Greja glöggen som ett proffs
Smaktipset PUBLICERAD 7/12/2023

Greja glöggen som ett proffs

Visst kan man knata till Systembolaget och köpa ett gäng färdiga flaskor. Men det är naturligtvis roligare att blanda sin egen brygd. Och vet du vad? Vi har ett enkelt glöggrecept som sätter krydda på minglet och imma på brillorna!

Text: Christian Körner

Ja, du läste rätt. Att koka glöggen hemma är ingen konst och Våra Hem vet hur du går tillväga.

Nänä. Inte i år. Foto: Redaktionen.

Det här är ingridienserna du behöver köpa för att imponera på julegästerna:

  1. Två bitar torkad ingefära. Hela ska de vara. 
  2. Två enkla flaskor rött vin.
  3. Tre deciliter okryddat brännvin.
  4. Två och en halv deciliter strösocker.
  5. Två deciliter russin.
  6. En gnutta pomeransskal.
  7. En tesked kardemummakärnor.
  8. Tolv hela nejlikor.
  9. Två bitar hel kanel.

Men lite fix innan du kan servera gästerna är det förstås. Det kanske viktigaste är att låta kryddorna ligga i brännvinet i fyra dygn. Det ger glöggen rätt sting och smak.

Så här gör du

Börja med att lägga ingefära, kardemummakärnor, pomeransskal, russinen, nejlikan och kanelen i en burk. Sen häller du på spriten, tills alla smaksättarna badar i brännvin. Efter det stänger du burken med ett tätt slutande lock. I fyra dagar ska det alltså dra och glöm inte att skaka härligheten då och då.

När allt gottat in sig är det dags för nästa steg. Då silar du av den blivande glöggen i en kastrull och häller i rödvinet. Sen ska du värma, försiktigt, försiktigt, och addera 2 dl av sockret. När det har löst sig helt smakas glöggen av så du kan känna om det är sött nog. Om inte häller du på lite socker till. Glöggen håller ett helt kvartal men lär vara uppsörplad långt innan dess.

Dagen för julmyset

Värm glöggen stilla och varsamt, den får absolut inte nå kokpunkten. Servera med russin, de skållade mandlarna och håva in gästernas applåder! 

Henrik Josefsson i Huddinge lagade sin egen glögg. Titta vad nöjd han är!

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Rotfrukter i rampljuset för kalla dagar

Det finns många sätt att värma sig på när kylan knackar på dörren. Ett av dem är att servera en rykande ugnsplåt med karamelliserade rotfrukter. Billigt...

Smaktipset

Bjud på adventsfika med klass

När novembermörkret sänker sig och adventsstjärnan tänds i fönstret, då vet vi att det är dags för adventsfika. Ett av årets mest älskade tillfällen att...

Smaktipset

Enkla och värmande soppor och bröd

När temperaturen sjunker och kvällarna blir mörkare, finns det få saker som slår en rykande skål soppa tillsammans med ett nybakat bröd. Det är billigt...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...