Så här väljer du bäst bubbel och champagne till nyårsfesten
Nyårsafton är snart här men vad ska man bjuda på att dricka? Och när ska champagnen öppnas? Vi tipsar hur du kan bubbla till det på nyår och vilka mousserande viner som passar bäst vid kvällens olika tillfällen.
Kvällens början
Inled kvällen med det godaste mousserande vinet och berätta gärna några detaljer om smak och ursprung. Den lyxiga välkomstdrinkens fina arom blir ett naturligt samtalsämne för gästerna. Vid tolvslaget har dina smaklökar redan utsatts för smaker från både mat och vin, då uppskattas inte bubblets fina nyanser på bästa sätt.
Till förrätt
Det brukar ofta bjudas på lätta, salta förrätter så som snittar med exempelvis räkor, löjrom, crème fraîche och/eller dill. Dessa rätter kompletteras bäst med en torr champagne med fruktiga toner.
Till huvudrätt
Det serveras ofta fler och starkare smaknyanser till huvudrätt, vilket kräver en kraftigare champagne med mer smak. Äter du kött är en roséchampagne att rekommendera, då den är mer intensiv med toner av frukt.
Till efterrätt
Oftast serveras en sötare dessert och till det passar en halvsöt (demi-sec) champagne bäst, där champagnens fruktighet får möta efterrättens sötma.
Till tolvslaget
När tolvslaget är kommet behöver inte den finaste champagnen tas fram, här kan ett prisvärt mousserande vin vara perfekt för en skål – ett friskt, fruktigt bubbel till ett bra pris uppskattas av många!
Lagom temperatur
Mousserande drycker serveras med en lägre temperatur, lägre än exempelvis rödvin (16–18 grader). Men de bör inte vara för kalla, då försvinner en del av den goda aromen. Runt 6–12 grader ska man sikta på, men för riktigt fin champagne bör du ligga i den övre delen av skalan.
För den bästa upplevelsen
Mousserande viner som har genomgått en andra jäsning på flaska smakar bättre om de ligger i en magnumflaska. Detta beror på att luften i flaskhalsen är lika stor som i en vanlig flaska, men volymen är dubbelt vilket ger en långsammare utveckling. Och det är just luften i flaskhalsen som påverkar mognadsprocessen mest. Kanske värt att tänka på till kvällens första, och mest uppskattade, skål?
Bra att tänka på
Kom ihåg att tänka på dem som inte dricker alkohol – ibland vet man inte i förväg om någon väljer att avstå från procenthaltiga drycker, så ha alltid ett eller flera alkoholfria alternativ på kylning.
Lista på lämpliga mousserande viner
För att göra besluten enklare för dig har vi spanat in de bästa bubbeltipsen till nyårsfesten:
Prisvärt: Casalforte Prosecco Extra Dry (Nr 7720), Pris: 94 kr, Italien
Champagne: Louis Roederer Brut Vintage, 2015 (Nr 76510), Frankrike
Till förrätten: Pol Roger Brut Réserve (Nr 7549), Pris: 499 kr, Frankrike
Till huvudrätten: Bollinger Rosé (Nr 7755), Pris: 669 kr, Frankrike
Till tolvslaget: Rotari Brut Riserva, 2017 (Nr 7567), Pris: 129 kr, Italien
Alkoholfritt: Richard Juhlin Non Alcoholoc Blanc de Blancs (Nr 1915), Pris: 89 kr, Frankrike
Förhoppningsvis har vi gjort nyårsskålen lite enklare att planera. En bubblig kväll förtjänar att avnjutas väl – av alla smaklökar!