Från rockhängare till grenkrage – så beskär du träd och buskar korrekt
Trädgård PUBLICERAD 1/3/2024

Från rockhängare till grenkrage – så beskär du träd och buskar korrekt

Det absolut viktigaste vid all beskärning är att du lägger snittet korrekt och att du använder rena och vassa verktyg. Ha koll på grenkragen och lämna inga rockhängare.

Text & foto: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Med en bra sekatör och grensåg av god kvalitet kommer man långt. Bra verktyg är en klok investering som gör jobbet lättare och de håller längre. Rengör verktygen innan du börjar beskära nästa buske eller träd så du inte riskerar att sprida sjukdomar.

Innan du börjar beskära behöver du veta syftet med beskärningen. Du kan till exempel beskära för att bygga upp, forma, reducera höjd eller omfång, skapa tillväxt och föryngra. Med beskärningen kan du även förbättra blomning och fruktsättning. Du vill öppna upp så att luft och solljus når längre in vilket minskar risk för sjukdomar. 

Men viktigaste av allt är att du lägger snittet rätt. Har du väl koll på det kommer du långt. Om det är första gången du beskär så börja försiktigt och följ upp hur växten reagerar. Skadade eller döda grenar kan du alltid ta bort.

Varje gång du beskär gör du ett ingrepp som mer eller mindre stressar trädet eller busken. Bäst är därför att beskära ofta och lite istället för att behöva göra en radikal åtgärd när det gått för lång.

Rotsystemet på en växt är anpassat efter grenverket vilket innebär att om du beskär hårt kommer trädet eller busken vilja kompensera för detta genom att skjuta en massa nya skott.

Lägg snittet utanför grenkragen

Där grenen fäster vid stammen så bildas en utbuktning som kallas för grenkrage. När du beskär så lägger du alltid snittet utanför grenkragen eftersom denna kommer hjälpa att valla över sårytan genom att växa över snittet som ett skydd.

En cirkelrund yta är mindre än en oval och du vill därför försöka lägga snittet i 90 graders vinkel mot den gren du sågar av. 

Beskär utanför grenkragen

Om du ska såga av en större gren finns risken att tyngden orsakar en fläkskada. Detta kan du undvika genom att beskära grenen i tre steg.

  1. Lägg ett snitt på undersidan av grenen ungefär 30 centimeter från stammen.
  2. Såga av grenen ungefär 50 centimeter från stammen. Fläkskadan begränsas då till det första snittet.
  3. Nu kan du såga av grenen utanför grenkragen utan att riskera en fläkskada.

Lämna inga rockhängare

Lämna inga tappar, så kallade rockhängare. Risken är att det blir en inkörsport för svampsjukdomar och röta.

Lämna inga rockhängare när du beskär

Och återigen – beskär inte innanför grenkragen. Om den skadas får trädet svårt att valla över och läka den skada som en beskärning innebär. 

Korta in mindre grenar

Lägg snittet strax ovanför en bladknopp. Om det inte finns några knoppar så beskär istället strax ovanför en nod. En nod syns som en liten utbukning eller ett tunt streck på grenen. Härifrån kan nya grenar eller blad växa ut.

Om du beskär ovanför en bladknopp så kommer det att växa ut en ny gren i samma riktning som knoppen sitter. Om du istället beskär ovanför en blomknopp kommer det inte växa ut en ny gren.

Blomknoppar är oftast rundare och täckta med ett vitt ludd. Medan bladknoppar är mer trekantiga i formen och ligger platt mot grenen.

Lägg snittet strax ovanför en utåtriktad knopp

Mer om Trädgård
Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...