Parkslide – från exotisk nykomling till ett stort problem
PUBLICERAD 18/3/2024

Parkslide – från exotisk nykomling till ett stort problem

Trädgård Parkslide är en växt som du inte vill ha i din trädgård. Men om du har det är det viktigt att du inte gör något förhastat – då kan du få stora problem. Lär dig hur du identifierar parkslide och vad som kan göras för att bekämpa den.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Denna bambuliknande växt som en gång välkomnades för sitt exotiska utseende utgör idag ett växande problem. Usprungligen kommer parksliden från Ostasien där den växer vilt på soliga platser på kullar och höga berg. Men även längs vägkanter och diken.

Till Sverige kom den i början på 1800-talet via slottsparker i Europa. Och med sitt exotiska, bambuliknande utseende blev den snart populär och planterades i både privata trädgårdar och parker.

Därför är parkslide ett problem

Idag är parksliden ett stort problem både för tomtägare och den biologiska mångfalden. Med sitt aggresiva rotsystem kan parksliden bilda täta bestånd och kväva all annan vegitation. Hela områden kan växa igen med parkslide vilket påverkar den biologiska mångfalden och djurlivet.

Det finns även en risk för att rötterna tränger in i vattenledningar och byggnader, men det är ovanligt i Sverige. Då är det framförallt i äldre byggnader med sprickor och håligheter där parkslidens rötter kan leta sig in. 

Så vet du om det är parkslide

Även om parksliden ser ut som ett litet träd så är det en ört. Och på vintern dör alla delar över jord och lämnar spröda, torra stjälkar kvar. På våren tittar sedan nya röda skott upp ur marken. Och under sommaren växer sig stjälkarna starka och den kan bli över två meter hög.

  • Bladen är 5–15 centimeter stora och äggrunda med en utdragen spets och rak bas.
  • Stjälken är grov, ihålig och ljust grön eller rödbrun, ofta med rödaktiga fläckar
  • Växer upprätt med riklig grenighet
  • Blommar i augusti–oktober med små gräddvita blommor som sitter i glesa vippor
  • Rötterna är orangea och köttiga
Parkslide har äggrunda blad med en utdragen spets och rak basParksliden känns tydligt igen med sina stora spadformade blad

Parksliden kan förväxlas med jätteslide som är betydligt mer storväxt och har hjärtformade blad. Men även jättesliden är invasiv. Det finns även hybrider av park– och jättesliden: hybridslide.

Så sprider sig parkslide

I Sverige finns bara honindivider och parkslide kan därför inte spridas med frön. Istället breder den ut sig med sitt snabbväxande rotsystem.

Men även människor bidrar till spridningen genom att hantera växtdelarna felaktigt. En enda liten rotbit kan följa med vid flytt av jord och ge upphov till en ny planta.

Och idag finns förvildad parkslide från södra Sverige upp till Dalarna med några enstaka fynd längs kusten upp till Umeå. De hittas ofta i anslutning till trädgårdar och parker. Men även längs vägar och vattendrag, i skogsbryn och på ängsmarker.

Klimatförändringarna är en trolig bidragande orsak till den ökade spridningen med ett mer gynnsamt klimat för parksliden.

På våren tittar nya skott med parkslite uppPå våren kommer nya köttiga, röda skott upp ur marken

Bekämpning av parkslide

Eftersom rötterna är mycket livskraftiga och kan överleva många år utan bladverk ovan jord är det svårt att bli av med parkslide. 

Naturvårdsverket rekommenderar att du hanterar parkslide mycket försiktigt om du har ett bestånd på din mark. Detta då en felaktig hantering eller bekämpning riskerar att leda till ökad spridning.

Om du har parkslide på din tomt så gör inget förhastat. Om du börjar bekämpa finns risken att den svarar med att skjuta rotskott. Dessa kan komma upp så långt som sju meter från huvudplantan.

Håll parksliden under uppsikt för att få koll på om den sprider sig eller breder ut sig. Om den står fint på sin plats år efter år kanske det bästa är att låta den få vara kvar.

Om du ändå väljer att bekämpa parksliden så var beredd på att det är ett långsiktigt arbete att helt bli av med den. Du behöver vara metodisk och uthållig då det kan ta många år att helt bli av med parksliden.

Hos Naturvårdsverket kan du läsa om olika metoder för att bekämpa parkslide.

Mer läsning om Parkslide

Läs mer om parkslide och håll dig uppdaterad på naturvårdsverket.se

FOR (Fritidsodlingens Riksförbund) har tagit fram en utbildning för att certifiera parkslidesbekämpare. Detta för att få stopp på felaktiga metoder som leder till ännu större spridning. Här kan du se certifierade parkslidesbekämpare.

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vacker och lättskött slänt med buskar
Vacker och lättskött slänt med buskar
Trädgård

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkelt förvandla …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …