Bygg en kompost i trädgården – gör löv till jord och mull
Trädgård PUBLICERAD 29/10/2024

Bygg en kompost i trädgården – gör löv till jord och mull

Varför inte göra ett eget litet kretslopp i din trädgård? Höstlöven blir till ny, näringsrik jord till dina blommor och grönsaksland. Följ våra tips för att lyckas med komposten.

Text: Pär Brandt

Dags att kratta löv i trädgården. Men istället för att elda upp eller köra bort löven kan du göra en kompost – som sedan blir jord och mull.

Har du tung lerjord i trädgården behövs det mull som luckrar upp. 

Att göra en kompostbehållare till löv och annat organiskt material är inte svårt. Du kan behöva vattna komposten men annars sköter den sig i stort sett själv.

Allt du behöver är lite tålamod. Efter 1–3 år är komposten färdig att använda som jordförbättrare. Cirkeln är sluten i trädgården!

Vattna löven fuktiga och ställ i ett skuggigt hörn av trädgården.

1. Plastsäck – superenkelt

Man ska inte krångla till det i onödan. Den absolut simplaste lövkomposten gör du av vanliga sopsäckar.

Kör gärna över löven på gräsmattan med gräsklipparen först, då går förmultningen snabbare. Gräsklipp går också att använda. Fyll säckarna med löv. Det går även att blanda i en del sand.

Stick några små hål i botten på sopsäcken med en mattkniv. Vattna sedan löven så att blandningen blir helt genomfuktig. 

Det tar minst 1 år, men sannolikt 1,5–2 år innan komposten kan användas. Antingen för att odla i eller som jordförbättrare.

En mycket enkel variant av kompostbygge, gjort av gamla lastpallar.

2. Bygg en lövkompost

Allt som behövs är några träplankor, ett par reglar och en näve skruv eller spik. Cirkelsåg underlättar, men det går även bra med en vanlig fogsvans.

Behöver du välja en bra borrmaskin/skruvdragare så kan vi rekommendera den här guiden (klicka för att öppna i nytt fönster).

Lite längre ner i artikeln har vi samlat några klipp från Youtube som kan tjäna som inspiration. Tänk på att bygga in en viss luftcirkulation – exempelvis med ett visst avstånd mellan plankorna.

En stor fördel är om ”fronten” är öppningsbar. Man kan göra en lucka på gångjärn, eller använda lösa plankor som går att lyfta bort.

Lövkomposten behöver inte bli så snygg. Funktionell räcker. Men det är klart, ta ett 60-sandpapper och putsa av de yttre hörnen när du är klar. Stickor i fingrarna är inte så kul. Ritning till lövkompost (klicka på länken för att öppna i nytt fönster).

Maskarna är dina bästa vänner i komposten.

3. Maskarna hjälper till

En lövkompost ska stå direkt på marken. ”Öppen nedåt”, så att säga.

Det är för att insekter och framför allt maskar ska kunna komma in underifrån. Därför är det också bra om du längst ner i botten har några kvistar, då blir det luftigt underifrån.

Ser du maskar i komposten så är det lagom fuktigt. Finns det myror så är det sannolikt för torrt, då behöver du vattna ovanifrån med vattenslang.

Ett väldigt snyggt bygge med lock, som skuggar komposten. Lägg märke till att de främre plankorna sitter i ett spår och går att lyfta upp.

4. Skuggigt är bäst

För att förmultningen ska ske så snabbt som möjligt gäller det att komposten är lagom fuktig. Och då hjälper det om komposten står i skuggan.

Här kan man också hjälpa till med konstruktionen. Om en vägg ligger i söderläge så kan de plankorna monteras tätt, utan luftspalt.

Ett lock av mörkt plasttak (trapetstak, eller kanalplast) kan också hålla komposten skuggig och lagom fuktig.

Organiskt hushållsavfall kan användas i en varmkompost. Förmultningen går relativt snabbt.

5. Kall- eller varmkompost?

En kallkompost är enkel att göra. Den kan bestå av trädgårdsavfall, löv och gräsklipp. Varva gärna med stallgödsel. Några skyfflar med jord kan också vara bra, för då följer det förmodligen också med maskar och insekter.

Längst upp kallkompost kan man täcka med hö eller jord. Även en kallkompost kan bli varm när förmultningen sätter igång.

