Guide: Tips för att bygga carport i sommar
En carport är ett enkelt och praktiskt klimatskydd. Faktum är att bilen klarar sig lika bra ur rostsynpunkt i en carport som i ett garage, men innan du sätter igång kan det vara bra att fundera igenom hur mycket tid och pengar du vill lägga på ditt projekt och hur stort du egentligen behöver.
Vad är din budget?
En carport kan vara väldigt enkel – allt från några stolpar med ett litet tak till fasta väggar på båda sidor. Det finns färdiga byggsatser att köpa som du enkelt sätter upp själv, kanske med hjälp av ytterligare en vän eller familjemedlem – eller så ritar och bygger du med hjälp av lösvirke.
Exempel på byggritningar finns det gott om, till exempel Svenskt Trä Byggbeskrivningar/Carport (klicka på länken för att öppna på ny sida).
Oavsett vilket, kan det vara bra att budgetera mellan 15.000–30.000 kronor för din carport – och vill du ha förvaring i den får du lägga till ytterligare en slant. Tänk på att planera ditt projekt i god tid. Eftersom det går åt ganska mycket virke är det en god idé att beställa hemkörning från brädgården – annars blir det många turer med släpet.
Bygga själv eller byggfirma?
Det finns både byggsatser att köpa och ritningar att ladda ner från webben för dig som känner dig redo att ta tag i projektet själv. Det kan visserligen bli betydligt billigare att göra själv än att anlita en byggare, men då får du också räkna in tidsåtgången.
En byggare kan ge dig exakt de lösningar du vill ha medan du tittar på från hängmattan, men glöm inte att be om offert från flera olika firmor och jämföra innan du bestämmer dig. Kom också ihåg att ansöka om bygglov om det behövs eller stämma av med kommunens byggnadskontor i god tid. Boverket berättar mer om när det behövs bygglov (klicka på länken för att öppna på ny sida).
Tänk på att designen på din carport bör anpassas till huset. Här skulle man till exempel kunna välja en vit färg till snickerierna.
Ta hjälp av fler
Att rådgöra med till exempel en arkitekt kan också vara lönsamt i längden. Kanske behöver du tänka om vad gäller färg och material eller få till en lösning som gör att din carport blir mer estetisk? Ta också reda på vad som är den rekommenderade dimensionen utifrån hållbarhet och vilken snözon du bor i.
Bra för bilen
En carport skyddar mot snö, smutsigt nedfall och även solljus. På vintern slipper du skotta dig fram till bilen och borsta den ren från snö. Har du en motorvärmare med timer slipper du även att skrapa rutorna och motorn blir varm snabbare = lägre utsläpp. På sommaren kliver du in i en bil som inte blivit stekhet i solen.
Men är det inte bättre att stå i ett garage? Rostar inte bilen om den står utomhus? Nej, det är faktiskt precis tvärtom. En vinterkall bil som ställs in i ett varmgarage får invändig vattenkondens när den värms upp. Ungefär samma process som ger dagg i gräset när solen kommer fram på förmiddagen. Vatten är en av orsakerna till att bilar rostar. Invändiga rostangrepp är svåra att upptäcka och syns inte förrän det är "för sent".
En carport som passar in
Tänk på att konstruktionen ska passa ihop med ditt hus, inte bara när det gäller funktion utan också estetiskt. Vill du ha samma färg för en enhetlig känsla eller hellre något som bryter av och passar in med andra detaljer?
Ska du måla carporten bör du i alla fall göra det under vår eller tidig sommar. Månader som inte har bokstaven ”r” i sig sägs vara bra ”målarmånader” – det vill säga maj, juni, juli och augusti.
Här ser vi en metallkonstruktion till en carport där solcellerna utgör själva taket.
Installera solpaneler
Taket till din carport kan bli ett utmärkt ställe för att installera solpaneler. När du bygger ny carport går det att finjustera väderstreck och lutning på taket.
Solpaneler är som regel inte lika iögonfallande på en carport, speciellt inte de med liten vinkel på taket. Även om du inte planerar att installera solpaneler direkt så är det en god idé att tänka igenom möjligheterna redan när du skissar på ditt projekt.
Kombinera med ett förråd
Vill du förvara vattenbaserade färger och andra köldkänsliga saker i din carport kan det vara bra att bygga till ett varmförråd. Det blir dyrare, men är ofta mycket uppskattat – och förvaring kan du sällan få för mycket av.
Tänk på att all elinstallation ska utföras av behörig elektriker. Använd rejäla dimensioner på kablarna så att du eller efterföljande husägare kan installera en laddbox för elbil.
Lycka till med ditt projekt!
Källa: Villaägarna, Byggmax, Boverket, med flera.