Resa utomlands med din hund – regler och kom-ihåg-lista
Att ta med hunden på semestern kan vara underbart, men också rätt krångligt. Det är många regler att hålla i huvudet, beroende på vilket land du ska besöka. Läs vår guide för att göra hundresan enklare.
Text: Pär Brandt
Att resa med hund är roligt och även en utvecklande miljöträning för hunden. Men det gäller att ha koll på alla regler och vara väl förberedd innan resan.
Tänk på att det ytterst är du själv som har ansvaret för att uppfylla alla föreskrifter. Nöj dig inte med att du reste med hunden för 5 år sedan och då gick det bra – reglerna kan ha ändrats.
Hundresor handlar både om att vara förberedd men också om åtgärder som måste ske strax innan resan. Läs våra tips nedan och gör en lista som du bockar av.
Att resa och bo på hotell med hund kräver förberedelser.
Skaffa ett hundpass
Ett hundpass är precis vad det låter som, men egentligen heter det EU-pass för sällskapsdjur (även katter, med flera djur). "Pet passport" är benämningen på engelska.
Hunden måste vara registrerad i ägarregistret hos Jordbruksverket och märkt med microchip. Att även registrera hunden i Svenska Kennelklubbens ägarregister är frivilligt men det gör den internationellt sökbar på Europetnet.com. Vilket ju är en fördel om hunden kommer bort utomlands.
EU-pass är ett standarddokument som utfärdas av veterinär och det tar minst en vecka att tillverka, men det är olika och även kostnaden skiljer sig. Kravet på rabiesvaccinering gör att förberedelsetiden i praktiken är betydligt längre, minst 3 veckor och ibland 2–3 månader.
Du kan resa med upp till 5 hundar men är de fler än så krävs intyg att de ska delta i tävling eller utställning.
Mer information om "pet passport" finns hos EU-sajten Your Europe.
Alla hundar som reser utomlands måste vaccineras mot rabies.
Vaccination mot rabies
Rabies är en mycket allvarlig sjukdom som inte är behandlingsbar, med 100 procent dödlighet. Globalt dör 10.000-tals människor i rabies varje år.
Rabiesvaccinering av djur är därför ett krav och det är reglerna kring detta som skiljer sig åt – vilket påverkar hur lång tid som behövs. Om det ”bara” handlar om en spruta behöver det ske minst 3 veckor innan avresedatum.
Krävs det blodprov (som vid resor utanför EU) så behövs mer tid än 3 veckor, ibland 2–3 månader. Reglerna skiljer sig åt och därför måste du vara väl förberedd och veta exakt vad som gäller i det land du reser till.
Rabiesvaccinering är ett absolut krav och gäller för alla hundar. Djur som inte uppfyller kraven sätts i karantän, nekas inträde eller i värsta fall så blir de avlivade.
Små hundar räknas som handbagage.
Flyga med hund
Även att flyga med hund kräver förberedelser och reglerna skiljer sig mellan flygbolagen. Det kan exempelvis handla om vikt, storlek och vilka extra avgifter som utgår för hund.
Ta reda på vad som gäller för ditt flygbolag och boka i god tid eftersom det brukar finnas en begränsning för antalet djur.
Hundar som är tillräckligt små betraktas som handbagage och kan resa i kabinen (i en väska). Men tänk på att du som regel bara får ha ett handbagage.
Om hunden ska åka i lastrummet behöver den vänjas vid bur, buller och inte vara rädd för främmande människor.
Ska du resa med charterflyg så kan du i de flesta fall utgå från att djur inte är tillåtna.
Även din hund behöver ett pass.
Regler inom EU
Det vore ju trevligt att konstatera att reglerna för resor med hund är desamma över hela EU. Men så enkelt är det inte, tyvärr.
Du kan därför inte utgå från att det som gäller i EU-land A även gäller för land B. Det kan också finnas regionala skillnader.
Men EU-pass för sällskapsdjur och microchip som styrker identiteten samt rabiesvaccinering är gemensamt.
För att kontrollera vad som gäller i ett speciellt EU-land (plus Schweiz, Norge och Storbritannien) har EU en speciell sajt för resor med djur: ”EU countries specific information.”
Norge är väl som Sverige? Nja ... det gäller att läsa på innan du reser.
Regler för Norge
Det är lätt att glömma bort men Norge är ju inte ett av EU:s medlemsländer. Därför kan det ibland finnas speciella regler för Norge och det är även fallet för hundar.
Den tydligaste skillnaden är att hundar som reser in i Norge måste vara behandlade mot dvärgbandmask. Det ska ha skett minst 24 och högst 120 timmar före ankomsten till Norge.
Norge har även regler för ”förbjudna hundar” som inte får tas in i landet. Det är sex hundraser som är förbjudna, däribland pitbullterrier.
Nordiskt samarbete har sammanställt information på den här sajten: ”Resa med hund eller katt till Norge.”
Att ta med hunden på vandring kan bli en härlig upplevelse.
Mer information
Ditt försäkringsbolag har oftast en god koll på vilka regler som gäller vid resor med djur. Det gäller både för din hemförsäkring och de bolag som specialiserat sig på djurförsäkringar.
För resor inom och till länder inom EU är ”Your Europe” en mycket bra sajt att besöka, inte minst därför att de uppdaterar sin information så fort något förändrats. Klicka här: ”Your Europe”
Jordbruksverket har en bra och detaljerad sajt med regler för hundar. Jordbruksverket: ”Föra ut hundar från Sverige – både vid resor och handel”