Nu börjar tulpansäsongen!
Inspiration PUBLICERAD 11/1/2024

Nu börjar tulpansäsongen!

Julen har städats ut och nu längtar vi till vår och ljusare tider. Med en krispig bukett av tulpaner kan du få känslan av vår hemma redan i januari. Här får du tipsen som får dina tulpaner att hålla länge.

Text & foto: Susanne Carstensen

Tulpanen är den mest populära svenska snittblomman och i Sverige odlas det runt 160 miljoner tulpaner årligen. Med en uppsjö av olika sorter och färger att välja mellan går det att hitta en tulpan för varje tillfälle och varje smak.

Lokalt odlade tulpaner

Mellan januari och påsk köper vi allra flest tulpaner och idag är 8 av 10 tulpaner som finns i butikerna odlade i Sverige av tulpanodlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Korta transportsträckor är bra för både klimatet och tulpanernas hållbarhet.

Så kika efter märkningen Från Sverige när du köper tulpaner så vet du att de har odlats, skördats, paketerats och kontrollerats i Sverige. De flesta tulpanerna är även märkta med certifieringen Svenskt Sigill Klimat som innebär att odlaren har gjort allt för att minska sin klimatpåverkan.

Så får du tulpanerna att hålla länge

En bukett håller ungefär en vecka och om du placerar den svalt kan den hålla ännu längre.

1. Gör en ny snittyta
Skär av ungefär 1 cm av stjälken med en vass kniv

2. Ställ i kallt, friskt vatten
Om du vill ha raka fina stjälkar så ställer du din nyinköpta bukett i kallt vatten utan att ta bort förpackningen. Efter ungefär en timme kan du ta bort förpackningen och arrangera i din vas. Men det är inget måste – du kan arrangera tulpanerna direkt i sin vas och låta dom breda ut sig.

3. Arrangera i en vas
Ställ vasen ljust men undvik direkt solljus eller över ett element. Undvik även att ställa vasen nära färsk frukt såsom äpplen då de avger etylengas som förkortar livslängden och tulpanerna vissnar snabbare.

Skapa effekt genom att placera vaser i olika storlekar i grupp. Eller plocka upp färgerna på en tapet eller inredning i ditt hem.

Testa att addera torkade kvistar, gräs eller blommor för att ge din bukett ett annat uttryck. Ett enkelt bordsarrangemang skapar du genom att vika ihop ett hönsnät i botten av en låg kruka eller vas. 

4. Byt vatten
Byt helst till nytt friskt och kallt vatten varje dag. Om det behövs så diska ur vasen när du ändå håller på. Varannan dag är det bra att snitta om.

Vill du få din tulpanbukett att hålla ännu längre så kan du ställa den svalt under natten. Om du har en inglasad balkong, uterum eller garage som inte har minusgrader kan du ställa vasen där. Annars funkar även kylskåpet, om du har plats.

Tulpaner med löken kvar

Vackert är att skapa ett arrangemang med tulpaner som har löken kvar. Bind ihop till en bunt med ett rustikt snöre och arrangera dom på ett fat eller i en genomskinlig vas. Fyll på med kallt, friskt vatten i botten då det är rötterna som behöver vatten, inte hela löken.
 

Mer om Inspiration
Inspiration

Höstens checklista: Skydda ditt hem mot vinterkylan

Hösten är en perfekt tid att ge ditt hem lite extra omsorg. Med rätt insatser nu kan du förebygga både stora och små problem när vinterns kyla tränge...

Inspiration

Guide: Smart belysning hemma – styr dina lampor med en app

Med intelligent ljuskontroll kan du styra dina lampor med mobiltelefonen. Du får en mängd smarta funktioner som underlättar din vardag. Men det är lätt...

Inspiration

Organisera köket inför hösten – smarta tips

Ett välorganiserat kök gör höstens matlagning både enklare och roligare. Med smart förvaring och enkla knep kan du skapa ordning och reda på nolltid. Här...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Trädgård

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Vill du odla ett ekollon till en ekplanta? Från slutet på september till hela oktober faller ekollonen till marken, så passa på att ta dig ut och plocka...

Inspiration

Lite mögel på maten har ingen dött av – eller är mögelgift farligt?

I värsta fall kan du bli riktigt sjuk av att äta mat som möglat. Vissa livsmedel går dock att ”rädda”, medan andra alltid ska slängas. Läs vidare om mögel...