7 tips som får din julstjärna att trivas och leva länge
Trädgård PUBLICERAD 18/12/2023

7 tips som får din julstjärna att trivas och leva länge

Ingen riktig jul utan julstjärna, så är det i många svenska hem. Behandla din julstjärna varsamt och följ våra tips så får den ett långt liv – kanske till nästa jul!

Text: Pär Brandt

Försäljningen av julstjärnor är i full gång och den är viktig för blomsterhandeln. Cirka 9 miljoner julstjärnor säljs varje år i Sverige.

Många julstjärnor överlever inte så många veckor eftersom det är en känslig växt som behöver rätt skötsel. Men följer du våra tips går det att förlänga livet för julstjärnan.

I bästa fall kan julstjärnan leva till nästa jul, men för att få blomningen rätt gäller det att använda sig av några knep.

1. Skydda mot kyla

Det här är okänt för många men julstjärnor är mycket känsliga för kyla. Om växten får en temperatur under 15 grader så trillar bladen av!

Därför ska du inte köpa en julstjärna som stått ute eller i ett kallt och dragigt ställe i affären, risken är stor för att den blomman blir mycket kortlivad.

Ska du transportera julstjärnan måste den slås in i papper för att undvika kyla. Julstjärnor är populära som ”gå-bort-gåva” men tänk då på att slå in blomman för att skydda den från kyla.

Samma sak hemma, att stå i ett fönster med kalldrag är inte att rekommendera. Eller nära ytterdörren. Julstjärnor trivs bäst i rumstemperatur, 20–22 grader.

Den riktiga julkänslan infinner sig inte förrän det står en julstjärna på bordet.

2. Spraya med vatten

På vintern är luften torr och innehåller inte så mycket vatten. En luftfuktare hemma mår både du och blommorna bra av.

Man kan även använda en sprayflaska och dimma över bladen med ljummet vatten. Det hjälper även till att hålla jorden lätt fuktad.

3. Stå ljust

Julstjärnor gillar ljus och på vintern brukar inte solen vara så kraftig. För mycket solljus är nämligen inte heller bra.

Finns det möjlighet så är infallande ljus från ett fönster mot norr det bästa för julstjärnor. På vintern är det mörkt så många timmar att då kan ett söderfönster också fungera bra.

4. Vattna ofta och lagom

När blommorna är utslagna ska julstjärnor gärna stå i lätt fuktad jord. Säkrast är att vattna lite och ofta.

Får julstjärnan för lite vatten slokar bladen, det är ett tydligt tecken. En liten blomma i en liten kruka är mera svårskött, en större kruka är lättare att hålla lagom fuktig.

Men för mycket vatten är inte heller bra, det gäller för nästan alla växter. Om botten på krukan är helt genomblöt så förhindras syretillförseln till rötterna och då dör blomman.

Lagom (lite) med blomnäring är också bra, inte minst om du tänker behålla blomman så länge det går. Följ doseringen och överdriv absolut inte mängden näring.

Välj gärna blommor som odlats upp i Sverige.

5. Välj noga

Många julstjärnor är importerade och har kanske farit illa under transporten. Därför är det säkrare att köpa en svenskodlad julstjärna – varför inte av en lokal trädgårdsmästare.

Hängiga blad och blommor är tecken på att julstjärnan inte mår bra. Välj de exemplar som ser friska ut.

6. Ett extra liv

Många gör sig av med sina julstjärnor efter helgerna men varför slänga en levande blomma? Julstjärnor kan leva länge, rätt skött så står den sig till nästa jul och pryder sin plats.

Klipp bort den röda stjärnan och några blad under. Plantera gärna om med ny jord och större kruka, en julstjärna kan bli rätt stor. 

Att få fram de röda högbladen är dock inte lätt, då måste man ”lura” julstjärnan. Blomman reagerar nämligen på dygnsrytmen och behöver färre timmar av ljus.

Redan i september får man börja begränsa ljuset till 12 timmar per dag. Senare på hösten räcker det med 10 timmars ljus.

7. Från Mexiko

Julstjärna, eller Euphorbia pulcherrima som den heter på latin, växer naturligt i Mexiko. Där kan den bli flera meter hög, mer buske än blomma alltså.

De julstjärnor vi köper idag är förädlade miniatyrer i en mera lätthanterlig storlek. I början på 1800-talet exporterades julstjärnan till USA där den blev populär. 

Enligt sägnen sägs aztekerna (1300–1500-tal) förklarat den röda färgen med att en gudinnas blod droppat ner på växten.

Artiklar i liknande ämne:

Vattna krukväxterna rätt – då växer de och trivs

5 tips: Ge julgranen ett långt liv – slipp alla barr

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Så får du dina snittblommor att hålla längre

Hög tid att börja förodla och tjuvstarta sommaren!

Mer om Trädgård
Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...