Dags för däckbyte
Inspiration PUBLICERAD 28/10/2020

Dags för däckbyte

Varje år blir många bilister tagna på sängen när första halkan kommer. Var inte en av dem. Byt till vinterdäck i tid och håll dig på vägen.

För att slippa stå där en tidig morgon med sommardäcken på, och inse att du inte kan rulla iväg som planerat, se till att få på vinterdäcken i tid. Framförallt om du är ovan bakom ratten. Genom att byta innan halkan väl är här slipper du dessutom köerna på alla bilverkstäder. Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Något som kan vara bra att känna till, framförallt om du är ny bakom ratten, är att du inte får blanda olika däcktyper. Du får inte ha dubbade däck bak och odubbade däck fram eller blanda sommardäck och vinterdäck.

Vinterdäck enligt lag 
Från 1 december till 31 mars måste vinterdäcken vara på om vinterväglag råder. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Och vinterväglag, ja det är det om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan enligt Transportstyrelsen. Dubbdäck är enlig lag ok från och med 1 oktober till 15 april. Om det redan är eller förväntas bli vinterväglag får du använda dubbdäcken utöver den perioden.

Tre millimeter 
Har du koll på om fjolårets vinterdäck fungerar även denna vinter? Eller behöver du köpa? För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst tre millimeter. Om du anlitar en däck- eller bilverkstad kan du be dem kontrollera skicket på däcken.

Dubbat eller odubbat 
Att välja rätt vinterdäck kan vara klurigt. Om du ska välja odubbat eller dubbat beror på var du planerar att åka. Ska du kunna ta dig fram på snöiga och isiga vägar i norr eller endast rulla fram på torra vägar? Var du än planerar att köra finns det förstås inga garantier på hur väglaget kommer att se ut i praktiken. Om du kör på isiga vägar, packad snö eller nyfrusna våta vägar är dubbdäck ett smart val. De fungerar i hela landet och du slipper därmed oroa dig, eller begränsas, av oväntade väderomslag.

Olika kvalitéer
Det görs regelbundet däcktester och däcken på marknaden skiljer sig åt markant när det gäller både pris och kvalité. Det finns olika märken och typer av däck med olika gummiblandningar, bromssträckor och kvalitéer. Jämför så att du inte bara ser till priset och ovetandes kör runt på usla däck. Ett billigt däck är ofta sämre på våta körbanor, låter mer och erbjuder i regel sämre stabilitet och körkänsla.

Vinterdäck även på släp
Om du har ett släp och vet med dig att du ska använda det i vinter – se till att byta till vinterdäck även på det. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen för att undvika att det sladdar vid inbromsning. Om bilen har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck. Om bilen har odubbade däck får släpet ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck.

Dra till bultarna 
Leta reda på låsbulten i bilen och lägg den på passagerarsätet. Lägg även fram muttrar och originalbultar så går bytet extra smidigt.
När du väl bytt – oavsett om du gjort det själv eller på en verkstad - dra till bultarna efter 5–10 mils körning. Se även till att du förvarar de avtagna sommardäcken på ett bra sätt i väntan på våren. Att förvara dem mörkt och svalt minskar risken att däckens livslängd och köregenskaper försämras. 

Fler sätt att rusta bilen för vinter

  • Ha i frostskydd i spolarvätskan.
  • Torka av dörrlisterna och behandla dem med silikonspray så minskar risken att de fryser fast.
  • Skaffa låsolja till dörrlåsen om du har en äldre bil och smörj låsen innan det blir kallt.
  • Ha lite grus i en påse i bilen och häll ut vid däcken så kommer du lättare loss nästan morgon oavsett temperatur eller väder.
  • Lägg en snöspade i bakluckan. 
  • Se till att isskrapan finns på plats.

Av Thérése Larsson

KÄLLA: TRANSPORTSTYRELSEN OCH DÄCKNET

Mer om Inspiration
Inspiration

Höstens checklista: Skydda ditt hem mot vinterkylan

Hösten är en perfekt tid att ge ditt hem lite extra omsorg. Med rätt insatser nu kan du förebygga både stora och små problem när vinterns kyla tränge...

Inspiration

Guide: Smart belysning hemma – styr dina lampor med en app

Med intelligent ljuskontroll kan du styra dina lampor med mobiltelefonen. Du får en mängd smarta funktioner som underlättar din vardag. Men det är lätt...

Inspiration

Organisera köket inför hösten – smarta tips

Ett välorganiserat kök gör höstens matlagning både enklare och roligare. Med smart förvaring och enkla knep kan du skapa ordning och reda på nolltid. Här...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Trädgård

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Vill du odla ett ekollon till en ekplanta? Från slutet på september till hela oktober faller ekollonen till marken, så passa på att ta dig ut och plocka...

Inspiration

Lite mögel på maten har ingen dött av – eller är mögelgift farligt?

I värsta fall kan du bli riktigt sjuk av att äta mat som möglat. Vissa livsmedel går dock att ”rädda”, medan andra alltid ska slängas. Läs vidare om mögel...