Pumpa upp höstens mat och bak
Få råvaror signalerar höst lika tydligt som pumpan. Den lyser upp grönsaksdisken, dekorerar entrétrappor och förgyller både grytor, soppor och fikabord. Men bakom det tjocka skalet döljer sig mycket mer än bara halloweenpynt. Pumpan är en riktig smakstjärna i säsongens kök.
Oavsett om du föredrar sött eller salt, krämigt eller krispigt, här är recept och tips som gör dig redo att pumpa upp smaken i oktober.
Därför ska du laga mer med pumpa
- Näringsrik: Rik på betakaroten (A-vitamin), fibrer och antioxidanter
- Klimatsmart: Pumpa är närproducerat i Sverige under hösten
- Allsidig: Funkar i soppor, grytor, pajer, kakor och bröd
- Håller länge: En hel pumpa kan ligga i flera veckor i rumstemperatur
Recept på rostad pumpasoppa med sting
En krämig, mustig soppa med lite hetta från chili och rökighet från paprika.
Du behöver:
- 1 kg butternut- eller muscatpumpa
- 2 morötter
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk rökt paprikapulver
- 1 nypa chili (färsk eller flakes)
- 1 l grönsaksbuljong
- 1 dl matlagningsgrädde eller kokosmjölk
- Olivolja, salt, peppar
Så gör du:
- Skala och tärna pumpa, morot och lök. Rosta på plåt i ugn med olja och kryddor i 200° i 25 min.
- Mixa med buljong i gryta och koka upp. Tillsätt grädde/kokosmjölk.
- Smaka av och servera med pumpafrön och bröd med smör.
Recept på pumpamuffins med kanel och cream cheese
Ett höstigt bakverk som är lika gott till fikat som till frukostkaffet.
Du behöver:
- 3 dl finriven pumpa
- 2 ägg
- 2 dl socker (gärna rårörsocker)
- 1 dl neutral olja
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel, 1 tsk ingefära, 0,5 tsk kardemumma
- 3 dl vetemjöl
- 1 nypa salt
Topping:
- 100 g cream cheese
- 2 msk florsocker
- Citronskal (valfritt)
Så gör du:
- Vispa ägg och socker fluffigt.
- Tillsätt pumpa och olja, sedan torra ingredienser.
- Klicka i muffinsformar, grädda i 175° i 20–25 min.
- Blanda topping och bred på när muffinsen svalnat.
Pumpatips utanför köket:
- Torka pumpakärnor – rosta med flingsalt som snacks
- Dekorera med mini-pumpor på bord och fönsterbrädor
- Gör en krämig pumpapuré – perfekt i lasagne eller risotto
- Koka sylt på pumpa och ingefära – funkar som chutney till ost
Pumpan är här för att stanna
Pumpa är höstens mest underskattade superråvara. Med rätt tillagning får du något som är milt, lent, lätt att krydda upp och som passar i både mat och bak.
Så nästa gång du ser en butternut i butiken, tänk inte bara soppa. Tänk muffins, bröd, sallad och värmande grytor till hösten.