Välj bra och säkra hänglås – som lurar tjuven
Ett starkt och säkert hänglås behöver inte kosta så mycket pengar. I den här guiden hjälper vi dig att välja det bästa hänglåset för dina behov. Tänk också på vad försäkringsbolaget kräver.
Text: Pär Brandt
Hänglås är en välbekant produkt för de flesta. Många använder förmodligen hänglås varje dag eller åtminstone flera gånger i veckan.
Men hur många har tänkt på hur säkert hänglåset är? Kan en inbrottstjuv lirka upp låset på några sekunder? Går kanske låset att bryta sönder med enkla handverktyg?
Det finns en hel del att tänka på när man ska välja hänglås. Gör du kloka val slipper du förhoppningsvis att drabbas av inbrott och stöld. Följ våra tips nedan!
Storleken har betydelse
Generellt kan man säga att ett större hänglås är säkrare eftersom det är mekaniskt starkare. Diametern på bygeln betyder exempelvis mycket för att motstå ett sågblad eller bultsax.
Ta reda på hur stor bygeldiameter du kan använda. Antingen med ett skjutmått eller ett borr. Gå gärna upp till den största, praktiskt möjliga storleken på hänglås.
Det finns flera typer av hänglås som har en speciell utformning där bygeln skyddas för att göra det svårare att komma åt med en bultsax. En skicklig tjuv kan övervinna även sådana hänglås, men det tar längre tid och kan verka avskräckande.
Materialet har också betydelse för hänglåsets styrka. Stål, och framför allt rostfritt (legerat) stål, är starkast. Aluminium och mässing rostar inte, men är svagare än stål.
Ju kraftigare låsbygel, desto bättre styrka. Använd skjutmått för att mäta vad som får plats.
Ska du låsa ute eller inne?
Ska du använda hänglåset utomhus måste det vara konstruerat för att tåla väder och vind. Ett billigt hänglås kan rosta ihop snabbt och blir då svårt att öppna.
Hänglås som är avsedda för utomhusbruk har en tydlig märkning eller text på förpackningen som visar detta. Finns det ingen märkning – då kan du utgå från att hänglåset inte ska användas utomhus.
Hänglås för utomhusbruk är som regel också dyrare, det är en mer påkostad konstruktion. Lite låsolja ibland, samma som används till bilar på vintern, det gillar alla hänglås som hänger utomhus.
Nyckel eller kombination?
Ett kombinationslås – med tre, fyra eller fem sifferkombinationer – har många fördelar. Man behöver ingen nyckel och kan vara flera som kan kombinationen, vilket förenklar åtkomsten.
Men det gäller att välja en bra sifferkod, ”1-2-3-4” eller ”9-9-9-9” är lätt att komma ihåg men också de första som tjuven provar. Undvik lås med tresiffrig kod, de är för enkla att öppna för den som har lite tålamod.
En del använder årtalet när man föddes för att lättare komma ihåg kombinationen. Men tänk på att det årtalet känner dina nyfikna kompisar också till.
Efter att du klickat ner bygeln på hänglåset gäller det att snurra på alla sifferringarna. Annars blir det lätt för tjuven.
Ett kombinationslås saknar nyckel och kan användas av flera personer som kan sifferkoden. Men tänk även på att använda ett säkert låsbeslag. Foto: Abus.
Tyvärr lätta att dyrka upp
Enklare och därmed billiga hänglås är tyvärr lätta att dyrka upp. I värsta fall räcker det med två gem och en viss fingerfärdighet. Ibland kan hänglåset dyrkas upp på några sekunder.
Dyrksatser finns att beställa på nätet och de är lätta att lära sig. Tyvärr.
De riktigt förslagna tjuvarna kan dyrka upp låset och exempelvis söka igenom ditt klädskåp på gymmet. Hittar man inget så går hänglåset att låsa igen och det finns inga yttre tecken som avslöjar vad som hänt.
Behöver du ett hänglås som inte är allt för dyrt, till exempel till skåpet hos gymmet, kan ett kombinationslås vara att föredra. Utan nyckel går det inte att dyrka upp.
De flesta hänglås med nyckel har ett så kallat stiftlås, där nyckeln har en sågtandad yta. De är i allmänhet lätta att dyrka upp. Lås med en rundad nyckel använder en annan teknik som är svårare att dyrka.
