Skydda dina växter mot vårsolen
Trädgård PUBLICERAD 8/1/2024

Skydda dina växter mot vårsolen

Snart är våren här med efterlängtad värme och sol. Men glöm inte att vårsolens strålar kan vara skadliga för dina barrväxter och andra vintergröna växter, särskilt om nätterna fortsatt är kalla.

Städsegrön eller vintergrön?

Ofta säger vi vintergrön om alla växter som är gröna genom vintern men det är egentligen inte helt korrekt. Kanske har du hört talas om städsegröna växter? Vi börjar med att reda ut begreppen.

Vintergröna växter tappar sina löv under sen vinter eller tidig vår. Hit räknas t.ex. vintergrön liguster och avenbok (vars bruna blad sitter kvar genom vintern).

Städsegröna växter däremot behåller sina barr eller blad året om och de byts i stället ut var 3–4 år, men aldrig alla blad samtidigt. Hit räknas t.ex. lagerhägg, buxbom, rhododendron och de flesta barrväxter som exempelvis tuja, ädelcypress och idegran.

Se upp för tjältorka

När temperaturen stiger och värmer upp jorden vaknar växterna från sin vintervila och börjar avdunsta. Är det då fortfarande tjäle i marken kan växten inte ta upp det vatten den behöver och det kan resultera i torkskador med bruna blad/barr. Tyvärr syns detta inte alltid på en gång utan växten kan ha kvar energi nog för att se grön ut ända till våren då den plötsligt torkar.

Vilka växter behöver skyddas?

Det är extra viktigt att skydda dina städsegröna växter när dom är nyplanterade och närmsta åren därefter. Detta eftersom rötterna fortfarande är ytliga. När växten har etablerat sig har rötterna oftast letat sig ner på tjälfritt djup.

Så här gör du

Se till att vattna ordentligt innan vintern. Det kan även vara bra att lägga ett luftigt täcke med exempelvis löv eller granris runt växten för att hindra att tjälen går djupt.

Om växterna inte har naturlig skugga kan du hjälpa till att skydda med t.ex. fiberduk, juteväv eller granris. Dessa material låter ljuset sippra igenom men minskar intensiteten av direkt solljus.

Att bädda in dina växter redan under hösten kan verka som en bra idé, men det kan skapa ett fuktigt och varmt mikroklimat som uppmuntrar till sjukdomar och skadedjursangrepp. Kom ihåg att det är vårsolen du vill skydda dina växter mot, inte vinterkylan!

Februari brukar vara en bra tid men håll koll på väder och temperatur där du bor, det är stor skillnad på vintrarna i vårt avlånga land.

Mer om Trädgård
Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Trädgård

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Vill du odla ett ekollon till en ekplanta? Från slutet på september till hela oktober faller ekollonen till marken, så passa på att ta dig ut och plocka...

Inspiration

Lite mögel på maten har ingen dött av – eller är mögelgift farligt?

I värsta fall kan du bli riktigt sjuk av att äta mat som möglat. Vissa livsmedel går dock att ”rädda”, medan andra alltid ska slängas. Läs vidare om mögel...