och plantan kan tappa sina blommor om temperaturen stiger över 30°C. Därför behöver du se till att skugga och vädra i växthuset där det kan bli upp mot 40-50°C.

Har du inget växthus går det oftast minst lika bra att odla chili och paprika i ett varmt, skyddat läge i krukor. Välj då gärna sorter som har en kort utvecklingstid och som inte blir så höga.

Så chili och paprika

  1. Bottna små krukor eller ett odlingstråg med planteringjord eller såjord och vattna igenom jorden.
  2. Lägg dina fröer på den fuktiga jorden med den platta sidan ner. Inte för tätt bara.
  3. Tryck till fröerna lätt. Då de är ljusgroende behöver de inte täckas med jord men om du vill kan du lägga på ett mycket tunt lager jord vilket minskar risken att fröerna torkar innan de hinner gro.
  4. Täck med plast för att hålla kvar fukten, ställ varmt och ha tålamod! Det kan ta upp till en månad för fröerna att gro.
  5. Så snart plantan tittar upp tar du av plasten och flyttar till en ljus plats, helst under växtbelysning. 

Det första bladparet som utvecklas kallas för hjärtblad. När det har kommit ytterligare ett bladpar ovanför dessa (så kallade karaktärsblad) så är det dags att skola om dina plantor. Lyft försiktigt upp plantorna ur odlingstråget och plantera en och en i små krukor.

Har din planta blivit lång och ranglig kan du plantera den djupare så att första bladparet hamnar precis ovan jord. Även om paprika och chili inte bildar rötter längs med stjälken så som tomater gör så tar de ingen skada av det.

Skola om i en något större kruka allteftersom plantan växer. Håll koll på botten av krukan – när rötterna börjar växa ut är det dags att plantera om i en större kruka. Använder du gödslad planteringsjord behöver du inte tillsätta någon ytterligare näring.

Försök att tajma din sådd. Dessa plantor såddes i början av januari. I mitten av mars fick dom flytta från sin plats under växtbelysningen till soligaste fönstret. I början på maj hade dom vuxit sig riktigt stora och tog över vardagsrummet i väntan på att få flytta ut.

När dagarna är varma, nattemperaturen är över 8 grader och risken för nattfrost är över är det dags för dina plantor att flytta ut. Avhärda genom att succesivt vänja dom vid att vara utomhus under en veckas tid innan de får komma till sin slutliga växtplats.

Från augusti fram till första frosten är det äntligen dags för skörd – så otroligt lyxigt att kunna gå ut och hämta in sina egenodlade grönsaker.

Ta hand om din skörd

Har du mer chili och paprika än vad som går åt är det smidigt att frysa in. Kärna ur och dela i mindre bitar – perfekt att ta fram en påse till vinterns matlagning.

Padron är en riktig favorit som förrätt eller tapas. Men även mogna och omogna paprikor kan du grilla eller steka i olivolja med lite flingsalt.

Både paprika och chili blir även gott att lägga in i en 1-2-3 lag (1 del ättika 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten). Vi kan även tipsa om Jamie Olivers chili- och paprikachutney – god till ostar eller som smaksättare i grytor.

Mer om Trädgård
Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...