De här tre hänglåsen har olika tjock bygel samt uppfyller klass 2, klass 3 respektive klass 4 (från vänster till höger). Foto: Assa-Abloy.
Välj rätt försäkringsklass
Stöldskyddsföreningen, SSF, har en detaljerad norm för hur hänglås ska testas och klassas efter resultat. Betygen sorteras från klass 1 till 5, där 5 är bästa betyget. Det finns även hänglås som är oklassade.
SSF-normen visar bland annat hur lätt det är att dyrka upp ett hänglås. Klass 1 och 2 kan dyrkas upp (i normalfallet) på 2 minuter. Klass 3 och 4 tar 10 minuter och klass 5 hela 20 minuter.
På liknande sätt anger även SSF hur lätt det är att bryta upp låset med handverktyg. Klass 3 ska stå emot i 5 minuter, klass 4 i 10 minuter och klass 5 i 15 minuter. Klass 1 och 2 testas inte. Det finns även en norm för hur lätt det är att borra upp låscylindern.
Den här klassindelningen efter säkerhetsnivå brukar även kallas för försäkringsklass. Försäkringsbolagen brukar nämligen kräva hänglås i minst klass 3 för att låsa fast båtmotorer, mopeder/mc och båtar.
Försäkringsbolagen använder ibland begreppet ”godkänt hänglås” och då avses minst klass 3. Ibland står det i försäkringsvillkoren att låset ska uppfylla kraven i låsklass C (vilket är samma som klass 3) eller låsklass D (som klass 4).
Om ett felaktigt hänglås har använts kan försäkringsbolaget neka ersättning vid exempelvis ett inbrott eller en mopedstöld. Liknande regler gäller för låskätting till cyklar, mopeder och MC.
Hänglås som uppfyller klass 4 är mest aktuella för företag. Då kan det handla om grindar, portar, dörrar, containers, långtradare och järnvägsvagnar.
Klass 5 är ganska ovanlig men sådana krav kan finnas för förvaring av sprängmedel, vapen och ammunition. Både hänglås i klass 4 och framför allt klass 5 har i allmänhet en rätt saftig prislapp.
Ett anpassat hänglås är de som placeras i bromsskivan på en MC eller moped. Hjulet kan inte snurra runt och det blir mycket svårare att flytta fordonet. Foto: Abus.
Priset spelar en stor roll
Det är med hänglås som mycket annat – pris och kvalitet hänger ihop. Var inte dumsnål.
Ett kraftigt konstruerat och säkert hänglås för utomhusbruk brukar ha pris som startar vid 400–500 kronor. De större modellerna som uppfyller försäkringsklass 4 kan kosta en bra bit över tusenlappen.
Å andra sidan kan ett tillräckligt bra kombinationslås till gymmet kosta från 200 kronor.
Smarta hänglås
Moderna lås till ytterdörrar kan styras med en app i mobilen, vilket förstås ger många fördelar. Liknande teknik finns även till hänglås.
Tekniskt kan det vara ett hänglås som öppnas med fingeravtryck, eller via blåtand och en app i mobilen.
Den avancerade tekniken brukar dock avspegla sig i priset och dessa hänglås är nog inte aktuella för de flesta privatpersoner.
Ett hänglås som går att låsa upp med mobilen? Jodå, sådana finns. Men de är inte billiga ... Foto: Assa-Abloy
Hur bryter man upp?
Det finns massor av knep för att bryta upp ett hänglås. Även hur man gör för att dyrka upp ett lås.
Men givetvis ska vi inte förbättra de tekniska kunskaperna hos de som redan nu har svårt att skilja på mitt och ditt. Därför berättar vi inget om detta.
Däremot är det ju ingen hemlighet att varje skola, gym och badhus har en vaktmästare med en väldigt stor bultsax. Tänk på att tjuvarna också har tillgång till denna typ av verktyg.
Vilket hänglås är bäst?
Genom åren har det gjorts en hel del tester av hänglås, och några av dessa går att hitta på nätet. Ta gärna en titt på resultaten innan du bestämmer dig för vilket hänglås som är bäst för dig. Googla på "hänglås + test", eller "padlock + test + review".