Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!
Smaktipset PUBLICERAD 24/5/2024

Sommarfavoriten rabarber – 4 supergoda recept!

Redan tidigt under sommaren kan du skörda rabarbern och njuta av den sötsura smaken. Vi bjuder på fyra favoritrecept: klassisk paj, läskande sorbet, smarrig smoothie och den godaste sangria du någonsin druckit!

Text: Frida Blom

Rabarber är utan tvekan en av sommarens mest efterlängtade och älskade läckerheter. Denna grönsak (ja, rabarber är ingen frukt) var viktig i äldre tider då den går att skörda tidigt och ger mycket C-vitamin. 

Rabarberns karaktäristiska, syrliga smak gör den till en perfekt ingrediens i en mängd olika recept. Det är just kombinationen av sött och surt som gör rabarbern så unik och användbar.

Oavsett om du är en hängiven rabarberälskare eller nyfiken på att utforska den ännu mer, har vi samlat 4 recept som garanterat kommer ge dig sommarkänslor. 

Rabarbersorbet


En syrlig och härlig sorbet att svalka sig med.

Ingredienser:

4 dl rabarber, skuren i bitar
1 ½ dl vatten
1 ½ dl socker
Saften från en halv citron
En nypa salt

Gör såhär:

  1. I en kastrull kombinerar du rabarberbitar, vatten, socker och salt. Koka upp blandningen på medelhög värme och rör om tills sockret har löst sig helt.
  2. Sänk sedan värmen och låt rabarberna sjuda i ca 10–15 minuter, eller tills de blir mjuka och går sönder när du trycker på dem.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och låt rabarberblandningen svalna till rumstemperatur. När den har svalnat, blanda i citronsaften och rör om väl.
  4. Häll den avsvalnade rabarberblandningen i en blender eller matberedare och mixa tills den blir slät och jämn.
  5. Sila blandningen genom en finmaskig sil för att ta bort eventuella fibrer eller bitar av rabarber.
  6. Häll sorbetblandningen i en glassmaskin och följ tillverkarens anvisningar för att frysa sorbeten till önskad konsistens. Om du inte har en glassmaskin kan du hälla blandningen i en frysäker behållare och frysa den i ca 4–6 timmar, där du rör om varje timme för att bryta upp iskristaller och få en krämigare konsistens.
  7. När sorbeten har fryst till önskad konsistens, servera den i skålar eller glasskoppar och njut!

Rabarberpaj


En klassiker som aldrig slår fel.

Ingredienser:

För pajdegen:

200 g vetemjöl
100 g smör, kallt och tärnat
2 msk strösocker
1 äggula
2 msk kallt vatten

För fyllningen:

500 g rabarber, skuren i bitar
250 g färska jordgubbar, skivade
1 dl strösocker
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker

För knäckigt täcke:

100 g smör
1 ½ dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här:

  1. Börja med att förbereda pajdegen. I en stor skål, blanda vetemjöl, smör och strösocker med fingrarna tills smulig konsistens uppnås. Tillsätt äggulan och vatten, och knåda snabbt ihop till en deg. Platta ut degen, täck med plastfolie och låt vila i kylen i cirka 30 minuter.
  2. I en annan skål, blanda rabarberbitar, jordgubbar, strösocker, potatismjöl och vaniljsocker tills de är väl blandade.
  3. Förvärm ugnen till 200°C.
  4. Ta ut pajdegen från kylen och kavla ut den på en mjölad yta till en rund platta, något större än pajformen. Lägg försiktigt över degen i en pajform och pressa den mot botten och kanterna. 
  5. Fyll pajformen med rabarber– och jordgubbsfyllningen och fördela den jämnt.
  6. För att göra det knäckiga täcket, smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt havregryn, vetemjöl och strösocker. Rör om tills blandningen blir smulig och knäckig.
  7. Strö knäckigt täcke över fyllningen i pajformen, täck hela ytan.
  8. Grädda pajen i förvärmd ugn i cirka 30–35 minuter, eller tills pajdegen är gyllene och fyllningen bubblar.
  9. Ta ut pajen från ugnen och låt den svalna något innan servering.
  10. Servera den läckra rabarber– och jordgubbspajen ljummen eller kall med en klick vispad grädde eller vaniljglass. 


