Fyra fantastiska spritz att njuta av året om
Smaktipset PUBLICERAD 11/10/2024

Fyra fantastiska spritz att njuta av året om

Säg spritz och de flesta associerar till somriga utomhusfester och soliga terrasser, men faktum är att denna populära dryck fungerar lika bra oavsett säsong, utomhus eller inomhus. Spritz är en mångsidig cocktail som med rätt ingredienser och lite fantasi kan förvandla vilken stund som helst till något extra.

I boken Spritz – Italiens cocktailkultur numero uno, skriven av Sture Bjarnelind, får vi en djupdykning i spritzens värld och inspirerande recept från hela världen. 

Boken utsågs 2023 till världens bästa cocktailbok vid Gourmand World Cookbook Awards. 
Här bjuder Bjarnelind på fyra recept ur sin vinnande bok och visar samtidigt på spritzens bredd – från den mer klassiska till något helt oväntat. 

© Foto: Daniel Ohlsson, Doffmedia

1. Rose and rhubarb spritz – vermouth i spritz, trendigt och sofistikerat

En stilren och elegant spritz från Spriteriet i Stockholm. Alkoholsvag, men ändå smakrik - och vacker.

– Vermouth trendar stort i Europa nu och Sveriges första "vermoutheria", Artisan, finns redan i Malmö, berättar Sture Bjarnelind.

I det här receptet använder Spriteriet en rosévermouth. Det blir lite av en ny twist på spritz. 

Du behöver:

  • 50 ml Spriteriets Rose Vermouth (eller annan rosévermouth)
  • 20 ml rabarbersockerlag *
  • 20 ml färskpressad citronjuice
  • 100 ml mousserande vin

* Rabarbersockerlag: Sjud 5 dl vatten med 5 dl rabarber (250-300 g) ca 30 minuter. Sila sedan bort rabarbern och tillsätt 5 dl strösocker. Rör tills sockret lösts upp och låt sedan svalna. Sila med strainer till glasflaska eller -burk med tättslutande lock och förvara i kyl.

Gör så här:

Häll alla ingredienser utom det mousserande vinet i glaset. Fyll glaset med is och toppa sedan med bubbelvinet.

© Foto: Daniel Ohlsson, Doffmedia

2. Let's call it a spritz – en svensk tolkning av Aperol

Stockholms Bränneri på Södermalm i Stockholm ligger bakom denna spritz som tar inspiration från Italiens Aperol. Sveriges egen "Aperol", aperitivon Röd, är en bittersöt historia som får en svensk touch tack vare sura lingon, rönnbär och malört. Röd finns numera i många svenska cocktailrecept och den är perfekt för den som inte vill ha för stark bitterhet.

Detta recept kombineras med Stockholms Bränneris pink gin. Resultatet blir en frisk, lätt bitter cocktail som passar fint före maten.

Du behöver:

  • 20 ml pink gin (gärna från Stockholms Bränneri)
  • 20 ml Röd (från Stockholms Bränneri)
  • 20 ml färskpressad citronjuice
  • 20 ml honungsvatten *
  • 60 ml mousserande vin eller Pet Nat (i originalreceptet Lindenlaub Apres l' Heure)

* Honungsvatten: Väg en liten kastrull på köksvågen. Häll i honung tills vikten blivit kastrullens vikt plus 150 g. Häll därefter i vatten tills den totala vikten ökat med ytterligare 15 g. Värm upp honung och vatten långsamt på medelvärme på spisen och vispa tills vattnet kommit in i den flytande honungen och honungsvattnet blivit lättjobbat. Låt svalna och häll därefter med tratt över till ren flaska med tättslutande lock.

Gör så här:

Fyll ett highball- eller stort vinglas med is. Skaka allt utom vinet i en cocktailshaker. Sila med strainer direkt i glaset. Toppa med bubbelvinet.

