Tipsen som får dina grönsaker att hålla längre
Smaktipset PUBLICERAD 26/3/2024

Tipsen som får dina grönsaker att hålla längre

Genom rätt förvaring kan du få frukt och grönt att hålla sig fräscht längre. Det sparar både kosing och miljö. Läs Våra Hems kloka lista och få facit på hur du ska gå tillväga!

Text: Christian Körner

Självklart vill du att godsakerna från växtriket ska ätas istället för att hamna i soporna. Men faktum är att en tredjedel av all mat som produceras på jorden slängs och av detta är en mycket stor del grönsaker.

Det helt onödiga svinnet som både gröper hål i plånboken och är dåligt för vår planet ska du förstås inte bidra till. 

Grönsallad är gott. Så får du den att hålla längre.Gör ditt för planeten. Släng inte frukt och grönt i onödan.

Här är redaktionens bästa tips!

 1. Behåll salladens fräschör

Sallad klarar sig bättre om du tar ut den ur påsen och lägger bladen i en skål med hushållspapper på toppen och sedan slår in dem i plastfilm. Försök få ut så mycket luft som det bara går. Är det ett salladshuvud kan du ta loss varje blad och lägga i kallt vatten. Några timmar räcker. Skölj sen och lägg på en handduk för torkning. Efter det lägger du salladsbladen i en lufttät låda.

3. Se till att det finns utrymme

Frukt och grönsaker ska inte förvaras ihop. Många frukter, som till exempel bananer, äpplen och persikor, utsöndrar gaser som gör att andra frukter och grönsaker mognar snabbare. Och det vill du ju inte.

Rödlök kan du hacka och frysa in.Rödlök är gott och går bra att frysa in.

4. Hacka och frys

Lök och vårlök håller bäst om du hackar dem och fryser in dem i förslutningsbara fryspåsar. Sen tinar du bara när det är matlagningsdags.

5. Gör en grönsaksvas

Sparris och liknande kan du slå in i vått papper eller sätta i ett glas vatten. Då får vissnar de inte så snabbt.

6. Var rädd om örterna

Dill, persilja, koriander och andra mjuka örter mår prima i ett glas vatten i rumstemperatur. Annars kan du hacka upp dem och lägga i en iskubsbox med lite vatten och frysa in. När du ska använda dem är de bara att trycka ut kuberna du behöver. Hårda örter som rosmarin och timjan håller bäst om du slår in dem i torrt papper och lägger i kylen.

7. Stenfrukter 

Till stenfrukterna hör nektariner och mango. Dem kan du låta ligga i rumstemperatur tills de mognat. Då ska de in i kylen.

Mango trivs bra på köksbordet.Mangon trivs fint i en skål på köksbordet.

8. Goda bär

Bären mår bäst om de tvättas i en blandning av vatten och vinäger. En del vinäger och tre delar vatten ska det vara. Sedan låter du bären torka på hushållspapper och förvarar dem i burkar med papper i. Vinägern har den fina förmågan att hålla mögel och bakterier borta genom att pH-värdet hålls nere.

9. Vikten av förvaring

Avokado, mango, tomater, äpplen, päron och meloner fortsätter att mogna om du låter dem ligga i en skål i köket. Men annat som grapefrukt, citron och bär far illa om du inte lägger dem i kylen.

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Glöggdrinkar med tre unika smaker

Glögg är gott som det är – men det kan också bli en fantastisk bas i drinkar. Med inspiration från årets glöggnyheter från Blossa, Stockholms Bränner...

Smaktipset

Så väljer du rätt vin till vardagsmaten

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...