Så tvättar du duntäcke och dunjackor på rätt sätt
Vårdar du dina duntäcken och dunjackor på rätt sätt kan de hålla i många år. Men då gäller det att tvätta rätt, annars kan det bli mögel. Följ våra 5 tips för att lyckas!
Text: Pär Brandt
Få material känns så exklusiva som de tillverkade med dun. Naturens underverk, som en del säger om dun. Men den lyxiga känslan brukar också avspeglas på prislappen!
Därför måste du vårda ditt fina duntäcke, dunkudde eller dunjacka och framför allt tvätta på rätt sätt. Gör du fel kan dunet tappa sin form och i värsta fall börja mögla.
Följ våra 5 tips nedan så får du och dina älsklingsprodukter i dun ett långt och härligt liv tillsammans.
1. Använd rätt tvättmedel
Dun är ett organiskt material med fantastiska egenskaper. Men dun tål inte starka tvättmedel, som torkar ut och bryter ner fjädrarna.
Använd därför ett flytande, tvålbaserat och enzymfritt tvättmedel. Finns i välsorterade affärer, eller vänd dig till en sängspecialist. Alternativt sök på nätet. Överdriv inte doseringen utan följ anvisningarna noga på förpackningen.
Har man fått en kraftig fläck på jackan eller täcket (kaffe, rödvin, mat, blod) så använd den gamla beprövade produkten galltvål. Den är även bra till ull och siden.
2. Tvätta i 60 grader
Generellt ska man alltid följa de tvättanvisningar som finns till ett täcke, kudde eller jacka.
Men 60 grader är bra för täcken och kuddar då sängkvalster kan klara sig i upp till 55 grader. En dunjacka kan tvättas i 40 grader.
3. Använd inte sköljmedel
Material i bomull kan bli påtagligt ”mjukare” med sköljmedel. Men sköljmedel ska man absolut inte använda till duntäcke och dunjackor.
Sköljmedlet får fjädrarna att klibba ihop och materialet blir platt. Det blir också svårare att få dunet helt torrt, vilket i värsta fall kan leda till mögel.
Ett alternativ till sköljmedel är ättiksprit (12 procent). Det har dessutom en bakteriedödande funktion, vilket kan behövas om man fått urin på täcket.
Att skölja en extra gång kan vara bra, då är man säker på att dunet inte har rester kvar av tvättmedlet.
4. Torktumla och ”fluffa”
Det absolut svåraste med dun är att få fjädrarna riktigt torra efter tvätt. Här gäller det att vara noga, annars kan det bli mögel.
En stor torktumlare – gärna proffsmaskiner som brukar finnas i hyreshus – är ett måste. Undvik torkskåp.
För att inte fjädrarna ska klumpa ihop sig gäller det att ta ut duntäcket ibland och skaka om – ”fluffa”. Låg eller medelvärme är bäst.
Ett tips som ofta används är att slänga med några tennisbollar i torktumlaren. Men de är egentligen för lätta för att verkligen skaka om fjädrarna. Det finns speciella ”torkbollar” som är gjorda just för att torka dun.
En annan metod är att använda några uttjänta (men rentvättade) gympaskor i torktumlaren. De är tillräckligt tunga för att skaka om fjädrarna.
5. Vädra istället för att tvätta
Om man vårdar ett duntäcke, en dunkudde eller en dunjacka på rätt sätt kan de få en mycket lång livslängd. Upp till 15–25 år.
Men tvätt sliter på fjädrarna och för att förlänga perioderna mellan tvätt är det bra att vädra sitt duntäcke. Exempelvis varje gång man byter sängkläder.
Det är också bra att ”vända upp” täcket när man stiger upp på morgonen. Kroppsvärmen ger som regel en viss fuktighet i materialen och då är det bra att vädra bort den. Även kvalster trivs när det är fuktigt.
Dun kan återvinnas, men …
Dun är ett material som kan återvinnas, men det sker oftast mellan företag. Genom att blanda kanske 80–90 procent återvunnet dun med nytt dun så går det att uppnå nästan samma kvalitet som 100 procent nytt dun.
Som privatperson är det svårt att hitta ett ställe där man kan lämna in dunprodukter för återvinning. Men vissa butiker tar emot kläder för återvinning.
Duntäcken och framför allt dunkuddar brukar slitas ut och släpper då fjädrar genom hål och sömmar. Vill man förlänga livet på dessa går det att sy en ny omslutning i ett tätt bomullstyg, dunvar. Fjädrarna kan annars sticka hål på och komma ut genom vanligt bomullstyg.
Rent dun i täcket?
Tyvärr kommer det återkommande rapporter om djurplågeri där dun plockas från levande gäss. Det är mycket smärtsamt för fåglarna och kan lämna blödande sår.
Trots de grymma metoderna fortsätter djurplågeriet eftersom dunet växer ut igen, och fåglarna kan plockas gång på gång. Ekonomiskt lönsamt, helt enkelt. Kina är en av de största leverantörerna av dun och där är det inte förbjudet att plocka från levande djur.
Att säkerställa vart allt dun kommer från är ibland svårt. Men en del tillverkare har krav på etisk djurhållning – med egna kontroller – vilket de också brukar ange i sin marknadsföring.
Som konsument har du stor makt. Ställ frågor. Får du tveksamma svar är det bara att säga ”då väljer jag en annan tillverkare.”