Tjäna pengar på utrymmet i din bostad – hyr ut
Inspiration PUBLICERAD 11/1/2023

Tjäna pengar på utrymmet i din bostad – hyr ut

Om du har mer plats än pengar och vill dryga ut kassan kan det vara smart att skaffa en hyresgäst. Men det här måste du tänka på innan du låter någon flytta in.

Bor du i hus kan du hyra ut som du vill till vem du vill. Men har du bostadsrätt eller hyresrätt krävs tillstånd från bostadsrättsföreningen respektive hyresvärden. Om du inte har tillstånd kan du bli uppsagd från ditt hyreskontrakt eller förlora rätten till din bostadsrätt.

Sedan två år gäller en ny lag som förbjuder andrahandsuthyrning utan tillstånd om det samtidigt kombineras med en oskäligt hög avgift – så kallad svarthyra. Straffet är böter eller i allvarliga fall fängelse.

Kolla upp din hyresgäst

Ditt hem är din borg och kanske det mest värdefulla du har. Så du vill vara säker på att det är rätt person som du ska hyra ut till. Det bästa är om du redan känner din tänkta hyresgäst, men om det är en okänd finns det anledning att ta vissa saker i beaktning. Villalivet har satt ihop en klok lista som är bra att bocka av.

  1. Du vill vara säker på att din hyresgäst hyr av rätt anledning. Fråga därför så du inte får några överraskningar.
  2. Vad har den som vill flytta in för sysselsättning? Har personen fast anställning är det förstås bra. Annars är studenter och pensionärer att föredra.
  3. Kontrollera att personen har råd att betala hyran. Uppgifter finns på Skatteverket och Försäkringskassan.
  4. Skuldsättning kan vara ett orosmoln. Gör en kreditupplysning och kolla med Kronofogden.
  5. Be om referenser från tidigare hyresvärdar. Försök även ta reda på hur bekantskapskretsen ser ut.

Begär en rimlig hyra

Tänk på att inte sätta hyran för högt. Din hyresgäst kan ha synpunkter i efterhand och bedöms den som oskälig kan du tvingas betala tillbaka. Men ingår möbler kan du lägga på upp till 15 procent. Boupplysningen har ett formulär du kan fylla i för att se till att du begär rätt peng.

Upprätta ett avtal

Här är det noga så skriv ner allt som gäller. Även om hyresgästen är en bekant. Avtalet styrker att ni är överens om hyra, förhållningsregler och tid för uppsägning. Exakt vad som ska ingå i hyran ska också stå, till exempel vilka utrymmen i ditt hem som hyresgästen får disponera (badrum, kök, källare, bastu, med mera).

Normalt brukar ett hyresavtal vara formulerat som en "kallhyra". Utöver denna hyra tillkommer kostnader för el, varmvatten, uppvärmning, bredband, med mera. Se till att kontraktet även reglerar dessa avgifter.

Gör en inventarielista som visar vad som finns i utrymmet du tänker hyra ut och låt den vara en del av hyresavtalet. Avtalsmallar finns på nätet, sök på andrahandsuthyrning eller uthyrningsavtal.

En viktig detalj är att avtala bort besittningsskyddet. Det ger hyresgästen en starkare rätt att bo i lägenheten om det gått mer än 24 månader, men denna rätt går alltså att avtala bort. Ett tips är att alltid göra hyresavtalet tidsbegränsat, till exempel 6 eller 12 månader. Blir det aktuellt att förlänga skriver ni ett nytt avtal.

Hyresavtal kan vara muntliga. Men då blir det väldigt svårt att i efterhand bevisa vad som blev sagt. Skriv ner allting i ett kontrakt eller avtal, då vet båda parter vad som gäller.

Dags för inflyttning

När pappren är skrivna är det bara att lämna över nyckeln och se fram emot en extra inkomst. Men glöm inte att det uthyrda rummet är hyresgästens "hem" så gå aldrig in utan fråga först, annars riskerar du att bli anmäld för hemfridsbrott.

Tänk också på att denna extra inkomst kan vara beskattningsbar och därför behöver redovisas för Skatteverket. Ta kontakt med Skatteverket om du är osäker på vilka regler som gäller i just ditt fall.

Uppsägning

Som regel gäller en månads uppsägningstid för hyresgästen, men tre månader för dig som hyresvärd. Man räknar alltid från nästkommande månadsskifte.

Om hyresgästen vägrar att flytta får du begära hjälp från Kronofogden att avhysa hyresgästen, en så kallad handräckning. Kostnaden och åtgärderna Kronofogden gör varierar, ta kontakt med myndigheten för att få reda på vad som gäller. Du kan alltså inte själv "slänga ut" hyresgästen. 

Mer om Inspiration
Inspiration

Höstens checklista: Skydda ditt hem mot vinterkylan

Hösten är en perfekt tid att ge ditt hem lite extra omsorg. Med rätt insatser nu kan du förebygga både stora och små problem när vinterns kyla tränge...

Inspiration

Guide: Smart belysning hemma – styr dina lampor med en app

Med intelligent ljuskontroll kan du styra dina lampor med mobiltelefonen. Du får en mängd smarta funktioner som underlättar din vardag. Men det är lätt...

Inspiration

Organisera köket inför hösten – smarta tips

Ett välorganiserat kök gör höstens matlagning både enklare och roligare. Med smart förvaring och enkla knep kan du skapa ordning och reda på nolltid. Här...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Trädgård

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Vill du odla ett ekollon till en ekplanta? Från slutet på september till hela oktober faller ekollonen till marken, så passa på att ta dig ut och plocka...

Inspiration

Lite mögel på maten har ingen dött av – eller är mögelgift farligt?

I värsta fall kan du bli riktigt sjuk av att äta mat som möglat. Vissa livsmedel går dock att ”rädda”, medan andra alltid ska slängas. Läs vidare om mögel...