Så mörkar staten innovativa elavtal som kan sänka kundernas kostnad
Storuman Energi är en innovatör på den svenska elmarknaden med flexibla och unika avtal som tål att jämföras. Men i deras arbete att erbjuda sina kunder mer fördelaktiga elavtal har de stött på motstånd från den statliga Energimarknadsinspektionen.
Vintern har varit utmanande för många där stigande elpriser och låga temperaturer har grävt hål i hushållens plånböcker. Då har Storuman Energi gått mot strömmen och betalat tillbaka pengar till 600 av sina kunder.
– I ett vanligt avtal med fast pris säljer elbolaget en obestämd volym till ett fast pris, vilket innebär att man köper upp kundens beräknade förbrukning. Men om kunden förbrukar mer behöver elbolaget köpa den extra förbrukningen till spotpris, säger Måns Borgström, vd på Storuman Energi.
Ett avtal som ger tillbaka pengar
Ett exempel på innovationskraften hos Storuman Energi är att de har tagit fram ett helt unikt avtal där de säljer en bestämd volym till ett bestämt pris.
– När priset blir högt är det vanligt att kunder drar ner sin förbrukning, i december kunde det innebära en besparing på flera hundra kronor för en villaägare. Om kunden förbrukar mindre köper vi tillbaka den oförbrukade mängden till spotpris. Den här vintern har många kunder minskat sin förbrukning för att sänka sina kostnader. Det betyder att den andelen vi köper tillbaka har blivit större, säger Måns.
Innovation möter statligt motstånd
Ett sätt för konsumenter att få en överblick av olika elavtal är att använda jämförelsesajten Elpriskollen, som drivs av statliga Energimarknadsinspektionen. Men Måns Borgström är kritisk till att Storumans innovativa avtalsform inte visas på Elpriskollen.
– Jag upplever ett motstånd från staten och jag tror inte att någon vill ta fram en avtalsform som inte får synas på jämförelsesajterna. Det hämmar innovationen generellt på den svenska elmarknaden, vilket innebär att kunder går miste om fördelaktiga avtal. Speciellt om det gäller avtalsformer som presterar bättre än de som visas på sajten, påpekar Måns.