Pumpa upp höstens mat och bak
Smaktipset PUBLICERAD 24/9/2025

Pumpa upp höstens mat och bak

Få råvaror signalerar höst lika tydligt som pumpan. Den lyser upp grönsaksdisken, dekorerar entrétrappor och förgyller både grytor, soppor och fikabord. Men bakom det tjocka skalet döljer sig mycket mer än bara halloweenpynt. Pumpan är en riktig smakstjärna i säsongens kök.

Oavsett om du föredrar sött eller salt, krämigt eller krispigt, här är recept och tips som gör dig redo att pumpa upp smaken i oktober.

Därför ska du laga mer med pumpa

  • Näringsrik: Rik på betakaroten (A-vitamin), fibrer och antioxidanter
  • Klimatsmart: Pumpa är närproducerat i Sverige under hösten
  • Allsidig: Funkar i soppor, grytor, pajer, kakor och bröd
  • Håller länge: En hel pumpa kan ligga i flera veckor i rumstemperatur

Recept på rostad pumpasoppa med sting

En krämig, mustig soppa med lite hetta från chili och rökighet från paprika.

Du behöver:

  • 1 kg butternut- eller muscatpumpa
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 nypa chili (färsk eller flakes)
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl matlagningsgrädde eller kokosmjölk
  • Olivolja, salt, peppar

Så gör du:

  1. Skala och tärna pumpa, morot och lök. Rosta på plåt i ugn med olja och kryddor i 200° i 25 min.
  2. Mixa med buljong i gryta och koka upp. Tillsätt grädde/kokosmjölk.
  3. Smaka av och servera med pumpafrön och bröd med smör.

Recept på pumpamuffins med kanel och cream cheese

Ett höstigt bakverk som är lika gott till fikat som till frukostkaffet.

Du behöver:

  • 3 dl finriven pumpa
  • 2 ägg
  • 2 dl socker (gärna rårörsocker)
  • 1 dl neutral olja
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel, 1 tsk ingefära, 0,5 tsk kardemumma
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt

Topping:

  • 100 g cream cheese
  • 2 msk florsocker
  • Citronskal (valfritt)

Så gör du:

  1. Vispa ägg och socker fluffigt.
  2. Tillsätt pumpa och olja, sedan torra ingredienser.
  3. Klicka i muffinsformar, grädda i 175° i 20–25 min.
  4. Blanda topping och bred på när muffinsen svalnat.

Pumpatips utanför köket:

  • Torka pumpakärnor – rosta med flingsalt som snacks
  • Dekorera med mini-pumpor på bord och fönsterbrädor
  • Gör en krämig pumpapuré – perfekt i lasagne eller risotto
  • Koka sylt på pumpa och ingefära – funkar som chutney till ost

Pumpan är här för att stanna

Pumpa är höstens mest underskattade superråvara. Med rätt tillagning får du något som är milt, lent, lätt att krydda upp och som passar i både mat och bak.

Så nästa gång du ser en butternut i butiken, tänk inte bara soppa. Tänk muffins, bröd, sallad och värmande grytor till hösten.

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Mustigt goda grytor som värmer själen

September är årets smakmässiga mellanläge, där sval kvällsluft möter sensommarens skörd, och aptiten börjar längta efter långkok, kryddor och värme. Men...

Smaktipset

Höstens godaste äppelrecept

När luften blir klarare och träden dignar av frukt, då vet vi: det är äppelsäsong i Sverige, även om just det här året bjuder på färre frukter än 2024...

Smaktipset

Gör din egen glass utan glassmaskin

Sommaren och glass hör ihop som sol och skugga, bryggor och bad. Men tänk om du kunde göra glassen själv, utan maskin och med exakt den smak du drömmer...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...