Rätt braskamin – en investering
En braskamin ger inte bara härlig mysfaktor i hemmet, utan kan också vara ett hett tips för att höja värdet på ditt hus och sänka din elräkning. Men vad bör man tänka på innan man rusar iväg till återförsäljaren?
Många mäklare upplever att huset blir lättare att sälja med en braskamin installerad. Rätt använd kan den dessutom hjälpa dig att sänka värmekostnaderna rejält. Här är fem bra frågor att ställa dig när du planerar att slå till:
Behöver jag tillstånd?
Ska du installera en ny kamin behöver du först kontrollera med din kommun vad som gäller och få ett så kallat startbesked. Byggnadskontoret vet reglerna för just den kamin du vill installera och bör kontaktas innan du påbörjar processen.
Vilken sorts kamin behöver jag?
Det är lätt att stirra sig blind på design, men det viktigaste vid val av kamin är att den har en bra storlek och kan leverera rätt effekt för just dina behov. Värmekapaciteten är angiven i kilowatt (kW) och man brukar säga att 1 kW värmer 10 dåligt isolerade kvadratmeter. I ett modernt, välisolerat hus på 100 kvm kan det alltså räcka med en effekt på 5kW. Det är vanligt att köpa en för stor kamin, men det kan resultera i dålig förbränning och att du som uttrycket heter börjar ”elda för kråkorna”.
Vad ska den värma?
Gör klart för dig vad det är kaminen ska värma upp. Ska den komplettera en oljebrännare eller elvärme? Eller är den kanske bostadens primära värmekälla? Det avgör också hur mycket effekt du vill ha.
Var ska den placeras?
Rådgör gärna med en expert när det gäller placering. En pelletskamin behöver till exempel en fläkt och kan därför vara bra att installera mer avskilt. Är det däremot viktigt med jämn värmefördelning över bostaden kanske kaminen bör vara placerad i mitten av huset? Även skorstenens placering på taket spelar in, så rådfråga gärna någon återförsäljare som kan hjälpa dig se till att ni följer reglerna och utnyttjar värmen på bästa sätt.
Nytt eller gammalt?
Moderna braskaminer är ofta lufttäta på insidan vilket gör att det går att reglera luftflödet. Det ger en mer effektiv förbränning jämfört med äldre kaminer och med en modern variant kan du minska vedförbrukningen med upp till 20 procent – plus sänka utsläppen av oförbrända kolväten med hela 50-85 procent. Du minskar alltså föroreningarna i både utomhus och inomhusluften, samtidigt som du sänker dina uppvärmningskostnader.
Källa: Bygghemma, Skorstenshantverkarna, Energimyndigheten, Mäklarhuset, Contura