Menyn som sätter guldkant på nyårsmaten
Smaktipset PUBLICERAD 17/12/2025

Menyn som sätter guldkant på nyårsmaten

Vill du fira in det nya året med något extra, men utan att tillbringa halva kvällen i köket? Då är det här menyn för dig. Vi har satt ihop en lyxig, lättlagad trerätters nyårssupé som imponerar med smak, doft och presentation utan att kräva kockutbildning.

Välj bubbel i glaset, förbered så mycket du kan i förväg och njut av en nyårsmiddag där hemma känns som en bättre restaurang.


Förrätt: Hummersoppa med konjak och gräddfil

Elegant, klassisk och precis lagom portion för en festlig start.

Du behöver (4 pers):

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk konjak (kan uteslutas)
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 7 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 200 g skalad hummer eller kräftstjärtar
  • Salt, cayennepeppar, citron
  • Gräddfil + dill till servering

Så gör du:

  1. Fräs lök i smör, tillsätt tomatpuré och mjöl.
  2. Rör i vin, konjak, vatten och buljong. Låt sjuda 10 min.
  3. Mixa slätt, tillsätt grädde och smaka av med kryddor.
  4. Rör i hummer precis före servering.

Tips: Soppan kan förberedas i förväg. Värm upp och tillsätt skaldjur vid servering. Servera i små kupor eller glas med en klick gräddfil och dill.


Varmrätt: Helstekt oxfilé med rödvinssås & potatisterrin

Klassisk nyårslyx som är lätt att förbereda och smakar som fine dining.

Du behöver (4 pers):

Till köttet:

  • 800 g oxfilé
  • Smör, olja, salt, svartpeppar
  • Färsk timjan eller rosmarin

Till såsen:

  • 3 dl rött vin
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk socker
  • 1 msk kalvfond
  • Smör till montering

Till potatisterrinen:

  • 1 kg fast potatis
  • 3 dl grädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt, peppar, smör

Så gör du:

  1. Potatisterrin: Skiva potatis tunt. Varva med salt, peppar och lite vitlök i ugnsform. Slå på grädden, baka i 175 °C ca 1 h. Pressa lätt, kyl och skär i bitar. Stek vid servering.
  2. Kött: Bryn oxfilén runtom i panna. Salta, peppra, lägg i ugn på 125 °C till 54 °C innertemp. Vila i folie.
  3. Sås: Koka vin, lök och socker tills hälften återstår. Sila, tillsätt fond och vispa ner smör.

Tips: Kött och potatis kan förberedas i god tid. Värm försiktigt och stek potatisen krispig innan servering.


Dessert: Chokladfondant med bär och vaniljglass

Len, rinnig och förförisk – perfekt final för nyårsafton.

Du behöver (4 st):

  • 100 g mörk choklad (70%)
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 dl socker
  • ½ dl vetemjöl
  • Smör & kakao till formarna

Så gör du:

  1. Smält choklad och smör. Vispa ihop ägg, gulor och socker fluffigt.
  2. Blanda försiktigt ihop allt och rör i mjölet.
  3. Smöra och kakaopudra 4 portionsformar, fyll med smet.
  4. Baka i 200 °C, 7–9 min – mitten ska vara rinnig.

Servera med: Vaniljglass, färska bär och ev. lite flingsalt på toppen.
Tips: Gör smeten i förväg, förvara i kylen och grädda precis före servering.


Nyårsmiddag med stil

Det är fullt möjligt att laga en elegant och minnesvärd nyårsmeny hemma, utan att det slutar med diskberg och nervsammanbrott. Genom att välja rätt råvaror och tänka förberedelse snarare än prestation får du en middag som verkligen avslutar året med stil.

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Bjud på traditionellt julgodis med twist

Julen är inte riktigt komplett utan något sött att plocka från fatet. Knäck, kola och ischoklad hör till favoriterna, men varför inte förnya traditionen...

Smaktipset

Rotfrukter i rampljuset för kalla dagar

Det finns många sätt att värma sig på när kylan knackar på dörren. Ett av dem är att servera en rykande ugnsplåt med karamelliserade rotfrukter. Billigt...

Smaktipset

Bjud på adventsfika med klass

När novembermörkret sänker sig och adventsstjärnan tänds i fönstret, då vet vi att det är dags för adventsfika. Ett av årets mest älskade tillfällen att...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...