Så här väljer du bäst bubbel och champagne till nyårsfesten
Inspiration PUBLICERAD 28/12/2023

Så här väljer du bäst bubbel och champagne till nyårsfesten

Nyårsafton är snart här men vad ska man bjuda på att dricka? Och när ska champagnen öppnas? Vi tipsar hur du kan bubbla till det på nyår och vilka mousserande viner som passar bäst vid kvällens olika tillfällen.

Kvällens början

Inled kvällen med det godaste mousserande vinet och berätta gärna några detaljer om smak och ursprung. Den lyxiga välkomstdrinkens fina arom blir ett naturligt samtalsämne för gästerna. Vid tolvslaget har dina smaklökar redan utsatts för smaker från både mat och vin, då uppskattas inte bubblets fina nyanser på bästa sätt.

Till förrätt

Det brukar ofta bjudas på lätta, salta förrätter så som snittar med exempelvis räkor, löjrom, crème fraîche och/eller dill. Dessa rätter kompletteras bäst med en torr champagne med fruktiga toner.

Till huvudrätt

Det serveras ofta fler och starkare smaknyanser till huvudrätt, vilket kräver en kraftigare champagne med mer smak. Äter du kött är en roséchampagne att rekommendera, då den är mer intensiv med toner av frukt.

Till efterrätt

Oftast serveras en sötare dessert och till det passar en halvsöt (demi-sec) champagne bäst, där champagnens fruktighet får möta efterrättens sötma.

Till tolvslaget

När tolvslaget är kommet behöver inte den finaste champagnen tas fram, här kan ett prisvärt mousserande vin vara perfekt för en skål – ett friskt, fruktigt bubbel till ett bra pris uppskattas av många!

Lagom temperatur

Mousserande drycker serveras med en lägre temperatur, lägre än exempelvis rödvin (16–18 grader). Men de bör inte vara för kalla, då försvinner en del av den goda aromen. Runt 6–12 grader ska man sikta på, men för riktigt fin champagne bör du ligga i den övre delen av skalan. 

För den bästa upplevelsen

Mousserande viner som har genomgått en andra jäsning på flaska smakar bättre om de ligger i en magnumflaska. Detta beror på att luften i flaskhalsen är lika stor som i en vanlig flaska, men volymen är dubbelt vilket ger en långsammare utveckling. Och det är just luften i flaskhalsen som påverkar mognadsprocessen mest. Kanske värt att tänka på till kvällens första, och mest uppskattade, skål?

Bra att tänka på

Kom ihåg att tänka på dem som inte dricker alkohol – ibland vet man inte i förväg om någon väljer att avstå från procenthaltiga drycker, så ha alltid ett eller flera alkoholfria alternativ på kylning.

Lista på lämpliga mousserande viner

För att göra besluten enklare för dig har vi spanat in de bästa bubbeltipsen till nyårsfesten:

Prisvärt: Casalforte Prosecco Extra Dry (Nr 7720), Pris: 94 kr, Italien
Champagne: Louis Roederer Brut Vintage, 2015 (Nr 76510), Frankrike
Till förrätten: Pol Roger Brut Réserve (Nr 7549), Pris: 499 kr, Frankrike
Till huvudrätten: Bollinger Rosé (Nr 7755), Pris: 669 kr, Frankrike
Till tolvslaget: Rotari Brut Riserva, 2017 (Nr 7567), Pris: 129 kr, Italien
Alkoholfritt: Richard Juhlin Non Alcoholoc Blanc de Blancs (Nr 1915), Pris: 89 kr, Frankrike

Förhoppningsvis har vi gjort nyårsskålen lite enklare att planera. En bubblig kväll förtjänar att avnjutas väl – av alla smaklökar!

Fler artiklar i samma ämne:


Därför har du alltid druckit champagne ur fel glas

Mer om Inspiration
Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Ett sjukt hus kan bli en dyr historia
Inspiration

Ett sjukt hus kan bli en dyr historia

Som husägare är det lätt att glömma bort att ett hem, precis som vi själva, behöver vård och underhåll för att må bra.

Att lämna fritidshuset i sticket kan göra det sjukt
Inspiration

Att lämna fritidshuset i sticket kan göra det sjukt

Att ha fritidshus är förknippat med nöje och avkoppling. Men det innebär även, till skillnad från ett permanent boende, längre perioder av begränsad tillsyn...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Smaktipset

Hjälp, jag kryddade för mycket – så här räddar du maten

Vi har alla varit med om det. Maten blev alldeles för kryddstark, supersalt eller så dödar vitlöken alla smaksinnen. Gästerna ringer på dörren – pani...