Menyn som sätter guldkant på nyårsmaten
Vill du fira in det nya året med något extra, men utan att tillbringa halva kvällen i köket? Då är det här menyn för dig. Vi har satt ihop en lyxig, lättlagad trerätters nyårssupé som imponerar med smak, doft och presentation utan att kräva kockutbildning.
Välj bubbel i glaset, förbered så mycket du kan i förväg och njut av en nyårsmiddag där hemma känns som en bättre restaurang.
Förrätt: Hummersoppa med konjak och gräddfil
Elegant, klassisk och precis lagom portion för en festlig start.
Du behöver (4 pers):
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 2 msk smör
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl vitt vin
- 1 msk konjak (kan uteslutas)
- 1 fiskbuljongtärning
- 7 dl vatten
- 2 dl grädde
- 200 g skalad hummer eller kräftstjärtar
- Salt, cayennepeppar, citron
- Gräddfil + dill till servering
Så gör du:
- Fräs lök i smör, tillsätt tomatpuré och mjöl.
- Rör i vin, konjak, vatten och buljong. Låt sjuda 10 min.
- Mixa slätt, tillsätt grädde och smaka av med kryddor.
- Rör i hummer precis före servering.
Tips: Soppan kan förberedas i förväg. Värm upp och tillsätt skaldjur vid servering. Servera i små kupor eller glas med en klick gräddfil och dill.
Varmrätt: Helstekt oxfilé med rödvinssås & potatisterrin
Klassisk nyårslyx som är lätt att förbereda och smakar som fine dining.
Du behöver (4 pers):
Till köttet:
- 800 g oxfilé
- Smör, olja, salt, svartpeppar
- Färsk timjan eller rosmarin
Till såsen:
- 3 dl rött vin
- 1 schalottenlök
- 1 msk socker
- 1 msk kalvfond
- Smör till montering
Till potatisterrinen:
- 1 kg fast potatis
- 3 dl grädde
- 2 vitlöksklyftor
- Salt, peppar, smör
Så gör du:
- Potatisterrin: Skiva potatis tunt. Varva med salt, peppar och lite vitlök i ugnsform. Slå på grädden, baka i 175 °C ca 1 h. Pressa lätt, kyl och skär i bitar. Stek vid servering.
- Kött: Bryn oxfilén runtom i panna. Salta, peppra, lägg i ugn på 125 °C till 54 °C innertemp. Vila i folie.
- Sås: Koka vin, lök och socker tills hälften återstår. Sila, tillsätt fond och vispa ner smör.
Tips: Kött och potatis kan förberedas i god tid. Värm försiktigt och stek potatisen krispig innan servering.
Dessert: Chokladfondant med bär och vaniljglass
Len, rinnig och förförisk – perfekt final för nyårsafton.
Du behöver (4 st):
- 100 g mörk choklad (70%)
- 100 g smör
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 1 dl socker
- ½ dl vetemjöl
- Smör & kakao till formarna
Så gör du:
- Smält choklad och smör. Vispa ihop ägg, gulor och socker fluffigt.
- Blanda försiktigt ihop allt och rör i mjölet.
- Smöra och kakaopudra 4 portionsformar, fyll med smet.
- Baka i 200 °C, 7–9 min – mitten ska vara rinnig.
Servera med: Vaniljglass, färska bär och ev. lite flingsalt på toppen.
Tips: Gör smeten i förväg, förvara i kylen och grädda precis före servering.
Nyårsmiddag med stil
Det är fullt möjligt att laga en elegant och minnesvärd nyårsmeny hemma, utan att det slutar med diskberg och nervsammanbrott. Genom att välja rätt råvaror och tänka förberedelse snarare än prestation får du en middag som verkligen avslutar året med stil.