Hjälp – min elräkning skenar! Vad gör jag?
Elpriserna har skenat iväg men det finns enkla knep som gör att du kan spara tusenlappar. Många av tipsen har du förmodligen inte tänkt på – varför inte sätta igång och spara både pengar och miljö redan idag?
Text: Pär Brandt
Den senaste tiden har många hushåll fått en smärtsamt hög elräkning. Ibland så hög att hela hushållsbudgeten rasar! Men det finns tusenlappar att spara och det är förvånansvärt enkelt. Flera av tipsen här nedan är kanske sådant som du aldrig tänkt på, utan bara gör av gammal vana.
Följ vår guide så ska du se att elräkningarna minskar märkbart. Och tänk på att din lägre energiförbrukning inte bara sparar pengar – den är också positiv för miljön.
Se till att hela familjen sparar el
Bor du ensam krävs det inte så mycket diskussion för att spara energi och pengar. Men i en familj gäller det alla medlemmar är med på noterna – inte minst för att det annars kan bli friktion och bråk mellan ”spara och slösa”.
Ät en god familjemiddag tillsammans och diskutera energiförbrukningen, vad den kostar och vad som går att spara. Använd konkreta exempel på förbättringar (se listan nedan) som alla förstår, unga som vuxna. Sätt gärna upp ett hägrande mål som en trevlig belöning om alla hjälps åt med sparandet.
1. Sänk temperaturen inomhus
Ingen annan åtgärd sparar lika mycket energi som sänkt temperatur inomhus. Det skiljer sig förstås mycket mellan olika typer av bostäder men man brukar säga att en sänkning av inomhustemperaturen med 1 grad sparar 5 procent av energiförbrukningen.
Att sänka tempen med 2–3 grader kan kännas lite bistert, i början. Men varmare kläder och inomhusskor hjälper – samtidigt som besparingen kommer att synas direkt på din elräkning.
Sovrum kan med fördel ha 16–18 grader, ett vardagsrum 20 grader. Förvaringsutrymmen och källare – där man sällan vistas – kan ha temperatur på 15 grader eller lägre.
Vädra snabbt för att byta luften (om det inte finns en aktiv ventilation). En alltid öppen balkongdörr på glänt kan vara en riktig energitjuv.
2. Spara på varmvattnet
Duscha snabbt, undvik bad. Att fylla ett badkar med varmvatten är ungefär 3 gånger dyrare än en dusch. Fundera också på hur ofta du duschar, många experter hävdar att huden mår bäst med dusch var 3–4 dag.
Diskmaskinen är cirka fyra gånger snålare med energin jämfört med att diska för hand med varmvatten. Använd ”Eco-programmet” så snålar diskmaskinen med både vatten och energi.
Vattenkokaren är mycket mera energisnål jämfört med att värma vatten på spisen eller mikrovågsugnen.
3. Stäng av golvvärmen
Går man med bara fötter kan golvvärme vara helt underbart. Men golvvärme är ofta ineffektivt (beroende på konstruktion) som uppvärmning i en bostad. Skaffa inneskor och se hur elförbrukningen sjunker rejält när golvvärmen stängs av.
Elvärmegolv kan förbruka 150–300 kWh per kvadratmeter och år. Då förstår man att det finns stora pengar att spara. Värmen behövs förmodligen inte dygnet runt och därför går det att spara en hel del pengar med golvvärme som styrs av en timer.
4. Stäng av passiva elförbrukare
Många elektriska produkter i våra hem är ständigt inkopplade, även om till exempel en dator eller TV kan ha ett ”stand-by-läge” som sparar energi.
Dra ur sladden till exempelvis mobilladdaren när den inte används. Eller koppla in den via en strömbrytare där det går lätt att slå på och av med ett knapptryck. Gör på samma sätt med andra elektriska prylar som inte används. Då förbättras även brandsäkerheten.
Äldre produkter drar mer energi i stand-by, jämfört med de som är några år gamla. Har man till exempel en äldre TV kan det vara idé att dra ur sladden när den inte används och därmed spara el.
5. Fyll disk- och tvättmaskin
Moderna tvättmedel är gjorda för tvätt i 40 grader. I de flesta fall blir det ingen förbättring i rengöringsförmåga genom att växla upp från 40 till 60 grader.
