Så påverkar elprylarna din hushållsekonomi – spara pengar
I takt med att våra hem blir mer och mer tekniksmarta använder vi också mer el. Inte bara när det gäller våra vitvaror, utan också alla andra elektriska apparater. Men vad gör tekniken egentligen för skillnad i plånboken och hur kan vi tänka mer klimatsmart? Följ våra tips för att spara pengar!
Hur mycket en pryl kostar i drift beror givetvis dels på hur energisnål den är, dels vad du har för elpris.
Varje pryl kostar kanske inte så mycket i drift, men det kan ändå löna sig att tänka på eleffektiviteten redan innan du gör ditt köp – för att välja en modell som ger minst avtryck på både miljö och elräkning.
I räkneexemplen använder vi elpriset 2 kronor per kWh, vilket är ett relativt högt snittpris men mycket väl kan inträffa vintertid i elområde 3 och 4.
Roboten klipper billigt
Vad kostar det då att ha till exempel en robotgräsklippare på tomten? Det beror givetvis på hur stor din gräsmatta är, hur ofta du valt att klippa, med mera.
Vi utgår från att en robotgräsklippare behöver 0,1 kWh per laddning och att den laddar tre gånger varje dygn. Det blir 2,1 kWh per vecka, ungefär 4 kronor. Inte allt för mycket, speciellt inte om man jämför med att tanka bensin i en motorgräsklippare.
Om man har en motorgräsklippare så är det för övrigt en god idé att tanka den med alkylatbensin, som ger mindre hälsofarliga avgaser. Samma sak om man har en motorsåg med förbränningsmotor. Alkylatbensin finns även färdigblandad för tvåtaktsmotorer.
Slå av TV:n och spara pengar
En modern LED-TV på 42 tum drar ungefär 70 W per timme när den används. I standby-läge (avslagen) förbrukar den bara 1 W.
Om vi tänker oss 3 timmar TV-tittande per dag blir det 210 + 21 watt per dygn, eller cirka 7 kW (14 kronor) i månaden. Inte allt för mycket pengar för TV:n, alltså, men man inser snabbt att den inte ska stå på i onödan om ingen tittar.
Gamla TV-apparater, som ”tjock-TV” och inte minst plasma-TV, drar betydligt mer energi än en modern LED-skärm. En plasma-TV kan dra 300–400 watt i timmen, ibland ännu mer.
Ett grenuttag med av/på-knapp (vid fingret) är riktigt smart. Du sparar energi och minskar risken för en brand.
Ladda mobilen på jobbet
En laddare till mobiltelefonen drar oftast inte mycket, cirka 5 watt i timmen. Många laddar sin mobil under natten och räknar vi med 8 timmars laddning blir det bara 30 kronor på ett år.
Ett exempel på energibesparing är att ha mobilen i flygplansläge vid laddning, eftersom det går snabbare. Det förbättrar också nattsömnen, då du inte blir störd av olika aviseringar.
Av säkerhetsskäl bör man dock dra ut mobilladdaren ur vägguttaget när den inte används. Skulle laddaren gå sönder kan det bli varmgång och i värsta fall en brand.
Av ovan nämnda skäl så borde du kanske ladda mobilen på jobbet? Du har uppsikt över laddningen och det är helt gratis. Sannolikt använder du mobilen i arbetet, så du behöver inte ha dåligt samvete för laddningen.
Standby är en strömtjuv
Standby-läge är en bra funktion där elektriska apparater går ner i ”vila” och förbrukar en minimal mängd energi. Ändå är de redo att snabbt sätta igång när vi trycker på on-knappen.
Problemet är att vi har så många apparater i hemmen som står på standby. Beräkningar som gjorts uppskattar att så mycket som 2 procent av Sveriges årliga elförbrukning går till standby-apparater.
För ett hushåll kan standby kosta upp till 500 kWh på ett år, vilket alltså med vårt räkneexempel (1 kWh = 2 kronor) innebär 1.000 kronor om året. Pengar som man kan ha roligare för!
Ett bra sätt att undvika onödig standby-förbrukning är att använda en strömbrytare. Det brukar finnas på grenuttag och syns som en upplyst vippströmbrytare. Det finns även små brytare som man kan sätta direkt i vägguttaget. När strömmen är bruten försvinner ingen energi i onödan.
Ett varmt spabad på vintern kan vara fantastiskt. Men det är ett rätt dyrt nöje ...
Spabad är en dyr lyx
Kanske har ni installerat ett härligt spabad som vanligtvis drar mellan 3.000 – 4.000 kwh per år i elförbrukning om du badar ett par gånger i veckan i cirka 38 grader celsius. Då landar årskostnad på hela 6.000 – 8.000 kronor!
Spabad är alltså en lyx som man kanske bör dra ner på när energipriserna är riktigt höga.
Använd elsmarta produkter
Många vitvaror kommer med en energimärkning, men även när det gäller annan teknik kan det vara värt att ta reda på hur effektiva de är redan innan du köper dem.
Jämför inte bara gamla elektriska apparater med nya, utan även nya modeller med varandra för att se vilken du ska välja. Det kan vara stor skillnad och eftersom vitvaror är ständigt påslagna kan det bli många kronor att spara.
Vill du bli ännu mer energi- och klimatsmart?
Många kommuner har energi- och klimatrådgivare som står till tjänst helt gratis. Titta in på just din kommuns hemsida så får du hjälp hur just du ska få ett energismartare hem. Klimatrådgivaren hjälper dig också att gå över till mer förnybar energi, genom att titta på de alternativ som finns för just ditt boende.
Källor: Ecster, Aftonbladet, Vi i villa, MacWorld, TelgeEnergi, Elskling