Tips på basvaror för en fattig månad
Vilka matvaror är alltid bra att ha hemma när plånboken sviker? Vi tipsar om basvarorna som gör ditt liv lite enklare och plånboken mycket gladare.
Matpriserna ökar, vi är inne i årets fattigaste månad och mörkret bidrar till bestående trötthet. Därför kanske inte hämtmat är optimalt och kreativitet i köket ligger långt bort.
Vi har samlat våra bästa tips på basvaror som håller länge, kan användas till mycket och går att fynda till riktigt bra priser, om inte extrapriser. Vi börjar i skafferiet, jobbar oss till kylen och avslutar i frysen – häng med!
Krossade tomater
Krossade tomater är den perfekta basvaran att ha hemma i skafferiet. Med lång hållbarhet, flera användningsområden och ett lågt pris är detta en riktig räddare i nöden.
Maträtter att göra på krossade tomater:
- Köttfärssås med spaghetti
- Tomatsås med pasta
- Palak paneer
- Tomatsoppa
Pasta/ris/nudlar
Pasta, nudlar och ris är torrvaror som går att förvara länge i skafferiet – och som dessutom ofta är ett självklart val av kolhydrat till maten. Därför är det värt att bunkra upp på dessa varor när det är extrapris i butiken.
Maträtter att göra på ris/pasta/nudlar:
- Fried rice med ris
- Bibimbap med ris
- Pad thai med nudlar
- Spaghetti carbonara med pasta
Linser/bönor
Två billiga, hållbara och proteinrika näringskällor är linser och bönor. Perfekt om du vill laga mer vegetarisk mat, eftersom det är bra ersättning till det animaliska proteinet – och mycket billigare.
Maträtter att göra på linser/bönor:
- Linsgryta, exempelvis daal
- Linssoppa
- Chili con/sin carne
- Bönbiffar
Mjöl
Mjöl av alla sorter – vete, mandel och durum för att nämna några – är perfekt att ha hemma till bröd, pajdeg, pizzadeg och annat gott. Ett tips är att slänga ihop en pajdeg och använda rester du har i kylen som fyllning. Dessutom håller de flesta mjölsorter länge.
Maträtter att göra på mjöl:
- Fläskpannkaka (vetemjöl)
- Pirog (råg- och vetemjöl)
- Rotfruktspaj (vetemjöl)
- Indisk korma (mandelmjöl)
Torkade kryddor
Köp torkade kryddor i stället för färska för att spara pengar. De håller nästan i evighet, men tappar eventuellt lite smak och färg.
Maträtter och användningsområden för torkade kryddor:
- Smaksätt kött, fisk och grönsaker
- Smaksätt guacamolen till tacosen
- Smaksätt soppan
- Smaksätt pastasåsen
Lök
Löken håller länge i rumstemperatur om den får ligga mörkt – och förvarar du den i kylskåpet håller den ännu längre. Det är en kalorisnål basvara som förstärker smaker och adderar volym till näst intill alla maträtter. Rödlök går dessutom utmärkt att lägga in och pickla – blir både smakrikt och vackert.
Maträtter att göra med lök:
- Potatis- och löksoppa
- Risotto
- Pastasås
- Gryta
Potatis
Basvaran vi alla älskar – potatisen. Den går att variera i näst intill all oändlighet, passar till både vardag och fest och håller länge.
Om potatisen förvaras på rätt sätt, det vill säga mörkt och vid en temperatur mellan 4 och 6 grader, kan den hålla upp till åtta månader. Varför inte planera dagens middag utefter vad du är sugen på att göra med potatisen? Potatismos, klyftpotatis, hasselbackspotatis, kokt potatis, stekt potatis. Nyfiken på att lära dig mer om potatisen? Läs här: "5 smarta tips om potatis som du måste ha koll på."
Maträtter att göra med potatis:
- Potatisgratäng
- Potatisbullar
- Laxpudding
- Potatis- och blomkålssoppa
Ägg
Ägg är en färskvara, men kan användas långt efter bäst-före-datum om du förvarar äggen i kylskåp. Däremot tar du dig snabbt igenom ett paket, eftersom de kan användas till otroligt mycket. Och det är proteinrikt, vilket gör det till en enkel utfyllnad av maten.
Ägg är enkelt att slänga på mackan och nudlarna eller bara koka och äta som de är. Dessutom är det vansinnigt enkelt att slänga ihop en omelett – och snabbt går det – på nästan vilka rester som helst som ligger i kylskåpet. Till och med en vissen paprika går att fräsa upp med gul lök, eller potatis, och använda i en omelett.
Maträtter att göra på ägg:
- Omelett
- Pannkakor
- Paj
- Egg fried rice
Buljongtärning
Buljongtärningar är både billiga och hållbara – och de är den perfekta smaksättaren till maten. De kan förvandla många maträtter till riktiga smakupplevelser. En självklarhet att ha hemma i skafferiet eller kylen.
Maträtter att göra med buljongtärning:
- Svamprisotto
- Gryta
- Lövbiffspasta
- Potatis- och löksoppa
Broccoli/spenat
Frysta grönsaker, så som broccoli och spenat, går snabbt att tina och slänga i olika maträtter. De innehåller många nyttigheter och är därför ett billigt tillägg till maten. Passa på att köpa dessa frysta grönsaker när det är extrapris och ta fram när det passar.
Maträtter att göra med broccoli och/eller spenat:
- Omelett
- Stuvning
- Paj
- Pastasås