Följ med på resan från druva till vin
Smaktipset PUBLICERAD 6/3/2025

Följ med på resan från druva till vin

Visste du att varje vinflaska du öppnar bär på en historia som börjar i en enkel druva? Från vinodlingens gröna rader till vinglasets djupa toner är resan fylld av hantverk, vetenskap och passion. Välkommen till vinets fascinerande värld.

Vin börjar sin resa i vingården, där druvorna växer och mognar under noggrant övervakade förhållanden. Jordmån, klimat och höjd påverkar druvornas smakprofil – ett fenomen som kallas terroir. Till exempel ger vulkanisk jord i Syditalien fylliga viner, medan kalkrik jord i Bourgogne ger eleganta, mineraldrivna smaker. 

Druvorna skördas ofta för hand för att bevara kvaliteten. Skördetidpunkten är avgörande – för tidig skörd ger strama, syrliga viner, medan sen skörd kan resultera i söta, fylliga smaker. 

Druvor och deras egenskaper 

De flesta har hört talas om klassiker som Chardonnay och Cabernet Sauvignon, men visste du att det finns tusentals druvsorter i världen? Här är några av de mest populära: 

Chardonnay 

Känd för sin mångsidighet, med smaker som varierar från citrus till smöriga toner beroende på odlingsregion och tillverkning. 

Pinot Noir 

En delikat druva som ger eleganta röda viner med inslag av röda bär och jordiga toner. 

Malbec 

Ursprungligen från Frankrike, men nu starkt förknippad med Argentina, med smak av mörka bär och kryddor. 

I källaren formas vinets karaktär – ekfat ger djup och krydda, ståltank bevarar friskhet.

Vinets förvandling i källaren 

Efter skörden pressas druvorna för att extrahera musten. Därefter börjar jäsningen – en magisk process där jästen omvandlar socker till alkohol. Här används olika tekniker för att påverka slutresultatet: 

Ekfatslagring ger vinet djupa smaker av vanilj, kryddor och rök. 

Ståltankjäsning bevarar friskheten och framhäver fruktiga och blommiga toner. 

Malolaktisk jäsning, ofta använd för vita viner som Chardonnay, ger en krämig textur. 

Olika vinregioner – en smakresa 

Världens vinregioner är lika varierade som druvorna själva. Europa, även kallat ”den gamla världen”, domineras av klassiska områden som Bordeaux och Bourgogne i Frankrike, Italiens Toscana och Spaniens Rioja, kända för sina rika och traditionella stilar. Tyskland bjuder på eleganta, syrliga Riesling-viner, perfekta till mat med hög syra som asiatisk mat eller rätter med citron. 

I den nya världen (regioner utanför Europa) hittar vi spännande innovationer. USA:s Napa Valley i Kalifornien är ikoniskt för sina Cabernet Sauvignon-viner, medan Oregon har blivit en global stjärna för Pinot Noir.  

Australien imponerar med sina kraftfulla Shiraz, medan Nya Zeeland levererar friska Sauvignon Blanc med en tydlig syrlig och tropisk karaktär. Argentina står ut med sina Malbec-viner, särskilt från höglandet i Mendoza, och Chile bjuder på prisvärda kvalitetsviner från druvor som Carmenère och Cabernet Sauvignon. 

Svenska viner på gång 

Kanske har du hört talas om svenska viner? Javisst, och trots sitt kyliga klimat är det idealiskt för vinterhärdiga druvor som Solaris, en grön druva som ger friska vita viner. Sydsverige, särskilt Skåne och Gotland, är hjärtat för svensk vinproduktion. Här experimenterar vinodlare med både mousserande och stilla viner, som får allt mer uppmärksamhet internationellt. Svenskt vin är en del av den globala rörelsen mot småskalig, terroirdriven produktion och utmärker sig ofta genom sin unika karaktär och hållbara odling. 


Vill du veta mer? 

Besök vår sektion om mat och dryck för fler tips om vin och matlagning. 

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Vad blir det till middag? Smaka på klassiska recept som aldrig går ur tiden

Från det svenska kökets rustika rätter till klassiker inspirerade av internationella smaker – vissa recept blir aldrig omoderna. De bär på en histori...

Smaktipset

Matlådor som smakar lika bra dagen efter

Att laga matlådor behöver varken vara tråkigt eller tidskrävande. Med smarta recept och enkla knep kan du förbereda måltider som är lika goda vid lunch...

Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Mest lästa
Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Aktuellt

Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?

Varje år kommer den lika säkert som amen i kyrkan. Dagen då svenskens klocka ställs om till sommartid. Men vad är egentligen tanken bakom påfundet? Läs...

Trädgård

Årets pelargon 2025 är utsedd: Summer Twist Rose

I år har en pelargon med en riktigt speciell charm utsetts till Årets Pelargon 2025: Summer Twist Rose. Med sina mjuka, korallrosa blommor som övergå...