Så väljer du (rätt) växter till din trädgård
Trädgård PUBLICERAD 24/1/2024

Så väljer du (rätt) växter till din trädgård

När du köper växter till din trädgård är det oftast en investering för en lång tid framöver. Och det finns några saker som är viktiga att tänka på för att lyckas.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Rätt växt på rätt plats

Du hittar jättefina växter till trädgården och vill köpa direkt – men vänta lite. Ta först reda på vad växten behöver i form av ljus, fukt, jord och vind. Passar det inte? Då kanske du istället ska leta efter en annan, fin växt som är bättre lämpad för din trädgård.

Det är lätt att välja växter efter utseendet, men innan du köper hem din växt så ta reda på vad den behöver för att växa och frodas. Kan du erbjuda detta i din trädgård? Ett bra sätt är också att titta på vad grannarna har i sina trädgårdar som trivs bra.

Växternas härdighet

När du väljer en växt behöver du ta reda på hur härdig den är, det vill säga du behöver ta reda på om den kommer att överleva vintern där du bor. Härdigheten för växter beskrivs olika beroende på vilken typ av växt det är.

Träd, buskar, rosor, fruktträd, klängväxter

För vedartade växter har Riksförbundet Svensk Trädgård tagit fram en zonkarta som referens för vilka växter som klarar vintern där man bor.

Här kan du se vilken odlingszon din trädgård tillhör

För att veta om din nyinköpta ros kommer att överleva vintern är det bra att ha koll på vilken zon den klarar och i vilken zon du bor.

Ju högre zontal som anges på en växt, desto härdigare anses den vara. Men kom ihåg att detta bara är en vägledning, i en trädgård kan det finnas flera olika faktorer som påverkar växtens härdighet. 

Perenner

För perenner är det viktigare hur det ser ut under mark än var i landet eller i vilken zon du bor i. Perenner vissnar ner på hösten och övervintrar under markytan. Perenner.se har tagit fram en beskrivning som används i handeln: 

A = Övervintrar pålitligt
B = Övervintrar vanligtvis
C = Övervintrar ibland
D = Övervintrar inte

En väldränerad jord där fukt inte blir stående ökar övervintringsförmågan. Står det en asterisk* efter övervintringsbokstäverna A-C så betyder det att växten behöver ett väldränerat läge.

Men det går att förbättra förutsättningarna för hur väl dina perenner klarar av att övervintra. Exempelvis genom att plantera i upphöjda, väldränerade bäddar.

Klipp inte ner dina perenner på hösten utan låt de vissnade stjälkarna och bladen vara kvar som ett skydd mot kyla och regn. Du kan även täcka med ett lager organiskt material som löv, granris eller halm på hösten för att skydda rotsystemet.

Röd solhatt
Echinacea purpurea 'White Swan' 
En perenn som har sitt ursprung i den Nordamerikanska prärien med härdighet B* vilket betyder att den vanligtvis övervintrar i väldränerat läge. Här kan du öka chanserna för att den tittar upp igen nästa vår genom att följa tipsen ovan.

Friska och livskraftiga plantor

Välj i möjligaste mån sorter som är framodlade för att vara motståndskraftiga mot de vanligaste sjukdomarna. För buskar, träd och klängväxter finns även kvalitetsmärkningen E-planta. Detta innebär att växten är anpassad till vårt klimat, producerad i Sverige och är frisk och livskraftig. Med en planta som är anpassad till våra vintrar minskar risken för frost- och vinterskador som ofta är en inkörsport för svampsjukdomar och insekter.
 

Mer om Trädgård
Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Trädgård

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Vill du odla ett ekollon till en ekplanta? Från slutet på september till hela oktober faller ekollonen till marken, så passa på att ta dig ut och plocka...

Inspiration

Lite mögel på maten har ingen dött av – eller är mögelgift farligt?

I värsta fall kan du bli riktigt sjuk av att äta mat som möglat. Vissa livsmedel går dock att ”rädda”, medan andra alltid ska slängas. Läs vidare om mögel...