Golvvärme – energisnålt eller inte?
Att sätta fötterna på ett uppvärmt golv när du kliver ur sängen eller duschen, är en riktigt skön känsla. Rätt utfört kan golvvärme helt enkelt göra hemmet både bekvämt och energismart – men då krävs det att den både installeras och använts rätt. Här är några saker att tänka på.
Vilken sorts golvvärme passar din bostad?
Det finns många olika varianter av golvvärme – där vattenburen, luftburen och värmeavgivande slingor är de vanligaste. Vattenburen eller luftburen ger fler valmöjligheter och kan enkelt kombineras med värmepump, pelletspanna med kanske en solfångare. Oavsett är det bra att se över ditt vanliga värmesystem innan du bestämmer dig.
Golvmaterialet har stor inverkan
När du installerar golvvärme gäller det att hitta ett golv som passar för ändamålet. Ett vanligt parkettgolv håller tillbaka värmen vilket inte gör det idealiskt för golvvärme, även om vissa trägolv fungerar, om det inte är för tjocka. Klinker och plastmattor lämpar sig bättre och släpper naturligt igenom värmen uppåt.
Den viktiga grunden
Kontakta gärna en expert som undersöker grunden innan du installerar din golvvärme. Har du till exempel en krypgrund ska den ha minst 250 millimeter isolering för att värmen ska kunna bli effektiv, annars är risken att du eldar för kråkorna – eller kanske mössen. Krypgrund ger en ökad risk för fukt och ställer därför större krav på installationen.
Golvvärme som energibesparing
Ett vanligt argument för golvvärme är att den kan hjälpa dig att sänka inomhustemperaturen med ett par grader och därmed spara igen de energiförluster den ger. Det kan i och för sig stämma, men det kräver att du använder den på rätt sätt. Hur mycket du kan sänka temperaturen beror bland annat på hur stor yta golvvärme du har och hur den påverkar värmen inomhus. Felinstallerad kan golvvärme bli en riktig energitjuv och orsaka skador som fukt och mögel – ta därför hjälp av en expert för att se till att allt blir rätt.
Installera golvvärme? Tänk på det här:
- Ta reda på hur väl isolerad husgrund du har
- Fråga installatören eller tillverkaren om golvvärmens livslängd
- Undersök vilka skador som kan uppstå och hur de kan repareras
- Välj gärna ett golvvärmesystem med termostat
- Välj ett golvmaterial som släpper igenom värme
- Ta hjälp av en expert
- Sänk inomhustemperaturen om möjligt för energibesparing
- Stäng av golvvärmen när det inte är vintersäsong
Källa: Boverket, Villaägarna