Laga din egen granola – billigt, nyttigt och gott!
Granola är en härlig och näringsrik frukost eller ett finfint mellanmål. Och tänka sig – Smaktipset har ett recept som hjälper dig att ordna din alldeles egen. Snacka om kanonstart på dagen!
Text: Christian Körner
Den populära granolan kan antingen ätas torr, likt ett knaprigt snacks, eller serveras med mjölk, yoghurt, eller som topping på olika rätter som till exempel smoothie bowls.
Och genom att sno ihop den för egen maskin kan du både spara pengar och få koll på exakt vad målet innehåller!
Granola rikt på fiber, proteiner och hälsosamma fetter. Det är ju prima!
Det här behöver du
- 3 deciliter råa havregryn
- 1 deciliter hackade nötter (valfritt: mandlar, valnötter, cashewnötter)
- 1/2 deciliter frön (valfritt: solrosfrön, pumpafrön, sesamfrön)
- 1/2 deciliter hackade torkade frukter (valfritt: russin, tranbär, aprikoser, dadlar)
- 1/4 deciliter olja (till exempel kokosolja eller olivolja)
- 1/4 - 1/2 deciliter sötning (till exempel honung, lönnsirap eller agavesirap)
- En nypa salt
- 1/2 tesked vaniljextrakt (valfritt)
- Kryddor efter smak (valfritt: kanel, kardemumma, muskot)
Så här gör du
Börja med att förvärma ugnen till 150 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Blanda sen de torra ingredienserna i en stor skål. Det är dock inte dags för de torkade frukterna än.
Efter det lägger du de våta godsakerna i en annan skål. Här pratar vi sånt som olja, sötning och vaniljextrakt. Salta en smula och tillsätt eventuella kryddor.
Sen blandar du alltsammans och sprider ut det på bakplåten. Nu har det blivit dags för gräddning i ugnen. 20–30 minuter är lagom. Rör om var tionde minut så att allt blir ordentligt gräddat. Efter det ska granolan ha fått en gyllenbrun färg.
Ta sedan ut granolan ur ugnen och låt den svalna helt. Som final tillsätter du de torkade frukterna och njuter av din goda frukost!
Förslut burkarna noga. Det här blir många sköna frukostar!
Receptet räcker till cirka tio portioner och granolan ska förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur.