Spara sommarens smaker
Smaktipset PUBLICERAD 16/6/2025

Spara sommarens smaker

Sommaren är skördetid för sött och syrligt, friskt och färgstarkt. Och du behöver inte ha ett växthus eller en stor trädgård för att kunna fylla skafferiet. En bunt rabarber, en näve jordgubbar, några gurkor och ett knippe örter räcker långt. Här får du smarta, enkla och smakrika tips på hur du gör marmelad, saft och inläggningar som både förlänger sommaren och gör vardagen lite godare, långt in på hösten.

Rabarbermarmelad med vanilj – en klassiker med twist

Rabarber är ofta sommarens första gröda och passar perfekt att göra marmelad på. Den syrliga smaken balanseras fint med socker och rundas av med vanilj.

Du behöver:

  • 500 g rabarber
  • 1 vaniljstång
  • 400 g syltsocker
  • 1/2 citron, saften

Så gör du:

  1. Skölj och skiva rabarbern tunt.
  2. Koka upp med socker, vaniljstång (urgröpt och skida) och citronsaft.
  3. Låt sjuda ca 10–15 minuter tills marmeladen tjocknar.
  4. Häll upp i rena, varma burkar.  Förslut direkt.

Tips: Perfekt till ostbrickan, nybakat frukostbröd eller som fyllning i småkakor.

Jordgubbssaft – sommar i ett glas

Få saker är svensk sommar lika mycket som en flaska hemgjord jordgubbssaft. Med bara några ingredienser och lite tålamod får du en frisk, naturligt söt dryck som slår alla köpevarianter.

Du behöver:

  • 1 kg jordgubbar
  • 1 liter vatten
  • 500–700 g socker (smaka av)

Så gör du:

  1. Rensa bären, koka upp med vattnet.
  2. Låt småkoka 10 minuter.
  3. Sila genom silduk och låt självrinna.
  4. Koka upp den klara saften med socker tills det löst sig.
  5. Häll upp på väl rengjorda flaskor.

Tips: Frys in i små PET-flaskor om du vill ha sommarsaft hela året.

Snabbinlagd gurka – perfekt till grillat

När grillen går varm är syra och krisp ett måste. Snabbinlagd gurka är enklare än du tror och klar på bara några timmar.

Du behöver:

  • 1 gurka
  • 1 dl ättika (12 %)
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • Färsk dill eller senapsfrö om du vill lyxa till det

Så gör du:

  1. Skiva gurkan tunt, gärna med mandolin.
  2. Koka upp lagen och låt svalna.
  3. Lägg gurkan i en ren glasburk, häll över lagen och sätt på lock.
  4. Låt stå minst 2–3 timmar innan servering.

Tips: Håller 1–2 veckor i kyl. Funkar lika bra med morot, zucchini eller rättika.

Örtolja tar tillvara varje kvist

Har du en överfull kruka basilika, persilja eller rosmarin? Gör din egen smaksättare som räcker hela säsongen.

Örtolja:

  • Mixa valfria örter med en neutral olja (ex. raps eller mild olivolja)
  • Förvara i glasflaska i kyl – håller ca 1 vecka
  • Ringla över nykokt pasta, grillat eller sommarens sallad

Smakrika presenter och tillbehör

Att ta tillvara på det som växer och frodas just nu är både enkelt och belönande. Det behöver inte vara storskaligt eller tidskrävande, en enda burk rabarbermarmelad kan bli en gåva, en saftflaska en picknickhöjdare, eller en gurkinläggning det som gör grilltallriken komplett. Så sätt igång, plocka, skiva, koka och fyll skafferiet med minnen av sol, jord och säsong.

Fler somriga recept och idéer hittar du under Smaktipset här på Våra Hem.

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Rotfrukter i rampljuset för kalla dagar

Det finns många sätt att värma sig på när kylan knackar på dörren. Ett av dem är att servera en rykande ugnsplåt med karamelliserade rotfrukter. Billigt...

Smaktipset

Bjud på adventsfika med klass

När novembermörkret sänker sig och adventsstjärnan tänds i fönstret, då vet vi att det är dags för adventsfika. Ett av årets mest älskade tillfällen att...

Smaktipset

Enkla och värmande soppor och bröd

När temperaturen sjunker och kvällarna blir mörkare, finns det få saker som slår en rykande skål soppa tillsammans med ett nybakat bröd. Det är billigt...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...