Picknickfavoriter att ta med ut i det gröna
Smaktipset PUBLICERAD 4/8/2025

Picknickfavoriter att ta med ut i det gröna

Få saker slår känslan av en filt i gräset, solen i nacken och en välfylld picknickkorg. Men för att picknicken ska bli så där avslappnat härlig, och inte en varm ostmacka i en krossad plastlåda, gäller det att tänka både smart och smakrikt. Här bjuder Smaktipset på enkla recept, fiffiga förpackningsknep och inspiration för picknickar i parken, på klipporna eller i din egen trädgård.

Wraps med kycklingröra & krispigt grönt

Wraps är smidiga att äta med händerna, lätt att variera och blir inte soggiga om du packar dem rätt.

Du behöver (4 wraps):

  • 2 kycklingfiléer, tillagade och strimlade
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 msk dijonsenap
  • Salt, peppar
  • Romansallad, paprika i strimlor
  • Stora tortillabröd

Så gör du:

  1. Blanda kycklingen med crème fraîche, senap, salt och peppar.
  2. Lägg sallad och paprika på brödet, toppa med röran och rulla ihop.
  3. Slå in i smörpapper, vira in ändarna – perfekt att hålla i handen.

Vegetariskt? Byt kyckling mot kikärtor eller grillad aubergine.

Äggmuffins med fetaost och spenat

Kalla, matiga minipajer utan pajform. Perfekta att baka kvällen innan och ta direkt ur kylen.

Du behöver (12 st):

  • 6 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl riven ost
  • 1 dl hackad färsk spenat
  • 100 g fetaost
  • Salt, peppar

Så gör du:

  1. Vispa ihop ägg och mjölk, rör ner ost och spenat.
  2. Smula i fetaosten.
  3. Häll i muffinsformar (gärna i en muffinsplåt) och grädda ca 20 min i 175°C.
  4. Låt svalna, packa i burk.

Tips: Goda kalla, men kan värmas snabbt på grillen om du vill.

Jordgubbs- & mascarponefyllda pannkaksrullar

En söt avslutning som är enkel att äta med händerna.

Du behöver:

  • Tunna pannkakor
  • Mascarpone blandat med lite florsocker & vanilj
  • Jordgubbar i skivor

Så gör du:

  1. Bred mascarponekräm på pannkakan.
  2. Lägg på jordgubbar, rulla ihop och skär i sneda bitar.
  3. Packa i burk med smörpapper mellan lagren.

Variation: Funkar lika bra med banan, blåbär eller sylt.

Smarta packtips för picknickproffs

  • Kylklampar + fuktad kökshandduk: håller maten kall längre
  • Smörpapper istället för plastfolie: tätar bra och håller smörgåsar fräscha
  • Separata burkar för dressing och krispigt: så slipper du sladdrig sallad
  • Våtservetter & små soppåsar: glöm inte efterarbetet!

Picknick i det gröna

Hemligheten med en bra picknick är inte perfektion utan förberedelse. Gör mat som håller sig god kall, tänk ett steg längre kring förpackningen så blir hela upplevelsen komplett. Fyll korgen eller kylväskan och hitta en bit grönska, sen är det bara att njuta.

Fler sommartips för lata dagar, fulla korgar och goda smaker hittar du i Smaktipset på Våra Hem.

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Pumpa upp höstens mat och bak

Få råvaror signalerar höst lika tydligt som pumpan. Den lyser upp grönsaksdisken, dekorerar entrétrappor och förgyller både grytor, soppor och fikabord...

Smaktipset

Mustigt goda grytor som värmer själen

September är årets smakmässiga mellanläge, där sval kvällsluft möter sensommarens skörd, och aptiten börjar längta efter långkok, kryddor och värme. Men...

Smaktipset

Höstens godaste äppelrecept

När luften blir klarare och träden dignar av frukt, då vet vi: det är äppelsäsong i Sverige, även om just det här året bjuder på färre frukter än 2024...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...