Höstens godaste äppelrecept
När luften blir klarare och träden dignar av frukt, då vet vi: det är äppelsäsong i Sverige, även om just det här året bjuder på färre frukter än 2024.
Doften av nybakat och syrligt söta frukter i gräset är en påminnelse om att det fortfarande finns saker som är både enkla, goda och traditionsfyllda. Och det bästa av allt – det är lätt att ta vara på skörden, även utan äppelträd i trädgården.
Här är våra bästa tips på hur du gör något riktigt gott av säsongens äpplen: klassiker med en twist, moderna favoriter och smarta sätt att ta tillvara.
Äppelmust – höstens friskaste dryck
Du behöver inte ha ett musteri i garaget för att göra egen must, det går utmärkt i ett vanligt kök!
Snabbäppelmust (utan press)
Du behöver:
- 6–8 fasta, svenska äpplen
- 1 citron
- 5 dl kallt vatten
Så gör du:
- Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar.
- Mixa med vatten och pressad citron i en blender.
- Sila genom finmaskig sil eller silduk.
- Häll upp i flaska och kyl.
Drick som den är eller toppa med kolsyrat vatten och en skiva ingefära för extra kick.
Äppelmos med vanilj & kanel
Perfekt till gröten, pannkakorna eller som gå-bort-present i en fin burk.
Enkel äppelmos:
Du behöver:
- 1 kg äpplen
- 1 dl vatten
- 1 dl socker
- 1 tsk kanel
- 1 tsk vaniljpulver
Så gör du:
- Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
- Koka med vatten tills de mjuknat.
- Tillsätt socker och kryddor, mosa med potatisstöt eller mixa slätt.
- Häll upp i rena burkar. För längre hållbarhet: tillsätt lite askorbinsyra eller frys in.
Testa även med en nypa kardemumma eller rivet citronskal!
Fler äppelsmarta idéer:
- Torka skivade äpplen i ugnen (50°C i ca 5 h) för nyttigt snacks
- Gör äppelchutney med chili, lök och vinäger – perfekt till ostbrickan
- Riv ner äpple i köttbullssmeten eller i brödbaket för extra saftighet
- Testa att pickla tunna skivor äpple med 1-2-3-lag – friskt till fisk eller sallad
- Koka äppelgelé med mynta eller rosmarin
Ta vara på säsongen
Äpplen är inte bara goda, de är mångsidiga, prisvärda och ofta närodlade. I september är de som bäst, och med några enkla knep kan du fylla både burkar, frysfack och fryspåsar med höstsmaker som räcker långt in i vintern.
Så passa på nu, oavsett om du får äpplen från grannen, kolonilotten eller gårdsbutiken. För det är något särskilt med doften av äppelmos på spisen och en varm paj i ugnen när kvällarna blir kallare.