© Foto: Daniel Ohlsson, Doffmedia

3. Vetz spritz – en italiensk, svensk succé

Tre italienare i Stockholm tyckte att Sveriges afterwork var tråkig, så de drog igång italiensk catering med smårätter och Aperol. Efter en tid kände trion att de ville servera något annat än Aperol och åkte därför till Turin… och resten är svensk aperitivohistoria. Vetz, en mer mogen bitter likör landade i Sverige mitt under pandemin och den svenskitalienska satsningen har nu nått flera andra länder med sin umamiinspirerande "Aperol för vuxna".

– Den slog igenom direkt och är fortfarande en favorit för många, berättar Sture Bjarnelind.

Du behöver:

  • 60 ml Vetz
  • 90 ml prosecco
  • 30 ml sodavatten (valfritt)
  • Citronzest, eller -skiva

Gör så här:

Fyll ett vinglas med is och tillsätt Vetz, prosecco och soda. Fyll på med mer is om möjligt och garnera med citronen

© Foto: Daniel Ohlsson, Doffmedia

4. Bourbon spritz – när mörkret faller

När hösten kommer och kvällarna blir mörkare är det dags att låta Kentucky möta Veneto. Den överraskande kombinationen Aperol och bourbon är Maker's Marks eget recept. Vem kunde tro att det skulle fungera så bra. Men i Bourbon Spritz balanseras bitterhet och sötma på ett utmärkt sätt. Det är kanske inte vad man förväntar sig av en spritz, men resultatet överraskar.

– Ja, det här är en sån spritz som förvånar många. De som vanligtvis inte är så förtjusta i whiskey, men också whiskeyexperter, nickar ofta godkännande. Det är alltid kul att skoja med gäster på mina spritzprovningar, vare sig det är pisco, sake eller öl i recepten, säger Sture Bjarnelind.

Du behöver:

  • 30 ml Maker's Mark (eller annan bourbon)
  • 30 ml Aperol
  • 22,5 ml färskpressad citronjuice
  • 20-30 ml sockerlag 1-1*
  • Prosecco
  • Apelsinskiva att garnera med

* Sockerlag (simple syrup) 1-1: Mät upp lika delar strösocker och vatten i en liten kastrull. Värm långsamt, låt sjuda men inte mer. Rör om tills sockret är helt upplöst. Låt svalna och häll därefter över i ren flaska med tättslutande lock. Förvara i kyl.

Gör så här:

Fyll ett rödvinsglas med is och häll i bourbon, Aperol, juice och sockerlag. Toppa med prosecco och garnera med apelsinskivan.

Så oavsett om du är en erfaren spritzentusiast eller bara nyfiken på att prova något nytt, visar dessa recept hur anpassningsbar spritz kan vara. Så varför inte testa en av dessa drycker nästa gång du vill bjuda på något extra?

Här kan du köpa Stures bok "Spritz – Italiens cocktailkultur numero uno"

© Foto: Daniel Ohlsson, Doffmedia

Mer om Smaktipset
Smaktipset

Vintips för vardagsmaten: Så väljer du rätt vin

Har du någon gång funderat på vilket vin som passar bäst till vardagsmaten? Rätt vin kan förhöja smaken och göra även den enklaste måltid till något lite...

Smaktipset

Höstens bästa soppor med säsongens råvaror i fokus

När höstmörkret sänker sig och kylan kryper på finns det få saker som slår en värmande skål med soppa. Med säsongens råvaror i fokus bjuder vi här på tre...

Smaktipset

Fredagsmys: chili con carne med tortillachips och guacamole

Till helgen vill man gärna lyxa till maten och då ska ni testa vårt recept för chili con carne. Snabblagat och passar lika bra till middagsgäster som i...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Trädgård

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Vill du odla ett ekollon till en ekplanta? Från slutet på september till hela oktober faller ekollonen till marken, så passa på att ta dig ut och plocka...

Inspiration

Ta bort fläckar på trä – 4 skonsamma och effektiva metoder

En blöt stekpanna kan ge mörka ringar på din bänkskiva. Eller så rinner blomvattnet över och ger ljusa fläckar på parkettgolvet. Läs våra tips för at...