Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt
Energi & värme PUBLICERAD 28/7/2023

Installera solceller till ditt hem – så här räknar du och väljer rätt

Att installera solpaneler har blivit mycket populärt, speciellt efter att elpriserna ökade dramatiskt. I den här guiden får du viktiga tips för att kunna räkna hem investeringen i din solenergianläggning samt välja rätt installatör och solceller.

Text: Pär Brandt

Under hösten 2022 mer än fördubblades elpriserna i Sverige. Det stora intresset för solceller hade ökat under flera år men nu fullkomligt exploderade marknaden.

Den höga efterfrågan har lett till långa väntetider men även att en del mindre seriösa aktörer lockats in. Bristen på kompetenta installatörer har varit stor och tidspress ledde till slarviga och ibland undermåliga installationer av solceller.

Flera solcellsföretag är oseriösa och anmälningarna ökar, något som bland annat P4 Värmland rapporterat om (klicka för att läsa mer). Även Elsäkerhetsverket har utrett allvarliga fel som upptäckts efter installation av solceller.

Under 2023 har situationen förbättrats och väntetiderna gått ner. Men de flesta får ändå vänta 6–12 månader på att få solfångare installerade.

Som husägare tjänar du verkligen på att vara en engagerad köpare och välja noga bland alternativen. Nedan har vi samlat 6 viktiga punkter som du bör tänka igenom innan du accepterar en offert till en solenergianläggning.

Solpaneler är inget man installerar själv, såvida du inte är behörig elektriker.

1. Bygglov eller ej?

Installation av solceller kan kräva att du först får ett bygglov beviljat, men det beror till stor del på utförande och adress.

Bor du utanför detaljplanerat område krävs det som regel inte bygglov. Fristående solenergianläggningar kan kräva bygglov, vilket kan vara aktuellt om man exempelvis inte har lämpligt hustak eller taken inte är i rätt väderstreck.

Regeringen har ändrat reglerna för bygglov för att underlätta installationen av solfångare. Men på vissa platser och under vissa förutsättningar så krävs det ändå bygglov. Tyvärr finns det flera exempel på husägare som tvingats montera bort solceller då grannar klagat och det saknats bygglov.

Finns det tveksamheter är det säkrast att prata med bygglovshandläggaren i din kommun. Och läs även Boverkets utmärkta guide för installation av solfångare och solcellspaneler (klicka på länken).

Med solpaneler går det att sänka sina elkostnader rejält.

2. Välj rätt företag

Gör en bakgrundskoll på företaget som erbjuder sig att installera solenergianläggningen hos dig. Hur gammalt är företaget? Vilka är ägarna? Hur många installationer har de gjort? Hur är kvaliteten på deras produkter?

Det är också bra att fråga efter referenser från tidigare kunder. Har du grannar som installerat solceller kan de förmodligen guida dig rätt – eller hjälpa dig undvika slarviga företag.

Oseriösa installationsföretag använder lockpriser och är sällan långlivade. De drar in så mycket pengar de kan och sätter sedan företaget i konkurs när garantiärendena blir för många.

Om snö ligger på solcellerna producerar de ingen energi.

3. Lusläs offerten

I de flesta fall vill installationsföretaget göra ett platsbesök för att i detalj kunna beräkna arbete och material. Då är det också lättare att se om det behövs en byggnadsställning.

Det är alltid en fördel att jämföra flera offerter. Priset på raden längst ner är förstås viktigt men titta även på innehållet (ingår allt?) och vilka prestanda som solenergianläggningen ska ge.

Hur många offerter behövs? 3 kan vara lagom och 5 börjar bli för många, då blir det jobbigt att jämföra alla detaljer. Utgå från att billigast sällan är bäst.

För att kunna jämföra offerter är det bra att räkna ut hur många tusenlappar varje kW kostar. Toppeffekten för anläggningen brukar anges som kWp, där p står för peak. Beroende på väder och årstid kan förstås effekten bli mindre.

En offert kan innehålla ganska många och för dig okända tekniska termer. Därför kan det behövas ett telefonsamtal till installationsföretaget för att gå igenom det som behöver förklaras. Fråga även om det är något som tillkommer.

Staten ger ett bidrag för de som ska installera solceller och det brukar finnas med i offerten. Installationsföretagen har bra koll på vilka regler som gäller. Statens skattereduktion för grön teknik är 20 procent eller högst 50.000 kronor per person och år. Rotavdraget är 9 procent och därför mindre förmånligt.

Svarta paneler på röda takpannor är inte så diskret ...

4. Alltid lönsamt

Vad kostar installationen och hur mycket pengar går att spara varje år? Hur många år tar det innan du fått tillbaka investeringen? Det är den kalkylen som varje husägare grubblar på.

Men man kan göra det enkelt för sig och direkt slå fast att en solenergianläggning alltid lönar sig. Hur är det möjligt? Jo, ska vi tro statliga bolåneföretaget SBAB och bostadssajten Booli så ökar värdet på en fastighet med solceller. 

SBAB och Christopher Madsen, analytiker på Booli, tittade under 2022 på värdeutvecklingen hos 348 hus och gjorde följande slutsats:

”Trots att statistiken endast sträcker sig från 2018 och framåt har vi kunnat göra en statistisk värdering som visar att installation av solceller höjer värdet på ett hus med i genomsnitt 135.000 kronor. Undersökningen visar även att värdeökningen motsvarade investeringskostnaden, vilken i genomsnitt låg på 137.000 kronor, efter bidrag. Även om det handlar om en stor investering, med en förhållandevis lång intjänandeperiod, så kan husägare som flyttar innan de tjänat in investeringskostnaden i många fall glädjas åt ett högre försäljningspris.”