Energiförbrukningen fördubblas (cirka) vid tvätt i 60 grader, jämfört med 40 grader. Det går alltså att spara många kronor, utslaget på ett år, genom att genomgående välja 40-tvätt. Se också till att ha full tvättmaskinen varje gång den används, samt centrifugera på maximalt varvtal.
All tvätt sliter på kläderna, speciellt tvätt i 90 grader. Därför kan man överväga en bra metod från gamla tider – häng istället kläderna på vädring utomhus!
Ungefär samma tips gäller för diskmaskinen. Diska alltid med full maskin och använd programmet som sparar energi.
6. Använd inte torktumlaren/torkskåp
Ibland måste tvätten bli torr snabbt och då är det bekvämt med en torktumlare eller torkskåp. Men de drar mycket energi, så det är en dyr ”lyx”.
Köper man en ny torktumlare ska man välja en modell med den bästa möjliga energiklassen. För att snabba på torktumlarens arbete bör man välja snabbaste centrifugeringen i tvättmaskin, helst 1.600 varv per minut.
Mest energisnålt är att hänga tvätten på ett snöre för att lufttorka. Varför inte utomhus, då får man en fräsch doft med sig när tvätten torkat klart.
7. Fintrimma bergvärmen
Många villor värms upp av bergvärme. Vattnet pumpas runt av en elmotor och den drar en hel del energi. Dessutom finns det elpatroner som ibland ”stöttar” bergvärmen och fungerar som backup.
När elpatronerna ska aktiveras bestäms av värmepumpens styrsystem. Här går det att manuellt fintrimma inkopplingen, ett jobb som bör utföras av en underhållstekniker. Rätt justerad går det att spara energi och samtidigt får man bekräftat att värmepumpen fungerar som den ska.
Att helt slå av elpatronerna är inte att rekommendera. Då får pumpen gå på maxvarv och kan slitas ut i förtid. I värsta fall kan komponenter frysa och det blir mycket dyrt att reparera.
8. Slå av lampor när ljuset inte behövs
Gamla tiders lampor med glödtråd är borta sedan några år men halogenlampor finns kvar i många sammanhang. Tänk på att halogenlampor förbrukar relativt mycket el och bör därför bytas ut mot LED-lampor, med energisnåla lysdioder.
Men även en LED-lampa förbrukar energi. Gamla tiders glödtrådslampor på 60 watt motsvaras i ljusstyrka av en LED-lampa på 11 watt. Låter man till exempel en utomhuslampa på 11 watt stå på dygnet runt blir det en årskostnad på nästan 200 kronor (med elpris på 2 kr/kWh). Därför är det en god idé att installera skymningsrelä, eller speciella lampor som slår av/på sig själva när det blir ljust eller mörkt. Tänk också på att släcka lampor i hemmet när inte belysningen behövs.
9. Byt ut gamla vitvaror
En modern kyl & frys drar betydligt mindre el än de som är 5–10 år gamla. Och eftersom kyl/frys används hela tiden blir besparingen ganska stor. En ny kyl och frys kan spara cirka 250 kronor per år, jämfört med äldre modeller (med ”normalt” elpris kring 2 kr/kWh).
När du byter ut gamla vitvaror så välj nya med riktigt låg energiförbrukning, se miljömärkningen. Enligt Naturskyddsföreningens rekommendation är det miljömässigt gynnsamt att byta ut kyl och frys som är tillverkade innan 2006.
10. Stänk av handdukstorken
Visst är det skönt med en varm handduk efter duschen, och praktiskt att den torkar så snabbt. Men är det verkligen nödvändigt? En handdukstork förbrukar cirka 20–50 watt. Om vi räknar på 30 W blir det över 500 kr/år, med ett elpris på 2 kr/kWh.
Finns det möjlighet så välj (eller installera) en handdukstork med timer. Förmodligen är det inte många timmar per dygn som värmen verkligen behövs.
Genom att välja tvätt i 40 grader istället för 60 minskar du elförbrukningen med 50 procent. Snabb centrifugering, som 1.600 varv/minut, gör att tvätten torkar snabbare i torktumlaren – vilket också sparar energi.