Plantera vårlök nu för en blomstrande vår
Trädgård PUBLICERAD 5/8/2024

Plantera vårlök nu för en blomstrande vår

Ett välkommet vårtecken är när scilla, krokus, snödroppar och tulpaner tittar upp och lyser upp vår värld efter en lång vinter. Och eftersom vårlökar behöver en vinter för att blomma till våren så är det nu dom ska ner i jorden.

Text & foto: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Det går bra att plantera från september ända fram till att det blir tjäle i marken, men ju tidigare desto bättre. Då hinner de rota sig ordentligt innan vintern.

När du köper vårlökar är det bra om du förbereder växtplatsen så att de får komma ner i jorden så fort som möjligt. Om du inte har möjlighet att plantera lökarna direkt så förvara dom torrt och luftigt.

Ett riktigt vårtecken när de första lökarna tittar uppVårlökarna ger färg och liv åt trädgården redan tidig vår.

Tips vid plantering av vårlök

  • Vårlökar är finast om de planteras i grupp istället för utspridda en och en.
  • Plantera många lökar för ett maffigt intryck.
  • Ju större lök desto större blomma.
  • Plantera med spetsiga sidan upp – men skulle du plantera den upp och ner så kommer den oftast upp i alla fall, men lite senare.
  • Plantera 2–3 gånger djupare än storleken på löken. Täck med jord och vattna.
  • För att lökarna ska trivas behöver odlingsplatsen vara väldränerad så att de inte blir stående i fukt, då finns risken att de ruttnar. 
  • Välj gärna en mix av sorter som blommar tidigt och sorter som blommar sent för en lång blomningstid.

Många vårlökar kommer igen år efter år. Ta bort vissnade blommor och frökapslar som stjäl näring från löken. Men låt stjälken och bladen vissna ner för att låta näring gå tillbaka till löken så den har kraft att blomma igen nästa vår.

Att plantera många tulpaner av två olika sorter som går ton i ton blir riktigt snyggt.

Tyvärr finns det fler som älskar dina vårlökar...

Rådjur, kanin, hare och sork mumsar gärna på dina blommor. Det finns lite olika knep som ökar chansen för att få ha dina lökar ifred:

  • Strö ut blodmjöl vilket sägs avskräcka och är samtidigt bra för lökarna
  • Spraya med Trico Garden, ett KRAV-godkänt medel framställt av fårtalg
  • Håll dig till lökar som djuren inte är så förtjusta i så som påskliljor och narcisser
  • Mixa planteringen med lökväxter som de inte gillar, så som kejsarkrona, allium och narciss

Plantera i kruka

Att plantera vårlökar i krukor blir jättefint. Tänk på att välja en kruka med hål i botten för dränering så att det inte blir stående fukt i krukan.

Ställ gärna krukan skyddat exempelvis på balkongen eller i garaget. Det får inte bli över några plusgrader, då kan lökarna tro att det är vår och vakna för tidigt. Blir det en riktigt kall vinter är det bra att skydda krukan genom att ställa den på frigolit och svepa in den med något isolerande som en tjock fiberduk.

Plantera gärna flera krukor med en sort eller färg per kruka. Eller plantera i olika lager där du placerar de största lökarna längst ner, varva och avsluta med ett lager med de minsta lökarna. Och plantera tätare än vad som står på påsen då den anvisningen gäller för plantering på friland. När lökarna vissnat ner så kan du välja att låta dom vara kvar i krukan eller plantera ut dom i trädgården.

Plantera i rabatt med perenner

I väntan på att perennerna ska vakna till liv så lyser vårlökarna upp rabatten. Och när lökväxterna vissnar ner så har perennerna börjat titta upp och döljer de vissnande bladen.

Blommande gräsmatta

Scilla, krokus, vilda tulpaner, snödroppar och narcisser är vårlökar som kan planteras i gräsmattan. Tänk på att bladen behöver vissna ner för samla kraft i löken så vänta med att klippa gräsmattan. Eller plantera i grupper och klipp runt om.


Hundtandslilja på väg upp omgiven av ett hav av scilla.

Mer om Trädgård
Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...