Kallså sommarblommor och grönsaker med naturen som förebild
Trädgård PUBLICERAD 23/2/2024

Kallså sommarblommor och grönsaker med naturen som förebild

Kallsådd innebär helt enkelt att du sår i kall jord och låter naturen bestämma när det är dags för plantan att vakna till liv. Resultatet blir stadiga och knubbiga plantor som redan är härdade och klarar av de skiftande temperaturerna utomhus.

Text & foto: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

När solen börjar värma framåt vårkanten och det är rätt temperatur i jorden börjar små plantor titta upp.

Vintersådd grönkål utplanterad i majStadiga och fina plantor av kallsådd grönkål utplanterade i trädgårdsladet i mitten av maj

Detta sätt att odla passar för förvånandsvärt många grönsaker och sommarblommor och även perenner. Dock inte plantor som vill gro varmt och har lång utvecklingstid som exempelvis rudbeckia, paprika och chili. Däremot kan tomat fungera, särskilt om du har ett växthus.

Du kan börja kallså när vintern och kylan har kommit för att stanna och ända fram till mars–april. Bor du där du vet att vintern kommer och går med perioder av varmare väder så undvik att börja för tidigt. 

Rosenskära och sömntuta går bra att kallsRosenskära och sömntuta hör till de sommarblommor som går bra att kallså

Skulle plantorna börjar gro och det därefter kommer en kallare period med minusgrader kan de duka under. Det kan även vara svårt att reglera fukten. Men det går att förbereda och tillföra vatten först när du vill att de ska börja gro. För utan fukt kommer fröerna inte att gro.

Om det någon enstaka natt väntas flera minusgrader kan du ta in de små plantorna över natten eller täcka med en filt eller fiberduk. Men runt nollan brukar inte vara något problem – kallsådda plantor är tåliga.

Kallså direkt på friland eller i pallkragar

När du kallsår är jorden troligen frusen så du behöver förbereda växtplatsen redan på hösten.

  • Rensa bort gamla växtdelar och ogräs
  • Gräv ner kompost, gödsel och gamla växtdelar
  • Jämna ut ytan
  • Täck gärna för att hindra den värsta vätan

Om det är ojämnt där du ska så går det bra att jämna ut ytan med tinad jord. Sedan är det bara att så som vanligt, täck med jord och tryck till lite så att fröerna får kontakt med jorden. Glöm inte att märka upp med vad du har sått.

Täck med snö som sedan får smälta när det blir varmare eller vattna. Jorden ska vara fuktig men inte blöt.

Tidig sådd betyder tidig skörd. Kallsådd direkt på växtplatsen passar perfekt för grönsaker som du vill kunna skörda tidigt på våren som exempelvis spenat och sallat.

Förodla kallt

Istället för att förodla inomhus kan du göra samma sak fast utomhus. Fördelen är stadigare plantor som redan är avhärdade. Du behöver ingen växtbelysning och slipper rangliga plantor och belamrade fönsterbrädor.

Testa dig fram för att se vad som passar för dig. Det går ju alltid att spara fröer och så inomhus som vanligt för att vara på den säkra sidan.

  • Precis som inomhus kan du så i godislådor, grönssaksaskar eller annat du har hemma – det viktiga är att det finns hål i botten. Eller så gör du egna hål.
  • Fyll med jord – du behöver inte så jättemycket eftersom plantorna inte ska växa så länge i lådan.
  • Bredså genom att strö ut fröer över hela ytan eller så i klungor eller en och en beroende på vad du ska så. 
  • Täck med så mycket jord som just dina fröer behöver, det står på fröpåsen vilket sådjup som det ska vara.
  • Tryck till lite lätt så att fröerna får kontakt med jorden.
  • Vattna eller täck med snö.
  • Glöm inte att märka upp vad du har sått, tvärtemot vad du tror nu så kommer du inte komma ihåg när våren kommer.
  • Ställ skuggigt och skyddat.

En skyddad plats kan vara i ett växthus, inglasad balkong, under ett tak eller i en större låda med lock. Om du ställer dina sålådor i en större låda med lock är det viktigt att den har dräneringshål i botten och gärna hål lite längre upp på sidorna för ventilation.

Även om din sådd inte behöver samma tillsyn som när du sår inomhus behöver du ändå titta till den då och då. När värmen sen börjar komma vill du att jorden ska vara fuktig men inte blöt.

Och så snart plantorna börjar titta upp så vill dom ha mycket sol. Kom ihåg att vattna så att jorden inte torkar ut.

Perenner går bra att så både på hösten och vinternSylnarv som får växa till sig i krukan under sommaren och för att sedan planteras ut på hösten

När plantorna vuxit lite, det börjar bli trångt i sålådan och den värsta frostrisken är över så kan du plantera ut de små plantorna på sin slutliga växtplats. Eller så skolar du om varje planta i en egen liten kruka där de får växa till sig lite mer. 

Peta isär plantorna och lyft genom att hålla i bladen – försiktigt så du inte skadar de små plantorna.

Fördelen med att skola om innan utplantering är att du har bättre kontroll så att inte mördarsniglarna mumsar upp de späda skotten. Stora plantor är även tåligare än små.

Grönsaker som går bra att kallså

Dill
Gräslök
Kål
Persilja
Ruccola
Rädisa
Salladslök
Sallad
Spenat
med flera...

Sommarblommor att kallså

Amarant
Blomstermorot
Blåklint
Lejongap
Prydnadsgräs
Rips
Rosenskära
Slöjsilja
Tagetes
Vallmo
Zinnia
med flera...

Kallså perenner

Genom att kallså perenner får de en perfekt start. Vissa behöver till och med bli utsatta för köldperioder för att gro – så kallad stratifiering.

Perenner tar tid på sig att bli stora och frodiga då de först fokuserar på att utveckla rotsystemet. Vanligtvis brukar de blomma år två och först år tre börjar de ta fart. Därför kan de gärna få stå kvar i sina krukor under sommaren och växa till sig. Kom ihåg att vattna och gödsla. På hösten kan du sedan plantera ut dom i rabatten. 

Mer om Trädgård
Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Mest lästa
Inspiration

5 tips: Ge julgranen ett långt liv – slipp alla barr

Knappt hinner man klä granen förrän golvet är fullt av barr. Har du gjort fel i alla år? Här är 5 viktiga tips du inte får missa för att julgranen sk...

Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Trädgård

7 tips som får din julstjärna att trivas och leva länge

Ingen riktig jul utan julstjärna, så är det i många svenska hem. Behandla din julstjärna varsamt och följ våra tips så får den ett långt liv – kanske till...