Så lyckas du med trädgårdslandet
Älskar du att påta i trädgårdslandet? Klart du gör. Så här får du grönsakerna att frodas.
AV: CHRISTIAN KÖRNER
Placering
Att ha ett ett trädgårdsland ger inte bara hemodlade och goda grönsaker. Det kan hjälpa till att ge frid i själen också. Men för att du ska lyckas med dina gröna fingrar finns det en del att tänka på. Och grönsaker behöver sol, sol och sol. Se därför till att trädgårdslandet inte skuggas av buskage och träd. Buskar och träd suger dessutom upp vattnet så du behöver vattna oftare. Och vatten är ett måste om dina grönsaker ska kunna växa sig stora och smakrika.
Satsa på upphöjda odlingsbäddar
Upphöjda bäddar är lättskötta bäddar. Täck ytorna runt med singel eller täckbark och rama gärna in med pallkragar. Upphöjda bäddar blir snabbt varma och ger grönsakerna en flygande start i början av säsongen. Vattenavrinningnen kommer funka fint och ge rötterna bra med syre. Se till att bäddarna har kontakt med marken, då mår grönsakerna bättre än om du har täckplast under. Dessutom kan maskar och andra välgörare göra sitt.
Använd rätt jorddjup
Växter med ytliga rötter behöver inte mer än 20 centimeters jorddjup. Läs på vad som gäller för just dina grödor. Men för de flesta grönsaker och buskar är det nödvändigt med 40-60 centimeters djup. Dubbla pallkragar brukar vara lagom.
Unna dig kvalitetsjord
Bra jord ger bra skörd. Det är en enkel tumregel. Den ska vara mull- och näringsrik och porös så rötterna kan växa lätt och hålla jämn fuktighet. Börja redan på våren med att jordförbättra bäddarna genom att tillföra massor av fräsch planteringsjord eller kompost och kogödsel. Gräv om så att det blandas och täck sedan med gräsklipp, ogräsrens, halm, kompost eller annat som förmultnar. Då tillförs jorden mullämnen som gör den luftig och lättarbetad.
Plantera inte för tätt
Om du sår för nära mellan plantorna kommer de inte växa som de ska. Följ instruktionerna så sparar du onödigt arbete med gallring senare. Dessutom riskerar du angrepp om du odlar för tätt.
Växelbruk ger sunda grönsaker
Växelbruk är ett bra sätt att undvika jordtrötthet och växtsjukdomar. Det innebär att du inte ska odla samma sak på samma ställe år efter år. Använd ett rullande schema. Växtgrupper som kan bära på smittor, som potatis och kålväxter ska sättas på olika platser varje år. Det minskar risken för att sjukdomar och ohyra finns kvar i jorden.
Glöm inte att vattna
Jämn vattning ger jämn tillväxt och påverkar smaken. Men även för mycket vatten ger sämre grönsaker. Rötter i kompakt och blöt jord får det onödigt tufft. Undvik att vattna med spridare, speciellt på bladrika grönsaker. Det kan öka risken för växtsjukdomar. Vattna lågt på plantorna och skippa det under dagen när det är strålande sol. Då kan det mesta dunsta bort. Du vill ju att det ska ner i jorden och nå rötterna. Om du väljer automatisk droppbevattning är det lättare att få till en jämn bevattning. Även när du inte är hemma.
Täckodling
Om du täcker marken mellan plantorna med exempelvis gräsklipp, växtrester eller halm hjälper du jorden att hålla fukten på en jämnare nivå. Då behöver inte du inte vattna lika ofta. Gräsklipp och växtrens tillför näring och maskarna kommer upp till ytan och hämtar materialet. Det gör jorden naturligt luftig.
Tillsätt näring under säsongen
Vissa växter behöver boostas under säsongen. Det finns färdig näringsblandning att tillföra, men du kan enkelt göra din egen. Att blanda hönspellets med vatten är ett bra knep. Det innehåller mycket kväve och är riktigt bra för en del grödor. Det ska dock användas sparsamt. Du kan även göra gödselvatten av nässlor, åkerfräken och vallört genom att röta ogräset i ett spann vatten. Se till att locket är på under processen.
Förbereda jorden på hösten eller odla på?
När du skördat ska du förbereda jorden för nästa säsong. Ner med kompost, växtrester, gräsklipp, löv och annat grönt för att göra jorden mullrik. Då blir bäddarna klara för användning tidigt på våren. Man kan även kolla upp vilka grödor man kan höst- och vinterså om man inte vill ta paus i hemmaodlingen. Det finns faktiskt grödor som mår bäst och utvecklas mest av en köldsäsong. Vissa tål rent av kylan så bra att om man så dem under vintern eller hösten så rivstartar de till våren.
När du ska låta odlingsbädden vila
Planerar du att hoppa över en odlingssäsong är det ändå vara klokt att se till att bädden har att göra. Då kan man så växter som berikar jorden. Annars bjuder man bara in ogräset. Kör på klöver, honungsfacelia eller vallört. Det ger kväve och gör dessutom pollinerande insekter glada. Efter säsongen klipper du bara ner sådden och låter den ligga så tas näringen upp igen.
KÄLLA: ALLT OM TRÄDGÅRD