Enkla och värmande soppor och bröd
När temperaturen sjunker och kvällarna blir mörkare, finns det få saker som slår en rykande skål soppa tillsammans med ett nybakat bröd. Det är billigt, mättande, klimatsmart, och framför allt otroligt gott.
Soppor är dessutom perfekta att laga i stora satser, frysa in och ta fram på stressiga vardagar. Och kombinationen med ett nybakat bröd (eller ett från frysen som du värmer upp) lyfter måltiden till något riktigt mysigt. Här bjuder vi på tre favoritrecept på både soppor och bröd som värmer dig inifrån och ut.
Morots- och ingefärssoppa med kokos
Ingredienser (4 port):
- 6 morötter
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk riven färsk ingefära
- 1 tsk gurkmeja (valfritt)
- 1 burk kokosmjölk
- 5 dl grönsaksbuljong
- Salt, peppar, olja
Så gör du:
- Fräs lök, vitlök och ingefära i lite olja i en kastrull.
- Tillsätt skalade och skivade morötter samt gurkmeja.
- Häll på buljong och koka mjukt i ca 15–20 min.
- Mixa slätt, rör i kokosmjölken, smaka av och värm upp.
Toppas gärna med rostade solrosfrön, koriander eller en klick yoghurt.
Filmjölksbröd med frön
Snabbt, enkelt och utan jäsning.
Ingredienser:
- 6 dl rågsikt eller grahamsmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl linfrön
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 1/2 dl sirap
- 5 dl filmjölk
Så gör du:
- Blanda allt i en bunke.
- Häll i smord brödform.
- Grädda i 175° i 60 minuter.
- Låt svalna i formen.
Tips: Går utmärkt att frysa och rosta!
Klassisk fransk löksoppa med gratinerad brödskiva
Mustig, djup smak och perfekt för kyliga kvällar.
Ingredienser:
- 6 gula lökar
- 2 msk smör
- 1 msk olja
- 1 tsk socker
- 1 msk vetemjöl
- 1 liter kött- eller grönsaksbuljong
- 2 dl vitt vin (valfritt)
- Baguette i skivor
- Riven ost (t.ex. gruyère eller västerbottensost)
Så gör du:
- Skiva löken tunt och fräs långsamt i smör/olja tills den är gyllene (20–30 min).
- Strö över socker och mjöl, rör om.
- Tillsätt vin (om du vill), sedan buljong.
- Låt puttra i 15–20 min.
- Häll upp i ugnsfasta skålar, toppa med baguetteskiva och ost.
- Gratinera högt upp i ugnen tills osten bubblar.
Ljuvligt tillsammans med ett glas friskt och fruktigt vitt vin.
Enkla tips för godare sopptid:
- Mixa soppor släta för krämig känsla eller låt bitarna vara kvar för rustikare variant
- Toppa med frön, örter, yoghurt eller ost
- Ha alltid några färdiga brödskivor i frysen
- Dubbelkoka och frys in i portionslådor
Mat som både sparar och värmer
Soppa är mer än bara mat, det är omsorg i skålform. Och när du dessutom har ett gott bröd till, blir det både lyxigt och ekonomiskt. Oavsett om du lagar vegetariskt, använder rester eller satsar på något nytt så bjuder hösten in till en säsong där du kan äta både gott, billigt och hållbart.