Guide: Välj rätt gräsklippare – bensin, eldriven eller manuell?
Hur komplicerad tomt har du? Vad har du för budget? Vad är det mest miljövänliga alternativet? Det finns mycket att tänka på innan du ska investera i en ny gräsklippare. Läs vår guide för att göra rätt val!
Det är mycket att tänka på när man ska köpa gräsklippare. Vilket av alternativen är bäst för dig? Självgående robotklippare, batteridriven, bensindriven eller kanske en eldriven gräsklippare med sladd?
I den här guiden får du tipsen som vägleder dig till det bästa valet!
Robotgräsklippare är självgående och du slipper tänka på gräsklippningen. Men helt underhållsfria är de inte.
Självgående robotklippare
Den självgående robotgräsklipparen är det smidigaste alternativet som gör jobbet åt dig. Utan att du behöver lägga tid eller komma ihåg när du klippte senast.
Robotgräsklipparen klipper lite och med korta intervall vilket gör att du slipper kratta och göda lika ofta. Priserna varierar mycket mellan olika robotgräsklippare. Som vanligt får man oftast vad man betalar för.
Ett tips i sammanhanget kan vara att vänta till hösten eller vintern, då reas ofta de ”gamla” modellerna ut och det kommer nya till nästa säsong. Numera finns det gott om tester på nätet av robotgräsklippare, läs på innan du fattar ditt beslut.
Du kan välja mellan både enklare och mer avancerade robotgräsklippare men gemensamt för dessa är att du nästan alltid kan styra via en app i din smartphone.
Flertalet robotgräsklippare behöver en fysisk ”gräns” för sin klippyta, vilket ofta består av en speciell begränsningskabel. Räkna med att det både kostar en slant och tar en del tid innan du får begränsningskabeln på plats runt gräsmattan. Tyvärr brukar kabeln ta stryk och efter vintern är det inte ovanligt att man får leta efter kabelbrott, vilket kan vara tidsödande.
Robotgräsklippare är alltså bekväma på många sätt, men helt problem- och underhållsfria är de alltså inte.
Slutligen bör man tänka på att igelkottar kan skadas och tyvärr dödas av robotgräsklippare. Har man dessa trevliga och fridlysta djur på sin tomt gäller det att välja rätt typ av robotgräsklippare. De senaste versionerna är i många fall smarta nog för att känna igen och undvika en igelkott.
En eldriven gräsklippare är ganska billig i inköp och passar bäst för mindre gräsmattor. Men du kommer att tröttna på att dra sladd efter dig ...
Eldriven-, bensindriven- och batteridriven gräsklippare
För dig som har en större gräsmatta kan en eldriven eller bensindriven gräsklippare vara ett bra val. De batteridrivna brukar ha en begränsad räckvidd och då får man ofta planera in en eller två laddningar innan hela gräsmattan är klippt.
Bensinmaskinen är bra om du har större ytor med mycket sly där det behövs en mera kraftfull gräsklippare. Den upplevda skillnaden i styrka mellan en bensindriven och batteridriven klippare kan vara mycket stor.
Den bensindrivna slipper du förstås även att ladda, har lång drifttid och kan täcka större ytor. En bensindriven klippare saknar dock avgasrening och är inte ett dugg bränslesnål – jämfört med din personbil. En eldriven gräsklippare är klart bättre för miljön, och även hälsan.
Ett bra sätt att förbättra både avgasutsläpp och hälsorisker är att tanka med alkylatbensin. Ungefär dubbelt så dyrt, men det bränslet ger mycket bättre utsläpp. Har du en bensindriven motorsåg eller röjsåg ska du absolut använda alkylatbensin.
Speciellt tvåtaktsmotorer har en ofullständig förbränning och en del av bensinen går rakt igenom och ut i avgaserna. Använder du en motorsåg eller röjsåg med 2-takts motor är det viktigt för din hälsa att använda alkylatbensin. Flertalet gräsklippare som går på bensin är 4-takts motorer.
I alkylatbensin är det cancerframkallande bensenet borttaget, liksom aromerna och flera andra hälsofarliga ämnen. Alkylatbensin är inte så flyktigt och har lägre ångtryck, vilket ofta gör det enklare att återstarta en varm motor. Funkar alldeles utmärkt även för utombordsmotorer.
En elektrisk gräsklippare med batteri är ofta ganska dyr i inköp, men smidig att använda. Dock inte lika kraftfull som en gräsklippare med bensinmotor.
Bäst för miljö och hälsa
Fördelen med en eldriven eller batteridriven klippare är att dessa är mycket snällare mot miljön än en som drivs med bensin.