Värdeökningen hamnar förstås inte i din plånbok direkt, utan först efter försäljningen av huset. Har du möjlighet att öka belåningsgraden på din fastighet är det i de flesta fall den bästa metoden att finansiera en solenergianläggning.

Det gäller att använda rätt väderstreck, vilket i det här fallet går bra.

5. Hur mycket går att spara?

Solpaneler alstrar energi och då slipper du köpa så mycket el av din elleverantör. Producerar du ett överskott av el från solcellerna går det även att sälja detta överskott till elbolaget – förslagsvis mitt på dagen då priset är som högst.

Hur mycket pengar du kan spara i kronor beror på en stor mängd variabler. Dessa varierar dessutom över tid så den kalkyl du gör idag stämmer kanske inte nästa år och sannolikt inte alls om 5 år.

Därför får vi använda oss av några grova förenklingar för att få ett ungefärligt grepp om din investering i solceller. Låt oss ta ett exempel där vi utgår från ett högt elpris på 2 kronor per kW:

En anläggning på 10 kW kostar 135.000 kronor att installera, efter statens bonus. Med nätavgift och energiskatt hamnar ditt faktiska elpris på cirka 3 kr/kW. Du säljer ungefär hälften av den el som solpanelerna producerar och får då in cirka 25.000 kronor per år. Investeringen är då betald på 5,4 år.

Det är i så fall en väldigt bra investering. Speciellt med tanke på att solcellerna har ett mycket längre liv, minst 20–25 år och sannolikt betydligt mer än så. Sveriges äldsta solcellsanläggning med elnätsanslutning ligger i Solna och byggdes 1984. Nästan 40 år senare fungerar den fortfarande.

Sannolikt blir inte framtida elpris så högt som 2 kr/kW. Då blir avräkningstiden längre, kanske 10–15 år. Men solceller är ändå en god investering som även ökar fastighetsvärdet.

Det finns flera sätt att räkna fram vad som gäller för just ditt hus. Solcellskollen har en kalkylator som hjälper dig att räkna rätt (klicka på länken).

Inte minst lantbrukare har investerat i solpaneler för att minska sina utgifter.

6. Blir batterier lönsamma?

Genom att lägga till ett batteripaket till din solenergianläggning blir ditt hushåll mindre sårbart för strömavbrott. Med ett batteri kan du också samla energi på dagen och sedan ladda till exempel din elbil på natten.

Men solcellsbatterier är relativt dyra och det är svårt att i dagsläget räkna hem den extra kostnaden. Speciellt om man kan sälja sitt elöverskott till elbolaget under dagen (då priserna är högst).

Det som förändrar kalkylen är att batterier blir allt billigare för varje år som går. Battericeller massproduceras till elbilar och kostnaden sjunker med kanske 5–8 procent per år.

Den tekniska utvecklingen går snabbt och många nya elbilar får en funktion som kallas ”V2G”, Vehicle-to-grid. Det innebär att batteriet inte bara kan laddas upp från nätet utan även kan ”vända” och överföra el tillbaka till elnätet.

Med V2G kan elbilen laddas på natten när elpriset är lågt och när du sedan kört till jobbet kan den kopplas in på nätet och sälja el till en elleverantör till ett högre pris mitt på dagen. Eftersom elbilarna blir allt fler är deras samlade batterikapacitet enorm och kan ge mera stabila elnät. Samt en extra inkomst till bilägarna.


Källor:

Boverket: Solfångare och solcellspaneler

SBAB och Booli: Solceller höjer värdet på hus

Solcellskollen: Hur jämför jag offerter på solceller?

Sveriges Radio: Här är varningsflaggan i solcellsbranschen – på offerten

Skatteverket: Grön teknik

Solcellskollen: 35 år senare, hur går det för Sveriges äldsta solcellsanläggning?

Solcellskollen: Ta fram din solcellskalkyl

Hemsol: Lönsamhet för solcellsbatterier – Återbetalningstid för batteri till solceller 2023

Laddboxbolaget: Allt du behöver veta om V2G – Vehicle to Grid

Det finns solceller som ser ut och fungerar som takpannor. Snygga och diskreta, men de kostar en hel del.

Mer om Energi & värme
Energi & värme

Dags att investera i solpaneler – kötid och priser går ner

Att få solpaneler installerade har nästan varit omöjligt då marknaden varit extremt överhettad. Men nu har det vänt, du behöver inte vänta så länge och...

Energi & värme

Värmande tips på hur du sänker dina elkostnader

När temperaturen faller ute är det bra att ha koll på elförbrukningen och hur du kan göra för att sänka dina elkostnader. Här avslöjar vi de största energitjuvarna...

Så här ser du över taket – och räddar huset!
Energi & värme

Så här ser du över taket – och räddar huset!

Att taket är en av de viktigaste delarna på huset vet de allra flesta. Ändå gör många misstaget att låta det gå för lång tid utan att underhålla det...

Mest lästa
Inspiration

Nu börjar tulpansäsongen!

Julen har städats ut och nu längtar vi till vår och ljusare tider. Med en krispig bukett av tulpaner kan du få känslan av vår hemma redan i januari. Här...

Trädgård

Dags att så chili och paprika

Om du vill odla egen chili och paprika så finns det massor med spännande sorter att utforska. Men förutom värme behöver de tid för att hinna utveckla...

Trädgård

Skydda dina växter mot vårsolen

Snart är våren här med efterlängtad värme och sol. Men glöm inte att vårsolens strålar kan vara skadliga för dina barrväxter och andra vintergröna växter...