Dags att öppna insektshotell i trädgården – bra för dina odlingar
Är du snäll mot insekter så är de snälla tillbaka. Det blir mer frukt och fler blommor i trädgården genom att du förstärker den biologiska mångfalden med ett insekthotell. Eller varför inte flera?
Text: Pär Brandt
På bara några år har insektshotell blivit en vanlig syn i butiker där du handlar växter och trädgårdsverktyg. De ser ganska dekorativa ut och är relativt billiga.
Genom att skaffa eller bygga några insektshotell till din trädgård bidrar du till att göra det enklare för insekter att övervintra och bli flera.
I gengäld hjälper insekterna – framför att vildbin – till att pollinera dina växter, buskar, blommor och fruktträd. Något som ger bättre skörd och vackrare trädgård. En riktig vinn-vinn situation, med andra ord!
Nedan har vi samlat 5 tips och råd för dig som vill bli ”hotellägare”.
Ett insektshotell kan se ut på olika sätt och det går även att bygga själv.
1. Rätt tid att sätta upp?
Eftersom ett insektshotell kan användas av en mängd olika insekter finns det egentligen ingen ”rätt tid”. Våren, sommaren eller hösten går bra.
På vintern är insekterna inte aktiva men visst kan du hänga upp ditt hotell då också. Då är det redo när vårens första hotellgäster blir aktiva.
Skyddat läge och delvis solbelyst under dagen.
2. Bästa placeringen?
Det är en fördel om insektshotellet inte utsätts för direkt regn. En och annan vattendroppe är dock inga problem. Ofta är insektshotell utformade som ett litet ”hus” med ett tak längst upp som skyddar mot nederbörd.
En fördel är om insektshotellet under någon del av dagen blir belyst med solljus. Flera insekter aktiveras av värme och de vill sätta igång när vårvärmen kommer.
Placeras insektshotellet mot öst så får det morgonsol men blir inte stekhett under eftermiddagen – vilket är bra. Höjden kan variera men gärna 1,5 meter upp från marknivån.
Ett nät skyddar mot fåglar, som gärna äter insekter.
3. Bygga själv?
Det går alldeles utmärkt att bygga ett insektshotell själv, även om du har tummen mitt i näven. Insekterna har inga estetiska krav, men en del praktiska.
Använd en varierande storlek på hålen, från 2–12 millimeter. Varje hål – eller rör – bör vara minst 10 centimeter långt, gärna 20 centimeter. Då får det plats flera larver i varje hål.
Tänk också på att sätta ett nät utanför hålen (se bilden ovan), gärna flera centimeter från mynningen på rören. Då når inte fågelnäbbar in och kan norpa larver eller insekter.
Om du köpt ett färdigt insektshotell kan du modifiera det genom att lägga till ett yttre hönsnät, som skydd mot fåglar.
Vildbin är viktiga för att det ska bli frukt.
4. Viktigaste hotellgästen
Solitärbin – eller vildbin som de också kallas – är bland de viktigaste pollinatörerna för dina fruktträd och bärbuskar. I den här gruppen ingår även humlor.
Tyvärr är en tredjedel av de vilda biarterna i Sverige rödlistade, lever alltså med ett hot om att bli utrotade. Flera av dessa hotade arter har inte observerats på flera år och kan tyvärr vara borta för alltid.
Vildbin behöver ett ”hotell” som beskrivs i punkt 3. Det kan vara av enkel typ, hål borrade i gamla vedträn. Genom att bygga hotell och spara blomsterängar i din trädgård kan du stegvis öka antalet vildbin, år för år.
Bamburör är enkla att byta ut. Håll hålets diameter inom 2–12 millimeter.
5. Behöver hotellet städas?
Ett insektshotell behöver inget underhåll. En del insektslarver angrips av parasiter, men det är naturens gång och även parasiter kan fungera som pollinatörer.
Efter ett par år är kanske innehållet, ofta bamburör, så risiga att de inte upplevs som attraktiva av insekterna. Då kan man rensa ut de gamla och ersätta med nya. Ytterhöljet brukar klara sig i många år.