Medan den eldrivna gräsklipparen har sladd, kan den batteridrivna vara ett smidigare alternativ. Risken är uppenbar att man förr eller senare klipper av sladden … Tänk på att följa instruktionerna på hur batteriet ska laddas. Skadas batteriet blir det dyrt att köpa ett nytt.
För dig som vill ha lite mer motion på köpet rekommenderas handgräsklippare av den gamla skolan, eller handjagare som man också säger. Den är dessutom billigast och helt fri från utsläpp. Perfekt för dig som har en lite mindre trädgård eller gräsplätt som behöver klippas.
Alkylatbensin är bättre för miljö och hälsa. Finns för både 2- och 4-taktsmotorer.
All in one – åkgräsklippare!
Har du en väldigt stor gräsmatta brukar det löna sig att köpa en åkgräsklippare. Man får inte samma motion, men det är väldigt bekvämt och blir lite roligare att klippa.
Åkgräsklippare finns i flera utföranden. De lite mer avancerade (och mer kostsamma) kan du dessutom använda till vintersäsongens snöröjning, transport, renhållning, uppsamling av trädgårdsavfall och mycket mer.
För riktigt stora gräsmattor finns det bara ett alternativ, åkgräsklippare.
Slå med lie
Att slå gräs med lie är en gammal teknik som inte alla behärskar, men det är en kul utmaning att lära sig. En del av hemligheten är att verkligen ha en supervass egg på lien.
Har man möjlighet bör man spara mindre ytor och låta gräset växa fritt. Redan efter några veckor eller månader kommer du att se blommor spira i det höga gräset. Det finns speciella fröpåsar med ängsblommor, om du vill sätta extra fart.
Blommorna gynnar insekterna, som i sin tur blir mat för fåglarna. Mängden insekter har minskat drastiskt de senaste decennierna och du kan bokstavligen dra ditt strå till stacken genom att lämna en blomsteräng till insekter och fåglar.
Slå med lie är en konst. Men du slipper buller, avgaser och kan njuta av blommorna. Ditt sommarställe behöver kanske inte en perfekt trimmad gräsmatta – skaffa en lie istället.
En manuell gräsklippare, "handjagare", duger alldeles utmärkt för mindre gräsmattor. Nyttig motion!
Det gäller att få till den rätta knycken i snöret.
Starta motorgräsklippare
En traditionell motorgräsklippare är som regel kraftfull och det naturliga valet för flertalet villaägare. Men många upplever att motorgräsklippare är svårstartade, speciellt efter vintervilan.
Det finns flera orsaker till att motorgräsklippare inte vill starta. Här finns några saker du kan kontrollera och åtgärda själv:
- Smutsigt och/eller slitet tändstift. Ett nytt tändstift kostar på sin höjd en 50-lapp, en billig investering som sparar många svordomar. Smuts och sot går att ta bort med en stålborste. För att lossa tändstiftet behövs ett speciellt verktyg.
- Surt tändstift. Har du försökt starta gräsklipparen i flera minuter är tändstiftet blött av bensin, då blir motor ännu mera svårstartad. Ta ur tändstiftet, torka och sätt tillbaka.
- Gammal bensin. Med gammal innebär att motorn inte körts över vinterhalvåret. Fyll på ny bensin. Eller ännu bättre – använd alkylatbensin.
- Dåligt luftfilter. Ett smutsigt eller blockerat luftfilter gör att motorn inte får någon luft. Ta loss och rengör, eller köp ett nytt luftfilter.
- Glömt att choka? En del gräsklippare har automatisk choke men många kräver en manuell chokning innan start. Brukar bestå av en knapp man trycker på några gånger.
- Startgas. Brukar hjälpa när inget annat funkar. Spruta in startgas vid inloppet till luftfiltret. Dra till direkt i startsnöret. Startgas bör du hitta i en hyggligt välsorterad bensinmack.
Dra av tändhatten (svarta gummikabeln) och lossa tändstiftet med en speciell hylsa (tändstiftshylsa). Kan sitta ganska hårt. Spänn inte för hårt när du sätter tillbaka tändstiftet.
Fler artiklar i ämnet:
Guide: Så klipper du gräsmattan
Gräsklipp – trädgårdens gröna guld
Mossan tar över din gräsmatta – dags att tänka nytt?
Från grön öken till grönskande oas
Batteriet till en eldriven gräsklippare kostar ganska mycket. Det mest skadliga som kan hända ett batteri är att vara urladdat, se därför till att underhållsladda regelbundet under vintern. Förvara också batteriet inomhus, frostfritt.