Sval sommarmat för varma dagar
Smaktipset PUBLICERAD 4/7/2025

Sval sommarmat för varma dagar

Det är 28 grader ute. Fläkten går varm. Och tanken på att stå över en spis känns orimlig. Tur då att sommaren bjuder på något ännu bättre; mat du inte behöver laga varmt. Här är våra bästa tips på kylskåpskall sommarmat. Rätter som svalkar, mättar och maxar smaken, utan att höja temperaturen i köket.

Kall gurk- och yoghurtsoppa med mynta

En fräsch klassiker från mellanöstern, perfekt som förrätt eller lätt lunch.

Du behöver (4 port):

  • 1 gurka
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 vitlöksklyfta
  • Saften från ½ citron
  • Färsk mynta
  • Salt & peppar

Så gör du:

  1. Riv gurkan grovt och krama ur vätskan.
  2. Blanda med yoghurt, pressad vitlök, citronsaft och finhackad mynta.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Ställ kallt minst 30 min innan servering.

Servera med ett gott bröd och lite olivolja på toppen.

Wraps med rödbetshummus och marinerade morötter

Färgglatt och nyttigt som blir en riktig matlådefavorit för sommardagar.

Du behöver:

  • Tortillabröd eller libabröd
  • Rödbetshummus (färdig eller hemgjord)
  • Morötter i tunna strimlor
  • Olivolja, citron, honung
  • Färsk spenat eller ruccola
  • Fetaost eller veganskt alternativ

Så gör du:

  1. Marinera morötterna i olja, citron och lite honung – låt stå minst 1 timme.
  2. Bred hummus på brödet, fyll med morötter, grönt och ost.
  3. Rulla ihop och ät direkt – eller slå in i smörpapper och kyl.

Variation: byt hummusen mot färskost eller bönröra.

Poké bowl med lax, mango och sesam

Den hawaiianska skålen med ris och fräscha toppings är som gjord för heta dagar.

Du behöver:

  • Kokt, kallt sushiris eller jasminris
  • Lax i sashimikvalitet (eller rökt/gravade skivor)
  • Mango i tärningar
  • Gurka, avokado, morot i strimlor
  • Soja, sesamolja, lime
  • Sesamfrön

Så gör du:

  1. Fördela riset i skålar.
  2. Lägg på lax, mango och grönsaker i sektioner.
  3. Ringla över soja, limejuice och lite sesamolja.
  4. Toppa med sesamfrön.

Byt lax mot tofu, räkor eller grillad kyckling för variation.

Kall mat, varm njutning

När värmen slår till är kylskåpskall sommarmat inte bara en lösning, det är ren njutning. Rätterna är fräscha, flexibla, nyttiga och framför allt, enkla att förbereda. Med ett gäng burkar i kylen kan du trolla fram luncher och middagar på nolltid, utan svett, stress eller spis.

Fler goda idéer för lata sommardagar hittar du under Smaktipset, bara på Våra Hem.

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Sommarens bästa grillrecept

Sommaren är här och med den kommer doften av grillat. Oavsett om du är en kolgrillskonservativ purist, gasolvänlig effektivist eller nyfrälst elgrillare...

Smaktipset

Spara sommarens smaker

Sommaren är skördetid för sött och syrligt, friskt och färgstarkt. Och du behöver inte ha ett växthus eller en stor trädgård för att kunna fylla skafferiet...

PS Kökstermometer ”Black Panther”
Smaktipset

PS Kökstermometer ”Black Panther”

En av marknadens snabbaste och bästa termometer för aktiv matlagning. Framtagen tillsammans med Svenska proffskockar och formgivare, därmed en uppskattad...

Mest lästa
Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...

Smaktipset

Raggmunk med fläsk – hela familjens favorit som är lätt att variera

Raggmunk har blivit lite bortglömd men är väl värd att återupptäcka. God, mättande och lätt att variera för olika smaker i familjen. Raggmunk är dessutom...

Smaktipset

Rekordstor skörd av äpplen – gör äppelmust för hela året

Vet du inte hur du ska ta hand om alla äpplen i trädgården? Gör i så fall äppelmust hos ditt lokala musteri. 10 kilo äpplen ger minst 5–6 liter äpplemust...