Vi testar att soilblocka – odla mer på minimal yta
Trädgård PUBLICERAD 7/3/2024

Vi testar att soilblocka – odla mer på minimal yta

Du slipper krukor och kan förodla dina grönsaksplantor och sommarblommor på minimal yta. Det låter ju helt fantastiskt för oss med belamrade fönsterbrädor framåt vårkanten. Men vad är nackdelarna och är det värt investeringen?

Text & foto: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Idén med en soilblocker är att du pressar ihop jord till en kub som du sedan odlar i. Priset på mellan 350–450 kr kan kännas lite saftigt, särskilt om du investerar i två olika storlekar. Men å andra sidan kostar det att investera i krukor i olika storlekar, särskilt krukor som håller längre än en säsong.

Det finns flera olika sorters soilblockers att köpa och jag har valt att börja med en Micro 20 som gör tjugo små kuber som är två gånger två centimeter. Den ska passa till de allra flesta sådder.

Kanske blir det senare även en Mini 4 som gör fyra kuber som är fem centimeter. I dessa kuber kan lite större fröer planteras. Det finns även en smart insats som trycker ut fyrkantiga hål i vilken kuberna från Micro 20 passar – vilket är bra om man behöver skola om innan utplantering.

Även om plantan är liten vid utplanteringen så brukar den klara det fint om den har ett väl utvecklat rotsystem. Och det är just ett väl utvecklat rotystem som ska vara en av fördelarna med att soilblocka. Luftspalten som blir mellan kuberna beskär rötterna naturligt och det bildas massor av finrötter som lättare kan suga upp vatten och näring. 

Innan du bestämmer dig för att investera i en soilblocker är det bra att veta att de små kuberna torkar ut snabbare än om du odlar i krukor och du behöver därför vattna oftare. Den lilla jordvolymen innebär också att du behöver tillföra näring regelbundet. 

Så här gör du steg–för–steg

Börja med att ta fram en bricka eller låda med höga kanter, vatten och jord.. Sålla bort större bitar ur jorden innan du börjar.

Ta fram barnet i dig för nu är det dags att geggamoja!

  1. Blanda jord med vatten till en lagom konsistens. Börja med ungefär en tredjedel vatten till två tredjedelar jord.
  2. Knåda ihop ordentligt och testa om du nu kan krama en boll av jorden som håller ihop men inte dryper av vatten.
  3. När du är nöjd med konsistensen samlar du ihop geggamojan till en hög.
  4. Pressa ner soilblockern några gånger så att jorden packas väl i alla hålrum.
  5. Placera soilblockern mot botten och tryck ner handtaget utan att lyfta så trycks jorden ihop ytterligare. Fyll på med mer jord om det behövs.
  6. Skrapa av överflödig jord så att alla blocken blir lika höga.

Nu är du redo att göra dina första kuber

Tråget eller brickan där du ska placera dina kuber bör helst ha en kant för att underlätta vattningen. En plan botten är också bra så att kuberna lättare lossnar från soilblockern.

Men du behöver inte springa iväg och köpa speciella tråg utan kolla vad du har hemma. Take-away-lådor, glasslådor och grönsaksaskar från mataffären funkar utmärkt. Det viktiga är att de inte har hål i botten. 

  1. Placera soilblockern på tråget och tryck ner handtaget samtidigt som du sakta lyfter soilblockern. 
  2. Sitter kuberna fast så tryck ner handtaget några gånger så brukar dom lossna.
  3. Kuberna blir nu stående på tråget med ett litet mellanrum mellan sig. 
  4. Placera ett frö i den lilla gropen i varje kub.
  5. Om fröet vill gro mörkt så trycker du ner det en liten bit eller strösslar lite jord ovanpå.
  6. Täck tråget med ett plastlock med hål eller plastfolie för att hålla fukten.
  7. Vattna underifrån genom att hälla vatten på sidan om kuberna så att vattnet sugs upp (vattnar du ovanifrån på kuberna kommer dom att falla isär). 
  8. Låt inte kuberna torka ut och gödsla med en svag näring ungefär en gång i veckan när fröerna grott.

Så var det värt investeringen?

Att göra soilblocks var inte alls så trixigt som jag hade trott och sådden tar väldigt lite plats vilket är guld värt. Om man inte redan har investerat i krukor eller sparat vindruvsaskar för att förodla eller vill odla mycket kan en soilblocker helt klart vara ett bra alternativ. Att kunna minska på mängden plast känns bra i magen. 

Eftersom man vattnar underifrån och hela tråget samtidigt upplever jag heller inte vattningen som ett problem. Men man behöver vara där och titta till så kuberna inte torkar ut. Och komma ihåg att tillföra näring oftare.

Som med all planering när du odlar gäller det att ha koll på när den sista frosten infaller där du bor, räkna baklänges och anpassa sådden efter det. Ett tips är att googla på såkalender för att få hjälp med så- och utplanteringstider grönsaker och sommarblommor. Skulle våren bli senare än du planerat för så går det såklart även bra att plantera ner kuberna i ett pluggbrätte eller kruka i väntan på utplantering på sin slutliga plats.

Tillsammans med kallsådd av både sommarblommor och grönsaker hoppas jag på att detta blir året då jag kommer slippa plantor som tar över alla soliga fönster inomhus i vår. Hur det går återstår att se, men som med all odling så gäller det att testa sig fram och se vad som fungerar bäst för just dig.

Tips!

  • Det funkar både med planteringsjord på påse eller din egna jordblandning så länge den innehåller torv eller lera för att hålla ihop i kuberna.
  • Blanda helst inte fröer med olika gro- och utvecklingstid på samma tråg.
  • Om det är fröer som är mycket små kan det vara lite pilligt, men plocka upp ett frö i taget med en fuktad tandpeterare eller grillpinne så brukar det gå lättare.
  • Om ett frö inte gror kan du bara peta ner ett nytt frö eller helt enkelt plocka bort kuben och använda jorden nästa gång du ska så.

PS. Om du vill prova att odla i kuber utan att köpa en soilblocker så kan du prova att göra egna kuber med det du har hemma. Jag kommer nog att testa att göra lite större kuber för sådd av gurka och majs genom att pressa ihop jord i en låda och dela upp i kuber med en degskrapa.

Mer om Trädgård
Trädgård

Årets pelargon 2025 är utsedd: Summer Twist Rose

I år har en pelargon med en riktigt speciell charm utsetts till Årets Pelargon 2025: Summer Twist Rose. Med sina mjuka, korallrosa blommor som övergå...

Trädgård

Ta hand om dina krukväxter under vintern

Vintern kan vara en utmanande tid för krukväxter. Med korta dagar, torr inomhusluft och svalare temperaturer är det lätt att växterna börjar må dålig...

Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Mest lästa
Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Aktuellt

Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?

Varje år kommer den lika säkert som amen i kyrkan. Dagen då svenskens klocka ställs om till sommartid. Men vad är egentligen tanken bakom påfundet? Läs...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...