Från grön öken till grönskande oas
PUBLICERAD 23/4/2024

Från grön öken till grönskande oas

Trädgård Visst är det fint med en vacker gräsmatta. Men lägg gärna lite energi på att hjälpa våra viktiga, vilda pollinatörer. Här kommer några tips för dig som vill tänka nytt.

Text: Susanne Carstensen, Våra Hems trädgårdsmästare

Idag har nästan alla med tomt även en gräsmatta – och visst fyller den sin funktion. Här kan vi umgås och leka. Men visste du att en kortklippt gräsmatta kan jämföras med en asfalterad yta eller en öken när det kommer till biologisk mångfald?

Våra vilda bin lever av pollen och nektar och är därför helt beroende av växter som blommar. Enligt Naturskyddsföreningen är en tredjedel av våra 270 vilda biarter på väg att försvinna. Och en viktig orsak är bristen på mat. 

Så om du har möjlighet att avvara en del av din gräsmatta kan du enkelt göra en insats för våra viktiga pollinerare. 

Rama in med blommor

Det är enkelt att skapa nya rabatter i gräsmattan – och du behöver inte ens gräva. Låt gräsmattan ramas in av en böljande rabatt eller skapa en blomstrande ö som ett blickfång.

 1. Markera upp ytan du vill göra om till en rabatt. Använd vattenslangen för att leka med former.
 2. Lägg ett lager med kartong eller tidningar på gräsmattan. De kommer att kväva gräs och ogräs och sedan förmultna. För att hindra att de fladdrar iväg så kan du vattna på dem.
 3. Lägg på ett 20–40 centimeter lager jord. Eller ännu hellre – grunda med kompost, löv, halm, gräsklipp, stallgödsell eller annat organiskt material du har möjlighet att få tag på och toppa med jord.
 4. Plantera dina växter utan att göra hål på kartongen eller tidningarna.
 5. Vattna igenom ordentligt.
 6. Kantskär längst kanterna för att hindra gräs och ogräs att leta sig in i rabatten.

När du ska välja växter så välj gärna sådana som gynnar våra pollinatörer. Många växter med fyllda blommor har förädlats fram för att få just vackra blommor och saknar ofta pollen och nektar.

En blomstrande äng

Enklaste sättet är en variant där du helt enkelt låter en del av gräsmattan växa fritt för att på så sätt skapa en ängslik yta.

Låt blommor naturligt hitta hit från omgivningarna eller plantera in växter som kan klara konkurrensen från gräset så som humleblomster, prästkrage och blåklocka. På hösten kan du plantera lökar med vildtulpaner, balkansippa, scilla, krokus och narcisser.

Ängslik yta i gräsmattanPrästkragen sprider sig lätt med frö och klarar att växa i en vild del av gräsmattan.

Att bara kasta ut ängsfröer på gräsmattan och vänta på att det ska växa blommor kommer tyvärr inte fungera eftersom gräset kommer konkurrera ut ängsblommorna.

Ängsväxter vill helst ha en näringsfattig jord – tvärt om från din gräsmatta med andra ord. 

Vill du ändå anlägga en äng så är det enklast är att börja med en mindre yta:

 • Markera en yta som är ungefär en kvadratmeter.
 • Gräv bort gräs och översta jordlagret så du kommer ner 15–20 centimeter.
 • Tillför ett lager näringsfattig jord på ungefär 30 centimeter.
 • Strö ut frö med ängsblommor jämt över ytan och tryck till eller mylla ner försiktigt med en kratta. De behöver få kontakt med jorden för att gro.
 • Håll fuktigt – det är viktigt att fröerna inte torkar ut för då kommer de inte att gro. Så gärna på hösten när det är svalare och fuktigare ute så behöver du inte vattna lika mycket.

Anlägga en äng

Skötsel av din äng
De flesta ängsväxterna blommar inte första säsongen så det gäller att ha tålamod. Håll koll och rensa bort ogräs som tittar upp.

Från andra  säsongen och framåt behöver du sköta om din äng genom att slå den. Det gör du när det mesta har blommat över någon gång i mitten av juli till mitten av augusti. Har du ingen lie så går det bra med häcksaxen, det viktiga är att det inte blir en massa småbitar.

Låt klippet ligga kvar ett par dagar och fröa av sig. Men sen är det viktigt att du samlar ihop allt klippavfall och för bort det eftersom du inte vill tillföra någon näring till ängsytan. 

Slå en ängAtt slå en äng med lie är en konst och det finns kurser du kan gå för att få in rätt teknik.

 

Fler artiklar i ämnet:

 

Guide: Välj rätt gräsklippare – bensin, eldriven eller manuell?

Guide: Så klipper du gräsmattan

Gräsklipp – trädgårdens gröna guld

Mossan tar över din gräsmatta – dags att tänka nytt?

Mer om Trädgård
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Toppa din dahlia för fler blommor och en stadigare planta
Trädgård

Det kan kännas lite hårt att klippa bort toppen på din planta som växer så fint. Men när du gör det så kommer det bildas nya sidoskott och du får …

Vacker och lättskött slänt med buskar
Vacker och lättskött slänt med buskar
Trädgård

En slänt kan verkligen vara en utmaning. Hur kul är det egentligen att klippa gräs eller rensa ogräs i en slänt. Men med hjälp av buskar kan du enkelt förvandla …

Vårfint på balkongen och uteplatsen
Vårfint på balkongen och uteplatsen
Trädgård

Med rätt val av växter kan du skapa en vårig oas på din balkong eller uteplats som även uppskattas av fjärilar och bin. Tidigt på våren är penséer och påskliljor …