Höstens godaste äppelrecept
Smaktipset PUBLICERAD 27/8/2025

Höstens godaste äppelrecept

När luften blir klarare och träden dignar av frukt, då vet vi: det är äppelsäsong i Sverige, även om just det här året bjuder på färre frukter än 2024.

Doften av nybakat och syrligt söta frukter i gräset är en påminnelse om att det fortfarande finns saker som är både enkla, goda och traditionsfyllda. Och det bästa av allt – det är lätt att ta vara på skörden, även utan äppelträd i trädgården.

Här är våra bästa tips på hur du gör något riktigt gott av säsongens äpplen: klassiker med en twist, moderna favoriter och smarta sätt att ta tillvara.


Äppelmust – höstens friskaste dryck

Du behöver inte ha ett musteri i garaget för att göra egen must, det går utmärkt i ett vanligt kök!

Snabbäppelmust (utan press)

Du behöver:

  • 6–8 fasta, svenska äpplen
  • 1 citron
  • 5 dl kallt vatten

Så gör du:

  1. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar.
  2. Mixa med vatten och pressad citron i en blender.
  3. Sila genom finmaskig sil eller silduk.
  4. Häll upp i flaska och kyl.

Drick som den är eller toppa med kolsyrat vatten och en skiva ingefära för extra kick.


Äppelmos med vanilj & kanel

Perfekt till gröten, pannkakorna eller som gå-bort-present i en fin burk.

Enkel äppelmos:

Du behöver:

  • 1 kg äpplen
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljpulver

Så gör du:

  1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena.
  2. Koka med vatten tills de mjuknat.
  3. Tillsätt socker och kryddor, mosa med potatisstöt eller mixa slätt.
  4. Häll upp i rena burkar. För längre hållbarhet: tillsätt lite askorbinsyra eller frys in.

Testa även med en nypa kardemumma eller rivet citronskal!


Fler äppelsmarta idéer:

  • Torka skivade äpplen i ugnen (50°C i ca 5 h) för nyttigt snacks
  • Gör äppelchutney med chili, lök och vinäger – perfekt till ostbrickan
  • Riv ner äpple i köttbullssmeten eller i brödbaket för extra saftighet
  • Testa att pickla tunna skivor äpple med 1-2-3-lag – friskt till fisk eller sallad
  • Koka äppelgelé med mynta eller rosmarin

Ta vara på säsongen

Äpplen är inte bara goda, de är mångsidiga, prisvärda och ofta närodlade. I september är de som bäst, och med några enkla knep kan du fylla både burkar, frysfack och fryspåsar med höstsmaker som räcker långt in i vintern.

Så passa på nu, oavsett om du får äpplen från grannen, kolonilotten eller gårdsbutiken. För det är något särskilt med doften av äppelmos på spisen och en varm paj i ugnen när kvällarna blir kallare.

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Gör din egen glass utan glassmaskin

Sommaren och glass hör ihop som sol och skugga, bryggor och bad. Men tänk om du kunde göra glassen själv, utan maskin och med exakt den smak du drömmer...

Smaktipset

Picknickfavoriter att ta med ut i det gröna

Få saker slår känslan av en filt i gräset, solen i nacken och en välfylld picknickkorg. Men för att picknicken ska bli så där avslappnat härlig, och inte...

Smaktipset

Svalkande sommardrycker att göra själv

När temperaturen klättrar och luften står still är det få saker som slår ett riktigt kallt glas lemonad eller iste. Men varför nöja sig med köpt när du...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...