Experternas tips – här är bästa hemlarmen
Bygg & renovera PUBLICERAD 23/3/2021

Experternas tips – här är bästa hemlarmen

Att någon ska bryta sig in i huset är många villaägares stora skräck. Därför väljer allt fler att installera larm för att skydda sina hem.

Det är inte bara trist att få prylar stulna, det är en smutsig och obehaglig känsla när någon varit inne och rotat i hemmet som är det mest privata man har. Det allra värsta är förstås om inbrottet sker när ni ligger och sover – det kan få tryggheten att kännas totalt bortblåst. Och otryggheten som enligt Brå breder ut sig gör att larmföretagen går som tåget när villaägarna vill säkra sina egendomar.

Så funkar det

Larmet informerar såväl er som larmbolaget direkt om ett pågående inbrott. Det skyddar ofta även vid brand och många går styra med en smartphone. Ibland ger larmet dessutom rabatt på hemförsäkringen.

Det här ingår

Larmen är lite olika men de brukar ha rörelsedetektorer, sensorer, sirener och rökgenerator. Väktarutryckning kan ingå i priset, men om inte finns det oftast som tilläggstjänst. Tänk dock på att det i regel endast gäller vid konstaterade inbrott och tekniska fel. Om larmet utlöses av slarv och ni inte avbryter utryckningen får ni troligtvis stå för fiolerna själva. 

Räkna på kostnaderna

Det är lite bökigt att räkna ut hur mycket ett larmsystem kostar er i längden. Ni måste se till startkostnad, eventuell installationskostnad samt kontrollera om ni hyr eller betalar av de olika komponenterna i ert system. Ibland sjunker månadskostnaden när hårdvarorna är färdigbetalda.

Så beställer ni

Det är enkelt. Hos flera av larmföretagen kan ni fylla i en behovsanalys med uppgifter om var ni bor och vad ni vill ha ut av ert hemlarm. Som svar får ni ett förslag på lösningar för just er bostad. Läs den och och se om det passar. Är ni nöjda och slår till kommer en tekniker för installation. Men det finns även larm ni sätter in själva. Så har ni nån händig i hushållet går det att komma billigare undan.

Vilket larm ska ni välja?

Det finns ett antal larm på marknaden och åsikterna om vilket som är bäst varierar. Här är några av experternas favoriter:

  1. Säkra larm. Det här är vinnaren i PC för Allas stora larmtest. Egenskaper som lyfts fram är det smidiga och användarvänliga systemet, ett prisvärt grundskydd och en låg månadskostnad när hårdvarorna är betalda. Det finns gott om produkttillval och tjänster och allt går att koppla ihop med resten av grejerna om ni satsar på ett smart hem. På minussidan hamnar den höga initiala kostnaden.

  2. Sector Alarm. Rekommenderas av Villaägarna. Det är smidiga larmsystem med fria utryckningar och pristak för månadskostnaden. Design liksom kvalitétskänsla och användarvänlighet rankas också högt. Installation av tekniker och larmbrickor ingår. Man kan även koppla det digitala låset Yale Doorman till systemet. Negativt är ett relativt högt pris och att det inte går att integrera med övriga smarta hemmet-produkter.

  3. Svenska Alarm. SSF Stöldskyddsföreningens val. Larmet har en lättnavigerad app som gör ett man kan hålla uppsikt över huset när man vill. Svenska Alarm har dygnet runt-bevakning och kameror som tar bilder vid inbrott. När hårdvarorna är betalda blir månadskostnaden låg. Inte heller det här systemet går dock att koppla till smarta hemmet-prylar.

  4. Verisure. Brukar varje år sopa rent i testerna på test.se. Larmen är mycket omtyckta och toppar tester på grund av att de har ett stort fokus på kundnöjdhet och kvalitet. Fria utryckningar och dygnet runt-bemannad larmcentral ingår. Det här är larmet för er som prioriterar smarta hemmet-funktioner och det finns massor av funktioner att bygga ut med. Men smakar det så kostar det. Verisures system är förhållandevis dyra.

KÄLLA: PENGAR.SE, PC FÖR ALLA.SE, LARM.SE

Mer om Bygg & renovera
Bygg & renovera

Måla betong- och garagegolv – detta måste du tänka på

Med rätt verktyg och bra färg kan du förvandla ditt tråkiga betonggolv till en skinande dansbana. Jobbet är inte så svårt men här får du hjälp att planera...

Bygg & renovera

Måla om ditt hus – ett stort projekt som kan spara många tusenlappar

Hus måste underhållas och ny fasadfärg både skyddar och fräschar upp. Men ska du måla själv eller leja bort? Här har du 10 viktiga tips och punkter för...

Bygg & renovera

Träolja, hårdvax och polish – så här underhåller du i hemmet

Köksbord, bänkskivor, skärbrädor och trämöbler – alla behöver de underhållas för att behålla sin vackra lyster. I den här guiden berättar vi hur du skyddar...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...