Hur ser din kreditvärdighet ut?
Att ha god kreditvärdighet är avgörande för att du ska få möjlighet att få förmånliga lån, hyra bostad eller köpa varor på avbetalning. Men hur ser egentligen din kreditvärdighet ut, hur kan den påverka dina möjligheter och hur kan du förbättra den?
Vad kreditvärdighet är
Kreditvärdighet är en bedömning av din ekonomiska stabilitet och betalningsförmåga och den baseras bland annat på din tidigare betalningshistorik och nuvarande ekonomiska situation. Det är helt enkelt ett viktigt mått för långivare och andra som bedömer risken med att låna ut pengar till dig eller erbjuder dig olika tjänster. En hög kreditvärdighet ger förmånliga räntor och villkor för lån och krediter och öppnar upp möjligheter i din vardag, till exempel när det gäller att hyra lägenhet eller skaffa försäkringar.
Så kan kreditbetyg påverka
För att förstå hur din kreditvärdighet kan påverkas är det viktigt att känna till de faktorer som långivare tar i beaktning när de beräknar ditt kreditbetyg. Inkomst, skuldsättning, betalningshistorik och nuvarande livssituation är fyra faktorer. Genom att vara medveten om dem kan du agera för att förbättra din ekonomiska ställning och öka chansen att få beviljade lån och krediter.
Eftersträva en hög kreditvärdighet
En hög kreditvärdighet ger dig starkare förhandlingsposition när du till exempel ska ta lån eller finansiera ett köp av något. Det ökar chanserna att få lån med lägre ränta och bättre villkor. Dessutom påverkar kreditvärdigheten andra områden i din vardag, som att hyra bostad eller teckna avtal. Därför är det viktigt att förbättra din kreditvärdighet och se till att betala räkningar i tid.
3 tips för bättre kreditvärdighet:
Är din kreditvärdighet inte så bra? Då kan du se till att förbättra den. Så här gör du:
1. Betala räkningarna i tid
Det visar att du tar ansvar och förbättrar din kreditvärdighet. Tillsammans med att ha en stabil inkomst och minska antalet lån och krediter är det en av de viktigaste sakerna du kan göra.
2. Betala av kreditkortsskulder
Håll dina skulder från olika kreditkort så låga som möjligt för att och betala gärna mer än minimibeloppet varje månad. Undvik att överskrida dina kreditgränser och överväg att samla alla dina skulder och lån för att minska dina månadskostnader.
3. Kontrollera ditt kreditbetyg och undvik kreditupplysningar
När du söker kredit tas en kreditupplysning på dig, detta kan påverka ditt betyg negativt. Håll koll på och följ upp ditt kreditbetyg löpande utan att ta en upplysning med kreditbevakningstjänster som även meddelar dig om kreditupplysningar och skyddar din identitet.
4. Bonustips! När du ska söka lån, se till att enbart en kreditupplysning tas, och samla dina lån
När du söker lån via en låneförmedlare tas i regel enbart en kreditupplysning, men du kan få erbjudanden från dussintals med banker. På så sätt undviker du att behöva ta flera upplysningar vilket skulle kunna påverka ditt kreditbetyg negativt. Se även till att samla dina lån till ett större istället för att ha flera små.
Vill du veta mer hur du skyddar din kreditvärdighet och få en gratis provperiod - titta in här.