Efter 6–12 månader bör kallkomposten vändas och grävas om. När komposten går lätt att smula sönder är den färdig att använda. Tillsätt gärna kväve (hönsgödsel) för att få riktig fart på odlingarna.

En varmkompost är mer isolerad och bör hållas tät så att inte möss och råttor kommer in. Här kan man låta köksavfall förmultna.

Enklast är att köpa en plastbehållare för varmkompost. En varmkompost behöver också grävas om minst en gång om året.

Lite tålamod får man ha, men sedan förvandlas komposten till jord och mull. Här ser man också att främre plankorna sitter i ett spår och går att lyfta upp – smart när man behöver vända komposten.

6. All vår väntan blir lång

För att du ska lyckas med din kompost och få en snabb process så kan det krävas en del experiment. Exempelvis för att få en lagom fuktighet.

I bästa fall kan lövkompost – speciellt om du finhackat med gräsklipparen – vara färdig att använda efter 1 år. Men det kan också ta 1,5–2 år. Vissa löv, som ek och lönn, kan behöva 3 år.

Grenar och kvistar tar väldigt lång tid att förmultna, därför bör man sortera undan dessa. Vill du även kompostera kvistar så behövs en kompostkvarn, eller flistugg som de också kallas. 

I en varmkompost går förmultningen som regel snabbare, som bäst 6 månader.

När är komposten klar? När den ser ut som jord och luktar som jord.

Det går att bekämpa mördarsniglar med nematoder.

7. Mördarsniglarna anfaller

Om du redan har problem med mördarsniglar i trädgården så lär komposten bli ett nytt favoritställe för dessa.

En fördel med komposthögen är att den trots allt är ganska begränsad till ytan. Då kan du göra en punktbekämpning med nematoder – de små maskliknande djuren som parasiterar på sniglar. 

Nematoder blandas med vatten och hälls över området där man vill bekämpa mördarsniglarna. Vill du lära dig mer om nematoder så rekommenderar vi den här sidan (klicka på länken för att öppna i nytt fönster).

Ett sådant här arrangemang är rätt fiffigt. När komposten behöver vändas flyttar man innehållet från ett fack till nästa. Tre fack = 3 år.

8. Eldningsförbud

Det snabba sättet att bli av med höstlöven är att elda upp dom. Vilket inte alltid är tillåtet.

I tättbebyggt område råder det som regel eldningsförbud, men det kan finnas undantag under vissa förhållanden. Reglerna bestäms av kommunen och det är dit du får vända dig för att få besked.

Löv och gräsklipp kan vara förbjudet att elda, eftersom de går att kompostera. Däremot kan grenar och ris vara tillåtet att elda.

Liknande artiklar:

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Hjälp igelkotten att övervintra i din trädgård – 5 viktiga tips

Så planterar du ett ekollon – som kan bli en liten ek

Guide: Välj rätt gräsklippare – bensin, eldriven eller manuell?

Ormbett kan leda till döden – de här åtgärderna skyddar dig

Guide: Så stoppar du möss, råttor och ohyra i hemmet

Mer om Trädgård
Trädgård

Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar

Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med...

Trädgård

Mördarsniglarna blir allt fler – så här blir du av med dem

Den blöta sommaren gynnar mördarsniglarna som snabbt blir många fler. I den här artikeln får du viktiga tips för att bekämpa den expansiva mördarsnigeln...

Trädgård

Myggsommaren blir en plåga – så här skyddar du dig

Mycket pekar mot att 2024 blir en riktigt eländig myggsommar. Regn och värme skapar gynnsamma förhållande för både mygg och knott. Följ våra tips för att...

Mest lästa
Trädgård

Kratta bort alla löv på hösten – eller ska de ligga kvar?

Att kratta eller icke kratta, det är frågan. Det finns motsatta uppfattningar och vi ska försöka reda ut både för- och nackdelar med att kratta höstlöv...

Smaktipset

Snabblagad spaghetti carbonara – så här lyxar du till klassikern

Carbonara är en riktigt god pastarätt som du snabbt rör ihop. Med rätt ingredienser och några enkla knep är spaghetti carbonara en fullträff till vardags...

Inspiration

Så klarar du vinterns mörker – tips för ett piggare liv

När dagarna blir kortare och ljuset sviker, är det många som känner av en minskad energi och kanske till och med en viss nedstämdhet. Att fånga det ljus...