Jordgubbs– och rabarbersmoothie

En perfekt blandning mellan sött och surt

Ingredienser:

2 stjälkar rabarber, skurna i bitar
1 ½ dl färska jordgubbar, skivade
1 banan, skivad
2 dl valfri juice – vi förslår äppeljuice 
1 msk honung (valfritt, beroende på önskad sötma)
Isbitar (valfritt, för att kyla smoothien)

Gör såhär:

  1. Lägg rabarber, jordgubbar, banan, apelsinjuice och äppeljuice i en mixer eller blender.
  2. Tillsätt honung efter smak för att justera sötman i smoothien.
  3. Blanda allt på hög hastighet tills smoothien är len och jämn.
  4. Om du vill ha en kallare smoothie, tillsätt några isbitar i mixern och blanda igen.
  5. Häll upp smoothien i glas och servera genast.

Rabarber Sangria


Klassisk sangria i all ära, men rabarbersangria – det är ännu godare!

Ingredienser:

250 g färsk rabarber
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
2 dl vatten
1 rabarberstjälk (till servering)
1 citron (till servering)
5 dl färska jordgubbar (till servering)
1 flaska rosévin (à 750 ml)
Ca 5 dl fruktsoda
Is

Gör såhär:

  1. Ansa och skiva rabarbern. Dela vaniljstången längsmed och skrapa ur fröna.
  2. Lägg rabarber, vaniljstång och frön, socker och vatten i en kastrull. Låt det koka upp och koka i 5–10 minuter.
  3. Sila den kokta rabarberblandningen genom en finmaskig sil och låt den svalna. Ställ sedan i kylen för att kyla ned.
  4. För servering: Hyvla rabarberstjälken längsmed med en osthyvel eller skalare och lägg den i kallt vatten. Skiva citronen och jordgubbarna.
  5. Lägg rabarber, citron och jordgubbar i en stor kanna med is.
  6. Häll i den kalla rabarbersockerlagen, rosévin och fruktsoda i kannan.
  7. Rör om försiktigt för att blanda alla ingredienser.
  8. Servera rabarber sangrian väl kyld i glas.

5 saker du inte visste om rabarber

  • Växten kommer från Himalaya.
  • Roten anses vara en kraftfull medicinalväxt.
  • Rabarber är mycket rik på C-vitamin.
  • Rabarber går att frysa i upp till 10 månader – njut även i vinter.
  • Även rådjur gillar rabarber, tyvärr..

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Mat och dryckeskombinationer som alltid går hem

Att kombinera mat med rätt dryck kan lyfta en måltid från god till fantastisk. Oavsett om du föredrar vin, öl eller alkoholfria alternativ finns det enkla...

Smaktipset

Vad blir det till middag? Smaka på klassiska recept som aldrig går ur tiden

Från det svenska kökets rustika rätter till klassiker inspirerade av internationella smaker – vissa recept blir aldrig omoderna. De bär på en histori...

Smaktipset

Följ med på resan från druva till vin

Visste du att varje vinflaska du öppnar bär på en historia som börjar i en enkel druva? Från vinodlingens gröna rader till vinglasets djupa toner är resan...

Mest lästa
Bygg & renovera

Såpa eller olja in trätrallen till altanen – vilken metod är bäst?

När temperaturen stiger på våren är det dags att ta hand om trädäcket. Men måste du högtryckstvätta? Använda olja eller såpa till verandan? Vilka redskap...

Aktuellt

Nu är det sommartid – vad ska det vara bra för, egentligen?

Varje år kommer den lika säkert som amen i kyrkan. Dagen då svenskens klocka ställs om till sommartid. Men vad är egentligen tanken bakom påfundet? Läs...

Trädgård

Årets pelargon 2025 är utsedd: Summer Twist Rose

I år har en pelargon med en riktigt speciell charm utsetts till Årets Pelargon 2025: Summer Twist Rose. Med sina mjuka, korallrosa blommor som övergå...