Odla jordärtskocka – enkel att lyckas med och så gott
Trädgård PUBLICERAD 12/4/2024

Odla jordärtskocka – enkel att lyckas med och så gott

Peta ner några knölar i näringsrik jord tidigt på våren och se fram emot skörd till hösten. Svårare än så är det inte. Jordärtskocka är otroligt tacksam och lätt att odla.

Text & foto: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

En enda planta ger två till fyra kilo skockor med en nötig, något söt smak. Och med sina vackra och ståtliga stjälkar på dryga två meter bildar jordärtskockan en frodig häck – perfekt som insynsskyd, inramning eller för att dölja komposten.

Jordärtskockan är nära släkt med solrosen och vissa sorter hinner blomma på sensommaren, iallafall i södra delarna av landet. Men den är mycket härdig och går att odla i nästan hela landet även om du inte hinner få blomning.

Du kan odla jordärtskocka på friland, i en pallkrage eller i en hink eller kruka. Tänk på att de blir stora plantor och framåt hösten riskerar skockorna att spränga krukan om du planterat för många. Välj en kruka som är minst tio liter och plantera bara en knöl per kruka. 

Odla jordärtskocka i krukaJordärtskocka går bra att odla i en kruka eller hink
  • Plantera på våren så snart jorden är varm nog att gräva i. Gödsla jorden med stallgödsel eller hönsgödsel.
  • Skockorna planteras 10–15 centimeter djupt med 30–40 centimeters mellanrum.
  • Har du flera rader så håll gärna ett radavstånd på drygt en halvmeter så skockorna får plats att breda ut sig.
  • När plantorna har tittat upp så täck gärna jorden med ett tio centimeter tjockt lager med färskt gräsklipp som ger näring och håller jorden fuktig.

Nu sköter plantorna sig själva och det enda du behöver göra är att vattna om det blir en torr sommar. Framåt hösten börjar skockorna under jorden växa till sig och om du vill ha en rejäl skörd med stora skockor kan du gödsla lite extra.

Skörda från höst till vår

På hösten när bladen vissnar så klipper du ner själkarna. Lämna nån decimeter så är det enkelt att hitta knölarna när du ska skörda. Knölarna klarar nämligen ner till minus 20 grader och bästa stället att lagra är att låta de ligga kvar i jorden och skörda efterhand.

Det går bra att skörda från september–oktober och så länge det går att gräva. För att förlänga skörden så kan du täcka med ett lager med halm.

Skörda jordärtskocka på vårenSå snart det går att gräva i jorden på våren kan du skörda övervintrade skockor

När våren sedan kommer och det går att gräva igen så kan du skörda de sista skockorna. Spara några knölar och använd som utsäde så har du nya fina skockor till hösten.

Jordärtskocka kan med åren breda ut sig och bilda ett stort bestånd om den lämnas i fred. Så försök att få upp alla knölar och plantera så många som du önskar på en plats som du väljer själv.

Bianka är en sort som oftast hinner blomma. På sensommaren svävar ett hav av gula blommor på stjälkar som sträcker sig två till tre meter upp. Knölarna är vita och oregelbundna i formen. Skördas från september till mars.

Henriette hinner även den blomma med gula blommor vid långa och varma höstar. De ljusa knölarna är stora, släta och päronformade. Skördas i september till mars.

Marsvinsholm är en senare sort som inte hinner blomma i hela landet. De rödvioletta knölarna är stora och runda. Skördas senare (november till mars) men har i gengäld en bättre lagringsförmåga och hållbarhet.

Men det finns många sorter att välja mellan. TopStar, Rema, Elverum och Papas Patio för att nämna några.

Jordärtskocka 'Bianca'Jordärtskocka 'Bianka' som blommar på höga stjälkar i slutet av augusti

En riktig delikatess

Om skockorna har ett tunt skal räcker det att skrubba dom. Behöver du skala så lägg direkt i kallt vatten så att de inte missfärgas.

Bra kompisar till jordärtskockan är bacon, svamp, ruccola, spenat, citron och grädde. Koka och mixa med lite smör till en puré eller varva med potatis i gratängen.

Jordärtskockssoppa är enkelt att laga och fantastiskt gott. Skörda och skrubba ett halvt kilo jordärtskockor. Skär skockor och 3–4 potatisar i bitar. Fräs i smör tillsammans med ett par klyftor vitlök. Häll i en skvätt vin och låt det koka ihop en minut.

Tillsätt sedan en halv liter vatten och två tärningar hönsbuljong eller grönsaksbuljong för en vegetarisk soppa. Låt det koka ungefär en kvart, mixa slät och rör i grädde.

Toppa gärna med jordärtskockschips som du hyvlar tunt, gärna med mandolin. Blanda med olja och salt och tillaga i ugnen på 180 grader i ungefär 20 minuter. Vänd några gånger och låt svalna på hushållspapper.

Gaser i magen?

Jordärtskockan innehåller mycket kostfiber varav en är inulin. Denna hjälper bland annat till att stabilisera blodsockret och gillas av de goda bakterierna i tarmen.

Men inulin bryts inte ner av våra matsmältningsenzymer och kan orsaka gasbildningar. Och vi är olika känsliga för inulin. Men vill du kunna äta jordärtskockor trots en gasig mage kan du prova att vänja magen med små mängder ofta. Eller testa att förvälla skockorna innan tillagning.

Mer om Trädgård
Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Trädgård

Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får en buskigare...

Mest lästa
Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Bygg & renovera

Guide: Bygga altan och veranda – detta måste du tänka på

En vacker uteplats står nog högst upp på önskelistan hos de flesta husägare. Ska du bygga själv är det mycket att planera och tänka på. Följ våra 10 tips...

Smaktipset

Sommarens godaste sallader – 5 läckra recept med ost

Sallad är perfekt som utomhusmat sommartid. Här är våra fem godaste recept som alla bygger på en smakrik ost. Allt från chèvre till blåmögelost – vilken...