Bjud på egenodlad potatis till midsommar
Trädgård PUBLICERAD 12/3/2024

Bjud på egenodlad potatis till midsommar

Det är både enkelt och roligt att odla potatis i hink eller pallkrage. Inget är så gott som nyskördad färskpotatis till midsommar. Och odlar du egen så finns många spännande sorter som med lite framförhållning är klara för skörd till midsommar.

Text & foto: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Potatis gror först när jorden är 8 grader och därför behöver man oftast börja inomhus för att få potatis klar till midsommar.

Förgro i äggkartong

När du förgror din potatis behöver du ingen jord och du börjar fyra till sex veckor innan det är dags att plantera ut dem. Lägg potatisarna i exempelvis en äggkartong och placera ljust och helst svalt.

Förgrodda potatis i äggkartong

Eftersom groddarna får mycket ljus kommer de hålla sig korta och knubbiga. De ska vara två till tre centimeter när du planterar ut. Att sättpotatisarna blir gröna av ljuset spelar ingen roll eftersom dessa ändå inte ska ätas.

För att få skörd till midsommar:
Potatis som behöver åtta veckor från förgrodd knöl till skörd förgros med start någon gång runt mitten av mars. Den förgrodda potatisen planteras sedan i jord omkring mitten till slutet av april för att hinna bli klar för skörd till midsommar.

Förodla inomhus

Det går även att förodla potatis inomhus. Detta görs i jord och innebär att potatisen utvecklar både rotsystem och blast innan den får komma ut. Du kan förodla i en mjölkförpackning eller ett tråg för att sedan sätta ut i pallkrage eller på friland.

Men ska du odla din potatis i hink eller kruka går det bra att låta krukan få vara inomhus första tiden. Använd en kruka som är minst 10 liter och har dräneringshål i botten.

Förodla potatis i kruka för skörd till midsommarDet går även bra att förodla potatis i kruka inomhus för att sedan flytta ut krukan när det är varmare
  1. Fyll hink, mjölkförpackning eller tråg med ett lager jord, ungefär tio centimeter
  2. Lägg i potatisarna och tryck till lätt. Om du odlar i tråg kan de ligga tätt. I en mjölkförpackning en per förpackning. I en 20-litershink kan du sätta tre potatisar, färre om hinken är mindre.
  3. Fyll på med fem till tio centimeter jord, halva potatisen ska vara ovan jord.
  4. Vattna lätt och ställ ljust i rumstemperatur.

Det tar några veckor men sedan börjar lite blast titta upp.  Fyll på med mer jord. Det gör inget om blasten hamnar under jord, den hittar snart upp igen allteftersom den växer.

Detta kallas för att kupa jorden och görs för att skydda de små potatisarna från ljus och för att nya rotknölar ska bildas längs stammen. Fortsätt att kupa eller fylla på med mer jord allteftersom blasten växer.

När risken för frost är över kan du flytta ut din kruka. Har du förodlat din potatis i tråg eller mjölkförpackning planterar du ut dom som vanlig sättpotatis på ungefär tio centimeters djup. Det gör inget om blasten kommer under jord.

Gödsel, vatten och skörd 

Om du blandar upp jorden med lite kogödsel så brukar det räcka. Om du gödslar för mycket får du nämligen stora plantor med mycket blad – men inte så mycket potatis. Undvik därför hönsgödsel som innehåller mycket kväve.

Vattna så det är fuktigt men inte blött. Potatis vill inte torka ut så placera helst inte hinken i gassande sol.

Odla potatis i pallkrageOm du odlar tidig potatis i pallkrage blir det plats för annat efter skörd

Det är inte alla sorter som blommar. För att veta om potatisarna är klara så ner med fingrarna i jorden och känn efter hur stora de är.

Spännande sorter som hinner bli klara till midsommar

Använd helst inte potatis från mataffären då dessa riskerar att sprida sjukdomar. Köp istället certifierad sättpotatis som är kontrollerat och garanterat frisk. Det kostar lite mer men är värt det. Och så länge som din potatis inte är angripen av något så kan du sedan ta utsäde från dina egna skördar för nästa års potatisodling.

Sättpotatis finns i alla möjliga smaker, storlekar och färger. Det viktiga att tänka på om du vill ha potatisen skördeklar till midsommar är att det är en tidig sort med kort utvecklingstid. Här är tips på några spännande sorter:

Swift producerar fasta, rundovala potatisar med vitt kött och gult skal. Sägs vara den potatis som är tidigast av dom alla med 6–8 veckor från förgrodd knöl till skörd.
Casablanca är en smakrik färskpotatis med välformade lite lätt ovala knölar och ett vackert skal. Behöver 6–8 veckor från förgrodd knöl till skörd.
Rosara med sitt vackert ljusrosa skal och goda smak är given till midsommarlunchen. Behöver cirka 8 veckor från förgrodd knöl till skörd.
Gourmandine är en riktigt god delikatesspotatis med vackert gyllene skal och stora knölar. Passar att odla i tyngre lerjordar. Behöver 10–12 veckor från förgrodd knöl till skörd.
Princess med många välformade potatisar med smak av smör och nötter är en riktig delikatess. Behöver 10–12 veckor från förgrodd knöl till skörd.
Amandine är en fransk gourmetpotatis som är en av de absolut populäraste potatisarna. Kan avnjutas som primör men går även att skörda senare som matpotatis. Behöver 10–12 veckor från förgrodd knöl till skörd.

Tips på goda och enkla recept med färskpotatis

Smörslungad kokt färskpotatis med dill och gräslök är en klassiker som är lika enkel som god.

En annan variant är att krossa kokt färskpotatis med en gaffel och klicka på smör, strö över en vällagrad ost och toppa med lök och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

Eller släng ihop en potatissallad med andra primörer så som rädisor, sparris, lök och spenat. Blanda med kapris och örter som persilja, dill eller gräslök efter tycke och smak. . Rör ihop en dressing med olja, vinäger och dijonsenap som du ringlar över. Smaka av med salt och peppar.

Mer om Trädgård
Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Trädgård

Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får en buskigare...

Mest lästa
Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Bygg & renovera

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

En vacker uteplats står nog högst upp på önskelistan hos de flesta husägare. Ska du bygga själv är det mycket att planera och tänka på. Följ våra 10 tips...

Smaktipset

Sommarens godaste sallader – 5 läckra recept med ost

Sallad är perfekt som utomhusmat sommartid. Här är våra fem godaste recept som alla bygger på en smakrik ost. Allt från chèvre till blåmögelost – vilken...